Na toto sa pripravte: Čo sa bude diať s vaším dieťatkom prvé dni po pôrode

Marianna Stanková | 14. marec 2024
Na toto sa pripravte: Čo sa bude diať s vaším dieťatkom prvé dni po pôrode

Toľko zmien musí prekonať vaše maličké spolu s vami. Pripravte sa, dobrodružstvo života sa začína a pekne zhurta!

Čo sa bude diať s vaším dieťatkom prvé dni po pôrode

Vyciká sa

Oznámenie novorodeneckej sestričky, že sa dieťatko pocikalo pri vážení alebo meraní bude pre vás dôležité. Túto akciu by totiž malo dieťa zvládnuť do 24 hodín po pôrode. A je úplne jedno, či je to hneď po pôrode, alebo až pár hodín po ňom. Trochu problém je, že dnešné plienky sú z výborne savých materiálov a občas býva problém močenie vôbec zachytiť. Mamičky tak bývajú zbytočne vyľakané. Panika ale nie je namieste. Keby totiž dieťatko malo závažnejší problém, určite by sa prejavil, a to napríklad veľkým hmotnostným úbytkom alebo veľmi silnou žltačkou. Keď teda budete vedieť o jednom cikaní, úplne to stačí. Ďalšiu frekvenciu ani množstvo neriešte. Moču môže byť tak máličko, že ho ani nezachytíte.

Ak sa vám zdá, že má moč oranžovú farbu, neľakajte sa. Do moču sa totiž dostávajú soli, ktoré ho zafarbia. O pár dní bude všetko v poriadku.

Odíde smolka

Študovať plienku je pre novopečenú mamičku bežnou činnosťou. A aj keď vám môže uniknúť močenie, smolku neprehliadnete. Čiernozelená stolica ako pamiatka na vnútromaternicový život by mala začať odchádzať do 24 hodín od pôrodu. Môže sa ale stať, že odíde počas pôrodu alebo tesne po ňom. Postupne sa bude meniť na stolicu pripomínajúcu miešané vajíčka – ide o znak dojčeného dieťaťa. Dôležité je, aby smolka odišla do 48 hodín po pôrode. Pokiaľ sa tak nestane, novorodenec musí byť podrobnejšie vyšetrený, ale ide skôr o veľmi vzácne prípady. A zmenou na klasickú stolicu dojčeného dieťaťa by pre vás študovanie plienky malo skončiť.

Od tohto momentu je totiž každé dieťa originál a každý deň je iný. Plne dojčené dieťa môže mať stolicu v každej plienke alebo niekoľko dní vôbec a nič to o kvalite mlieka alebo jeho množstve nevypovedá. Odborníci však zdvíhajú prst pred vyvolávaním stolice teplomerom. Môžete tak dieťatku skôr uškodiť ako pomôcť! Ak máte nejaké pochybnosti, alebo sa vám niečo nezdá, navštívte pediatra.

Grcká

Ďalší bežný jav. Počas pôrodu sa totiž veľa bábätiek naglgá plodovej vody. Ugrckávanie prejde druhý deň po pôrode, dbajte ale na to, aby drobček neležal na brušku bez dozoru. Optimálna je poloha na chrbátiku či na boku – na ten dieťatko otočte, keď vidíte, že bude vracať. Personál treba upozorniť, ak je v zvratkoch krv. 

Schudne

Hmotnostný úbytok čaká všetky deti. Neľakajte sa, že váš cvalík mal po pôrode štyri kilá a zrazu sa vám stráca v náručí. Nie je to ani známka choroby, ani nedostatku mlieka. K úbytku hmotnosti sú dva dôvody. Po prvé – novorodenec nie je schopný naraz vypiť toľko mlieka, koľko by bolo potrebné pre hmotnostný rast. Okrem toho nastupuje u mamičky laktácia postupne a zo začiatku nie je veľa mlieka. Normálny hmotnostný úbytok je do 10 % pôrodnej hmotnosti.

Aj v zdravotnej dokumentácii dieťaťa budú dva hmotnostné údaje – pôrodná hmotnosť a hmotnosť pri prepúšťaní z nemocnice. Je pochopiteľné, že to druhé číslo bude nižšie. Po príchode domov je potrebné, aby začalo dieťatko priberať – to sa deje väčšinou tretí deň po pôrode. V prípade, že dieťa schudne viac ako 10 % hmotnosti a ani na tretí deň neprospieva, začínajú lekári pátrať po možnej príčine. Väčšinou ide o novorodeneckú žltačku alebo infekciu. Neskôr môžu priberať tiež detičky narodené sekciou.

Zožltne

Ide o fyziologickú žltačku, ktorej sa nemusíte báť. Mala by sa objaviť až po 48 hodinách od pôrodu. Žlté krvné farbivo (bilirubín) nedokáže pečeň bábätka rýchlo odbúrať, pretože ešte naplno nepracuje. Orientačne sa hodnoty bilirubínu merajú v pôrodniciach prístrojom cez kožu dieťatka a väčšinou nepresahujú povolené hodnoty.  Pokiaľ sú predsa len vyššie, riešením je modré svetlo. To môže byť dôvod, prečo ostať v nemocnici o pár dní dlhšie. 

Zhorší sa mu pleť

Takzvaný toxoalergický exantém je po pôrode častým javom. Je to typická reakcia, ktorá môže byť pomerne silná. Najosvedčenejším receptom je kúpeľ v repíku. Do týždňa by malo byť po probléme. 

Na toto sa pripravte: Čo sa bude diať s vaším dieťatkom prvé dni po pôrode

Zapália sa mu očká

Po pôrode bývajú očné viečka presiaknuté. To sa samo pozvoľna upraví. U niektorých novorodencov ale môže zdurenie viečok pretrvávať a dokonca sa objaví výtok z očí. Ten je spôsobený zápalom spojivkového vaku. Liečba je vhodne zvolenými očnými kvapkami. Príčinou opakovaného zápalu spojiviek môže byť aj slzný kanálik. Novorodenec ich nemá po pôrode ešte úplne vyvinuté, a tak je spojivkový vak náchylnejší na infekciu. Bežným javom sú zápaly spojiviek spôsobené infekciou z rodidiel matky. Tie si vyžadujú celkovú antibiotickú liečbu.

Odpadne mu pahýľ

Po prestrihnutí pupočnej šnúry ostáva v pupku dieťatka asi dvojcentimetrový pupočný pahýľ. Ten medzi 6. – 10. dňom od príchodu z nemocnice odpadne, no najskôr je potrebné, aby táto časť uschla. Niektorí odporúčajú lieh, iní obklady z byliniek. Úprimne, je na vás, ako sa rozhodnete, ale poraďte sa so svojím pediatrom. Podstatné je, aby sa pupočný pahýľ udržiaval v čistote a suchu. Po kúpaní ho len jemne osušte a ak je možnosť, nechajte dieťatko pri prebaľovaní trošku vyvetrať. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: