Pasieme ovečky, alebo TAKTO rozvíjajte bábätko

Redakcia | 25. marec 2021
Pasieme ovečky, alebo TAKTO rozvíjajte bábätko

Pohybové schopnosti dieťaťa nie sú závislé iba od centra pre motoriku, ktoré sa ukrýva v našom mozgu, ale aj od dobrého sociálneho kontaktu a pravidelnej stimulácie dieťaťa.

Rozvoj motoriky dieťaťa sa začína ešte pred jeho narodením. Zdravý novorodenec robí základné pohyby, ktoré sú však ešte nekoordinované, no každým dňom a týždňom dieťa napreduje, skúša svoje nové pohybové možnosti.

Kedy bábätko udrží hlavičku?

  • Druhý mesiac života dieťaťa sa vyznačuje tým, že si dieťa začína „kontrolovať“ držanie hlavy. V ľahu na brušku dokáže udržať hlavičku vo výške 3 až 5 cm nad podložkou, nohami a rukami robí pri tom pohyby pripomínajúce plávanie.
  • V treťom mesiaci života dieťa zdvihne hlavu, podopiera sa rukami.
  • Začiatkom štvrtého mesiaca v ľahu na brušku zdvihne hornú časť hrudníka, hlava je vysoko zdvihnutá.

Kontrola hlavy a trupu je začiatkom iných veľmi dôležitých fyzických schopností ako napríklad sedenie, chôdza, ale je dôležitá aj pri vývoji jemnej motoriky rúk. Dieťa rozvíja schopnosť kontroly hlavy a trupu pri všetkých pozíciách.

Najťažšia poloha pre novonarodené dieťa je poloha v ľahu na brušku. Pre celkový lepší rozvoj týchto pohybových schopností je dobre s dieťaťom pravidelne cvičiť a vhodne ho stimulovať.

Základným pravidlom je vybrať si na toto cvičenie chvíľu, keď je dieťa dobre naladené, neplače alebo nie je bezprostredne po jedle. Počas cvičenia sa dieťatku prihovárajte a usmievajte sa naň, komentujte všetky činnosti, ktoré robíte, ukazujte mu hračky, hladkajte ho, jednoducho navoďte príjemnú atmosféru hry. Keď sa dieťa bude cítiť dobre a bude ho baviť aktivita, ktorú si želáte, aby robilo, bude oveľa lepšie spolupracovať a aj pokroky sa rýchlejšie dostavia.

takto rozvíjajte bábätko

Takto sa s bábätkom hrajte

1. Položte dieťatko na bruško (na posteľ), vezmite hračku, napr. hrkálku, a cca 30 cm pred dieťaťom ňou zahrkajte. Zvuk dieťa zaujme a bude sa snažiť zdvihnúť hlavu.

2. Ďalší cvik vychádza tiež z polohy na brušku, oproti predošlému cvičeniu sa však zmení pozícia rúk – dieťa sa opiera o podložku lakťami. Ak sa dieťa ešte nedokáže oprieť o lakte, pomôžte mu dať ruky do tejto pozície a zľahka mu pridržiavajte vonkajšie strany lakťov. Vo vzdialenosti cca 15 cm podložte pred dieťa farebnú hračku, ktorá ho zaujme, a vydrží v polohe so zdvihnutou hlavičkou a trupom dlhší čas.

3. Ľahnite si na posteľ na chrbát a dieťa si položte na prsia tvárou k vašej tvári. Veselo sa mu prihovárajte, oslovujte ho, nadviažte s ním očný kontakt, spievajte mu. Táto hra sa väčšine detí veľmi páči a výborne ich stimuluje k zdvíhaniu hlavičky a trupu a vydrží v tejto polohe dlhší čas.

4. Keď dieťa nosíte na rukách, obráťte ho tvárou od seba, chrbátik dieťaťa sa opiera o vaše prsia, ruky dieťaťa smerujú dopredu. Jednou rukou dieťatku jemne pridržiavajte bruško a hrudník, aby mohlo držať hlavičku vo vzpriamenej polohe.

5. Dieťatko leží na chrbte, jemne ho chyťte za ramená a pomaly a opatrne mu ich mierne zdvihnite cca 5 cm nad podložku, dieťa by sa malo snažiť mierne nadvihnúť aj hlavičku.

6. Zoberte väčšiu loptu (fitloptu) a položte na ňu dieťa na bruško. Ruky dieťatka smerujú dopredu. Pridržiavajte dieťa obidvoma rukami, jedna ruka je podložená pod hrudníkom, druhá pod stehnami, a jemne dieťa húpajte na lopte dopredu a dozadu, doprava a doľava (v prípade, že nechcete použiť loptu, húpajte dieťa iba na rukách).

POZOR!

Cviky prevádzajte pomaly, medzi cvičeniami si robte krátke prestávky na uvoľnenie. Nie je dôležité, ako dlho budete s dieťatkom cvičiť, rozhoduje, ako cvik urobíte. Nič nerobte nasilu, ak sa vám bude zdať dieťa unavené, nechajte ho oddýchnuť a k cvičeniu sa vráťte o niekoľko hodín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: