Kúpanie bábätka: čo potrebujete a ako postupovať?

Redakcia | 29. november 2023
Kúpanie bábätka: čo potrebujete a ako postupovať?

Kúpanie bábätka je rituálom, na ktorý sa treba náležit pripraviť. My vám poradíme, ako na to.

Potreby na kúpanie a starostlivosť o bábätko 

Bábätká väčšinou teplú vodu milujú, pripomína im prostredie, ktoré dôverne poznajú z mamičkinho bruška. Napriek tomu, že sa dnes neodporúča kúpať dieťa denne, väčšine bábätiek sa vo vode páči, cítia sa v nej dobre a tak sa rodičia rozhodnú zaradiť kúpeľ do každodenného rituálu.

Navyše to drobcom pomáha vytvoriť si denný rytmus. Postupne sa naučia, že podvečer príde kúpeľ, masáž, papanie a spánok. 

7 tipov, ako sa hrať bábätkom
Prečítajte si tiež:

7 tipov, ako sa hrať bábätkom

Čo potrebujete do výbavičky na kúpanie?

Viac pomôcok k starostlivosti o dieťatko nájdete v našom eshope: eshop.mamaaja.sk

Ako správne postupovať pri kúpaní?

Po napustení vody do vaničky alebo vedierka sa teplomerom presvedčte o správnej teplote vody, ešte predtým ako do nej dieťa vložíte! Rovnako nikdy neprilievajte teplú vodu, keď už máte bábätko vo vaničke či vedierku. Môžete ho obariť.
  • Voda musí byť príjemná, mala by mať okolo 37 °C. Dieťa položte na prebaľovaciu podložku, vyzlečte a očistite mu oblasť genitálií a zadoček pod tečúcou vodou, zadoček umyte aj detským mydlom (vhodné je umývať zadoček pod tečúcou vodou po každom znečistení).
  • Pri umývaní postupujte od hlavičky smerom k nožičkám. Telíčko nie je potrebné mydliť od hlavy až po päty, detským mydlom umyte iba miesta kožných záhybov – pod pazuchami, krk a nezabudnite na partie za ušami.
  • Aby ste novorodencovi umyli miesta, ktoré to potrebujú a obávate sa použiť hubku, môžete si na prsty naniesť trochu mydla a potrebné partie umyť. Vaša ruka je oveľa citlivejšia a dieťatko rado privíta váš jemný dotyk.
  • Nezabudnite ani na hlavičku, potom dieťatko opláchnite vodou. Následne ho otočte na bruško, stále ho podopierajte a držte pod hrudníkom. Malý plavec sa vo vode uvoľní a čoskoro bude radostne kopkať nožičkami. Doprajte mu to, ale v začiatkoch nie dlho, pretože novorodenec sa môže podchladiť.  

Kúpanie bábätka

Tip MAMA a ja:

Na kúpanie malého bábätka je veľká vaňa nevhodná, pretože v nej môže hroziť prenos infekcie a navyše je pre mamičku takéto kúpanie nepohodlné a pre dieťatko nebezpečné. Pokiaľ ste si detskú vaničku nezakúpili aj so stojanom, vždy sa uistite, či sú vanička alebo vedierko umiestené na dostatočne pevnej a širokej podložke, napr. na stole.

Ako umyť chlapčeka?

Dnes sa predkožku penisu chlapčekovi pri kúpaní neodporúča preťahovať, pretože prirastanie predkožky je fyziologické a plní ochrannú a hygienickú funkciu. Násilné preťahovanie vedie k drobným trhlinkám, ktoré sa zjazvia a predkožka stratí svoju pružnosť. V období cca od 6 rokov až po pubertu prichádza k postupnému samouvoľňovaniu predkožky.

Ako umyť dievčatko?

Starostlivosťou o rodidlá dievčatka predchádzate možným ochoreniam, ako je zlepovanie a zrastanie okrajov sliznice pošvového vchodu malých pyskov, alebo zápalu vonkajších rodidiel a pošvy.

Počas kúpeľa jemne oddeľujte pysky od seba, najlepšie rukou, pretože v hubke nemáte taký cit a ak ju denne nevyvárate, premnožia sa v nej baktérie. Na umytie zvyškov moču stolice a výlučkov žliaz pošvového vchodu používajte detské neparfumované mydlo a na záver opláchnite prúdom teplej vody.

XKKO Žinka s bábkou eshop.mamaaja.sk Čistiaca pena na pleť Beauty & Fruity alverde dm drogerie HiPP pena na umývanie NIVEA krémové mydlo Minime detský olej s nechtíkom z eshop.mamaaja.sk MÁDARA KIND jemný šampón Detské osušky z biobavlny z eshop.mamaaja.sk

Na obrázku: XKKO Žinka s bábkou eshop.mamaaja.sk. Čistiaca pena na pleť Beauty & Fruity alverde dm drogerie, HiPP pena na umývanie, NIVEA krémové mydlo, Minime detský olej s nechtíkom z eshop.mamaaja.sk, MÁDARA KIND jemný šampón, Detské osušky z biobavlny z eshop.mamaaja.sk 

Ošetrenie bábätka po kúpeli

Po okúpaní dieťatka používajte mäkkú osušku, do ktorej dieťatko jemne zabaľte. Dôležité je dokonalé vysušenie kožných záhybov – pod pazuchami, krkom a za uškami, v slabinách, aj v okolí zadočka. Detské telíčko nedrhnite, osušku stačí jemne prikladať a takýmto jemným spôsobom ju dokonale vysušiť. Zdravú detskú pokožku nie je potrebné krémovať ani olejovať. Ak dieťatko trpí suchou pokožkou, môžete ju natrieť kvalitným detským krémom alebo mliekom.

Musíte sa však postarať o zadoček dieťatka a okolie genitálií, pretože pokožka dieťatka je v týchto miestach ukrytých pod plienkou najviac namáhaná. Nielen po každom prebalení, ale aj po kúpeli ošetrite tieto oblasti preventívne krémom proti zapareninám.

Dieťatko, ktoré väčšinu času preleží na chrbátiku, či boku, určite privíta, keď mu do denného režimu zavediete rituál masáže. Spočiatku nejde o klasickú masáž, skôr o jemné hladkanie. Aby bolo príjemnejšie, votrite si do svojich dlaní detské mlieko alebo olejček, krátko nechajte zohriať (ruky si navzájom o seba párkrát pošúchajte, čím sa vytvorí teplo) a potom jemne rozotrite po telíčku.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: