Prvé príkrmy: Pár tipov ako začať

Redakcia | 26. jún 2018
Prvé príkrmy: Pár tipov ako začať

U dojčeného dieťaťa výhradne mliečne obdobie trvá celých šesť mesiacov. Materské mlieko netreba dopĺňať inou potravou. U umelo živeného dieťaťa sa začína s príkrmami najskôr po zavŕšení 4., prípadne 5. mesiaca života

Dôležité zásady zavádzania prvých príkrmov

  • Príkrm podávame zásadne lyžičkou.
  • Mal by sa pripraviť ojedinele mixovaný, častejšie  polotekutý vo forme prepasírovaného pyré, neskôr roztlačenej hustejšej kaše s pokrájaným mäsom na drobučké kúsky.
  • Ako prvý sa v súčasnosti odporúča  mäsovo-zeleninový  príkrm. Začína sa jednou zložkou. Zo zeleniny je vhodná mrkva, petržlen, karfiol, kaleráb, brokolica, tekvica, cukina.

Prvé príkrmy: Takto začnite

V malom množstve vody sa uvarí mrkvička, prepasíruje sa a prvý raz sa pripraví poloriedka polievočka. Podajú sa 1 – 2 kávové lyžičky za deň, postupne pridávame vždy po jednom druhu zeleniny s odstupom 3 – 4 dní, aby sme rozpoznali, na ktorú potravinu dieťatko zareagovalo napríklad vyrážkou, bolesťami bruška, hnačkou či zápchou.

K mrkve pridáme petržlen alebo zemiak a na  7. –  8. deň aj mäsko. Mäso je vhodné „biele“, a to kuracie, morčacie alebo z domáceho králika. Zo začiatku jedna porcia príkrmu obsahuje 20 g, neskôr 35g mäsa na dávku.

Príkrm rozhodne nezahusťujeme zápražkou, od 7. mesiaca ho obohatíme dvoma kávovými lyžičkami rastlinného oleja (slnečnicový, repkový 5 – 10 g). Tak zabezpečíme primeranú dávku polynenasýtených mastných kyselín. Nesolíme po celý prvý rok života.

Mäsovo-zeleninovým príkrmom  (150 – 200 g) postupne nahradíme jednu mliečnu porciu materského alebo umelého mlieka. Hlavne na začiatku niektoré deti potrebujú aj tento príkrm zapiť mliekom. Po 7. mesiaci môže mať  mäsovo – zeleninový príkrm miesto polievky formu zemiakovej kaše s mäsovým hašé.

Po 6. mesiaci môžeme pripraviť tento príkrm 5-krát týždenne s mäsom a 2-krát týždenne namiesto mäsa podáme pol až jeden varený slepačí vaječný žĺtok. Varený slepačí vaječný bielok zásadne nepodávame v 1. roku života!

Druhý príkrm

Ako druhý kašovitý príkrm odporúčame jemné jednozložkové ovocné alebo zeleninové pyré.  Začíname teda ovocno-zeleninovým príkrmom z jabĺk, banánov alebo mrkvy. Najlepšie je v prvé 2 – 3 dni uvariť jabĺčko a podať jednu a postupne viac kávových lyžičiek. Neskôr postrúhame surové jabĺčko a mrkvu na sklenenom strúhadle. Banán pretlačíme vidličkou.

Každý nový druh ovocia (jablko, banán, hruška...) alebo zeleniny (mrkva) by sa mal zavádzať s odstupom 3 – 4 dní, aby  sme vedeli odlíšiť, na ktorú zložku potravy dieťa reaguje neznášanlivosťou. Pokiaľ niektorá potravina spôsobí nežiaducu reakciu u dieťaťa, mala by sa aspoň na jeden týždeň vylúčiť zo stravy, a potom opäť skúsiť. Keď dieťa zareaguje znovu, je lepšie túto potravinu vylúčiť z jedálnička aspoň na šesť mesiacov.

Prvý deň začíname jednou až dvoma kávovými lyžičkami, postupne má mať jedna celá porcia kašovitého príkrmu  150 – 200 g. Ovocno-zeleninový príkrm zásadne neprisládzame. Dieťa má poznať pravú chuť ovocia a zeleniny.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: