Všetky deti sa vlastne rodia o tri mesiace skôr

Redakcia | 8. jún 2024
Všetky deti sa vlastne rodia o tri mesiace skôr

Na svete neexistuje nič krajšie než pohľad na novorodeniatko. To malé, zraniteľné a úplne bezmocné stvorenie, ktoré je plné zatiaľ neobjaveného potenciálu a čaká, čo prinesie život. Ako rodičia chceme pre naše deti to najlepšie už od momentu, keď sa narodia, ale už ste niekedy premýšľali, prečo sú ľudské deti také bezmocné?

Ľudské mláďa je najbezbranejšie

Vďaka evolučným zmenám sa ľudské deti rodia asi tri mesiace predtým, ako sú technicky „pripravené“.

Môže sa zdať zvláštne, keď uvážime, že iné cicavce sú po narodení oveľa životaschopnejšie, napr. novorodené kone môžu bežať do hodiny po narodení, zatiaľ čo naše malé rozkošné bábätká sú úplne bezmocné. V skutočnosti sa museli narodiť o tri mesiace skôr, pretože vyvíjajúci sa mozog a lebka dieťaťa sa do konca tretieho trimestra natoľko zväčšia, že by sotva bezpečne zmestili cez pôrodný kanál!

Ľudské deti sa teda rodia, keď je ich mozog menší ako 30 percent veľkosti mozgu dospelého, takže sa zmestia cez úzky priechod. Potom pokračujú vo vývoji mimo maternice, pričom veľkosť mozgu sa v prvom roku takmer zdvojnásobí. 

Podľa jedného odhadu by ľudský plod musel podstúpiť gestačné obdobie 18 až 21 mesiacov namiesto zvyčajných deviatich mesiacov, aby sa narodil v neurologickom a kognitívnom vývojovom štádiu porovnateľnom s novorodencom šimpanza. 

3 otázky o novorodeniatkach
Prečítajte si tiež:

3 otázky o novorodeniatkach

Význam virtuálneho štvrtého trimestra

Pretože naše deti sú narodené predtým, než sú úplne fyzicky pripravené na svet, môžeme hovoriť o existencii „virtuálneho štvrtého trimestra“. Toto obdobie by malo byť doplnené o pocity, ktoré bábätko zažívalo v maternici, ako je jemný dotyk, kolísavý pohyb a pohodlné, pevné držanie či zavinutie. Tieto jednoduché gestá môžu byť presne tým, čo deti potrebujú, aby sa cítili bezpečne a pokojne.
V prvej chvíli po narodení je dôležité, aby bolo dieťa v tesnom kontakte s matkou, aby cítilo jej teplo a srdcový rytmus. Tieto pocity môžu pomôcť dieťaťu adaptovať sa na nové prostredie. Tiež je dôležité, aby bolo bábätko pravidelne držané a hladkané, aby sa udržala pohoda a pokoj.

 

Aj keď sa naše deti rodia o tri mesiace skôr, než by vlastne mali, je to nevyhnutné pre ich bezpečné narodenie a ďalší vývoj. Po narodení je dôležité vytvoriť prostredie, ktoré je čo najbližšie k maternici, aby sa dieťa cítilo bezpečne a pokojne. Týmto spôsobom môžeme pomôcť našim deťom prejsť hladko do nového sveta a začať ich životnú cestu šťastne a bezpečne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: