Prvý mesiac života dieťaťa: Príchod na svet je pre bábätká doslova šok

Marianna Stanková | 19. marec 2024
Prvý mesiac života dieťaťa: Príchod na svet je pre bábätká doslova šok

Deväť mesiacov totiž žili v teplučkom prostredí maminho lona, kde počúvali tep srdca. Schúlené v malom klbku sa pohupovali v rytme jej krokov a dostávali neustály prísun potravy. Niektoré deti sa s príchodom na svet vyrovnávajú bez problémov, iné zúfalo plačú a chcú sa vrátiť späť.

Prvý mesiac života dieťaťa

Deti sa rodia so základnými inštinktmi, ktoré im pomáhajú prežiť – sací reflex, hľadací a dýchací. Moorov reflex (obranný) a úchopový reflex sú pamiatkami na časy, keď sme boli opicami. Tieto reflexy ostali deťom v neúplnej forme a do cca šiestich mesiacov sa zvyknú vytratiť úplne.

Ďalšou zaujímavosťou je, že sa nevedia smiať. Áno, v čase aktívneho spánku môžete vidieť, že si bábätko nacvičuje úsmev, ale očarí vás ním až o pár mesiacov.

Zato plakať vedia ukážkovo. Ak dieťa plače, niečo mu chýba, niečo potrebuje. Rady okolia ako – „nechaj ho, aspoň si precvičí pľúca“  alebo „bude rozmaznané, keď ho budeš nosiť na rukách“ – nie sú namieste. Dieťa v takom útlom veku neplače len z rozmaru. Prvý mesiac po narodení je náročný pre dieťatko, ako aj pre mamičku. Tá sa učí fungovať ako mama a snaží sa naučiť rozoznávať a uspokojovať potreby svojho dieťaťa. 

Psychomotorický vývoj v prvom mesiaci

V prvom mesiaci života treba dieťaťu poskytovať podnety jemne a pozvoľna. Novorodenec totiž potrebuje nežné a opatrné zaobchádzanie. Vyhnite sa teda prudkým a rýchlym pohybom, či už pri prebaľovaní alebo pri manipulácii s bábätkom. V tomto období podporujeme rôznymi hrami zrak a sluch – učíme dieťa fixovať predmety zrakom a sledovať ich aspoň na krátku dráhu a tiež počúvať určité zvuky. Všetky podnety dávkujeme pomaly a len keď je dieťa v bdelom stave. 

Prvý mesiac života dieťaťa: Príchod na svet je pre bábätká doslova šok

  • Motorika: Od narodenia môže zdvíhať na brušku hlavičku, ale jeho krčné svaly nie sú dosť pevné. Nožičky sú pod bruškom a zadoček je zdvihnutý do výšky. Na chrbátiku otáča hlavu a kope nožičkami. Paže a nohy sú ohnuté a dlane zovreté v päsť.
  • Zrak: Dieťatko vidí ostro na predmety a tváre vzdialené približne 25 cm. Táto vzdialenosť nie je náhodná. Je to totiž vzdialenosť medzi jeho a maminou tvárou, keď ho drží v náručí, dojčí, hovorí naňho. Pohľad na väčšiu vzdialenosť je pre novorodenca namáhavý, pretože vidí rozmazane -  vzhľadom na netrénované očné svaly.
  • Sluch: Od narodenia dobre pozná po hlase mamu a otca. Prvých desať dni dieťatku vysychá plodová voda z uší, takže počuje zvuky tlmene. Aj napriek tomu je jeho sluch výborný a silné ostré zvuky ho môžu vyľakať.
  • Čuch: Novorodenec dokáže rozoznávať vône. Aj to je dôvod, prečo by mamičky nemali používať parfum – najmä tie dojčiace. Ak bez neho neviete byť, používajte tú istú značku. Môže sa totiž stať, že vás dieťa začne odmietať, pretože nevoniate ako jeho mamička.
  • Chuť: Vie rozoznať chuť maminho mliečka od toho umelého. Ak mu ponúknete vodu s glukózou, bude ju usilovne piť pre jej sladkú chuť. Pri obliznutí niečoho kyslého reaguje grimasou.
  • Hmat: Dieťa ma ručičky zaťaté v päsť, no miluje, ak sa ho dotýka mamina. To mu spôsobuje doslova pôžitok.

Čo dokáže dieťa v 1.  mesiaci života?

  • Na chrbte – otáča hlavičku a kope nožičkami. Paže a dolné končatiny sú ohnuté, dlane drží zovreté.
  • V ľahu na brušku má zadoček vystrčený hore. Ručičky a nožičky má skrčené pod telíčkom. Bábätko je často v skrčenej polohe, akú malo v brušku u mamičky.
  • Malo by dokázať otočiť hlavičku z jednej strany a položiť ju na druhú. Nemusí ju ale dvíhať vysoko, len toľko, aby ju dokázalo pretočiť.
  • Ručičky má väčšinou zaťaté v päsť a palček schovaný. Nemali by byť držané kŕčovito a  bábätko by malo pästičku z času na čas krátkodobo uvoľniť a prstíky samo roztvoriť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: