10 rodičovských mýtov a faktov o bábätkách

Gabriela Zelinková | 15. november 2023
10 rodičovských mýtov a faktov o bábätkách

V každej generácii rodičov kolujú rôzne mýty a presvedčenia o starostlivosti o bábätká. V tomto článku rozlíšime fakty od fikcie, aby sme vám pomohli robiť prvé kroky v úlohe rodiča informovane a s istotou.

Mýtus 1: Bábätká by mali spať v tichu

Fakt: V maternici nikdy nebolo ticho. Bábätká sú preto adaptované na zvuky, ktoré počuli už v maternici, ako je tep srdca, dýchanie a hlas matky. Môže byť pre nich upokojujúce a povzbudzujúce, keď sú vystavené miernemu hluku alebo šumu. To môže tiež napomáhať k lepšiemu a kvalitnejšiemu spánku. Dokonca sú bábätká, ktoré najlepšie spávajú aj pri väčšom hluku, ako napríklad zvuku ventilátora alebo sušičky – hovorí sa tomu „biely“ šum.

Mýtus 2: Časté nosenie na rukách bábätko rozmazná

Fakt: Kontakt koža na kožu, držanie na rukách  a pohladenie poskytujú bábätku nielen útechu, ale podporujú aj jeho fyzický a emocionálny vývoj. Pomáhajú vytvárať silnú väzbu medzi dieťaťom a rodičom, čo má pozitívny dopad na detské zdravie a budúce sebahodnotenie.

Ako uložiť dojča k spánku
Prečítajte si tiež:

Ako uložiť dojča k spánku

Mýtus 3: Bábätká nepotrebujú zubnú hygienu

Fakt: Ústna hygiena je dôležitá od narodenia. Starostlivosť o ďasná pred vyrastaním zúbkov môže predchádzať budúcim zubným problémom. Pomocou čistenia ďasien mäkkou handričkou alebo špeciálnou kefkou môžu rodičia odstrániť baktérie a podporiť zdravý orálny vývoj.

Mýtus 4: Prvý príkrm by mal byť obilná kaša

Fakt: Rozmanitá strava je kľúčová pre podporu výživy a vývoja prehĺtania. Predstavením rôznych chutí a textúr môže dieťa rozvinúť zdravé stravovacie návyky a preferencie. Vyvážený príkrm taktiež podporuje optimálny rast a vývoj. Prvý príkrm sa odporúča zeleninový – v podobe pyré z mrkvy, zemiakov, tekvice alebo cukety. Tipy nájdete TU.

Mýtus 5: Bábätko by malo mať stále obuté ponožky, aby malo nohy v teple

Fakt: Aj keď je dôležité chrániť nohy bábätka pred chladom a nečistotami, dávať im možnosť byť aj naboso pomáha v rozvoji motorických schopností. Keď sú deti bosé, lepšie cítia povrch, po ktorom sa pohybujú, čo pomáha pri vývoji rovnováhy a koordinácie. Čas strávený naboso stimuluje tiež nervové zakončenia na chodidlách, čo podporuje vývoj mozgu. Preto je vhodné dať bábätku príležitosť byť bosé v bezpečnom prostredí, ktoré môže voľne preskúmavať. V teplejších mesiacoch môže byť pre bábätko prospešné tráviť čas naboso aj vonku, aby mohlo skúmať rôzne textúry a povrchy.

Čo pomôže utíšiť bábätko?
Prečítajte si tiež:

Čo pomôže utíšiť bábätko?

Mýtus 6: Bábätká by sa mali kúpať každý deň

Fakt: Kúpanie bábätka niekoľkokrát týždenne je často postačujúce, pretože príliš časté kúpanie môže odstrániť prirodzený maz, ktorý chráni a hydratuje pokožku bábätka. Správna hygiena je stále nevyhnutná, ale s dodržaním rovnováhy, aby bola pokožka dieťaťa zdravá a hydratovaná.

Mýtus 7: Bábätká nemôžu mať depresiu

Fakt: Bábätká sú citlivé bytosti, ktoré môžu byť ovplyvnené emocionálnymi a environmentálnymi faktormi. Z toho dôvodu sledujte  príznaky úzkosti alebo smútku u najmenších a poskytnite im primeranú útechu a podporu. Rodičia by mali vytvárať láskyplné a bezpečné prostredie, kde môže dieťa cítiť emocionálnu istotu. Komunikácia s detským lekárom alebo špecialistom môže byť tiež prospešná pri identifikácii a riešení emocionálnych potrieb bábätka. Rýchla reakcia a opatrenia môžu pomôcť zabezpečiť, aby malo dieťa  zdravý emocionálny život.

Mýtus 8: Novorodenci vidia len čiernobielo

Fakt: Aj keď je videnie novorodencov obmedzené, schopnosť vidieť farby sa rozvíja v prvých mesiacoch života. Pozornosť venovaná vizuálnym stimulom môže podporiť rozvoj zraku a vizuálneho vnímania. Preto poskytujte deťom pestrofarebné hračky, obrázky a knihy. 

Mýtus 9: Bábätko by sa malo prestať dojčiť na prvé narodeniny

Fakt: Globálne odporúčanie WHO hovorí, že matky by mali výhradne dojčiť po dobu prvých 6 mesiacov. Potom by mali deti začať dostávať vhodnú doplnkovú stravu a pokračovať v dojčení až do veku 2 rokov alebo aj dlhšie. Mlieko matky stále poskytuje výživu, imunitu a emocionálnu útechu. Pokračovanie dojčenia môže byť taktiež spojené s nižším rizikom chorôb a alergií u dieťaťa. Každé dieťa a matka sú jedineční, preto je dôležité, aby každá rodina posúdila, čo je pre nich najlepšie. 

Mýtus 10: Bábätká nemajú emócie

Fakt: Emócie bábätiek sú komplexné a prejavujú sa už od útleho veku. Bábätká sú schopné prejavovať radosť, smútok a iné emócie prostredníctvom svojho správania a reakcií. Chápanie a uznanie týchto emócií je kľúčové pre budovanie silnej väzby a citlivej odozvy zo strany rodičov. Rozvoj emocionálnej inteligencie a empatie sa začína v ranom veku a je ovplyvnený interakciou s okolím. Pozornosť venovaná emocionálnym potrebám bábätka podporuje jeho psychologický a sociálny vývoj.

10 rodičovských mýtov a faktov o bábätkách

Každý deň sa učíme o svojom dieťatku niečo nové

Každým dňom sa učíme viac o vývoji, správaní a potrebách bábätiek. Je dôležité, aby sme boli otvorení novým informáciám, počúvali odborníkov a zdieľali skúsenosti s inými rodičmi, aby sme mohli svojim deťom poskytnúť to najlepšie z nás.

Byť rodičom je nádherné dobrodružstvo plné učenia sa a objavovania. Dúfame, že tieto demaskované mýty a podporujúce fakty vám pomôžu v ceste rodičovstvom, aby ste mali istotu a pohodu vo výchove vášho malého pokladu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: