Farba detskej stolice: Dešifrujte zdravotné signály

Marianna Stanková | 27. február 2024
Farba detskej stolice: Dešifrujte zdravotné signály

Prečo občas nájdete v plienke zelenú, čiernu alebo dokonca červenú stolicu? Je dôvod na obavy?

Farba detskej stolice - čo znamená?

Zelená stolica

Hovorievalo sa, že zelená stolica = hladová, ale to nie je pravda. Takto sfarbená stolica vás nemusí znepokojovať, pokiaľ nemá dieťatko iné ťažkosti ako bolesť bruška, nechuť do jedla, zvracanie atď. Príčin môže byť totiž niekoľko:

  • dieťatko pije príliš predného mlieka a mliečny cukor, ktorý v črevách kvasí, spôsobuje zelená zafarbenie (v lete je to tento jav úplne bežný, pretože bábätko pije na smäd najmä predné mliečko)
  • mamička konzumuje veľa mlieka a mliečnych produktov alebo zjedla potravinu obsahujúcu viac železa
  • začali ste drobca dokrmovať umelým mliekom – to obsahuje železo, takže stolica umelo vyživovaného dieťaťa býva zelenožltá
  • stolica bola v plienke dlhší čas a na vzduchu zozelenela
  • u novorodencov prichádza do úvahy aj novorodenecká žltačka

Ak vás trápia pochybnosti, zájdite k pediatrovi, prípadne mu zavolajte. Všetko vám podrobne vysvetlí a vy budete mať dušu na mieste. 

Bledá, sivá stolica

Nazýva sa aj acholická stolica a ide o stolicu svetlejšej farby, ako je jej prirodzené sfarbenie. Je prejavom nedostatku žlče. Tým je porušené vstrebávanie tukov, stolica môže byť trochu mastná (prechodne sa môže objaviť po prekonaní hnačkovitého ochorenia). Acholická stolica môže naznačovať problémy s pečeňou a žlčníkom, v ktorých sa žlč tvorí a ukladá.

Dôvody môžu byť rôzne – napríklad zablokované žlčovody. Biely hlien na hnedej stolici môže byť znakom Crohnovej choroby (systémové zápalové ochorenie tráviaceho ústrojenstva).

Čierna stolica

Ak nehovoríme o smolke, ktorá je prvou stolicou u novorodencov, čierne zafarbenie môžu spôsobiť lieky alebo nadmerný príjem železa. Taktiež môže vznikať v dôsledku krvácania do horných častí zažívacieho traktu. V detskom veku ide však o veľmi zriedkavú možnosť. Väčšinou je čierne zafarbená stolica spojená s konzumáciou čiernych a modrých potravín, napríklad čučoriedok. 

Červená stolica

Podobne ako pri predošlej, aj tu môže byť za zafarbenie zodpovedná strava. Porozmýšľajte, či dieťa nejedlo napríklad červenú repu. Ak je odpoveď negatívna, kontaktujte lekára. Červená stolica môže byť závažným príznakom krvácania do dolných častí tráviaceho traktu. Ak je krv len na povrchu stolice, prípadne je krvavý toaletný papier, pravdepodobne ide o trhlinku v análnom otvore (stáva sa pri príliš tvrdej stolici). 

Farba detskej stolice: Dešifrujte zdravotné signály

Kedy ísť k lekárovi

V podstate vždy, ak sa zmení kvalita stolice (farba, konzistencia, počet stolíc) a ak sú prítomné aj iné známky postihnutia tráviaceho traktu (nechutenstvo, vracanie, bolesti brucha, zápcha, hnačka, neprospievanie).

Na zistenie príčiny zmenenej stolice je potrebné ju vyšetriť na prítomnosť bakteriálnej alebo vírusovej infekcie, na parazity, prítomnosť krvi, nestrávených zvyškov stravy, ale aj na prítomnosť niektorých enzýmov. Pri podozrení na bakteriálnu infekciu sa vyšetruje výter z konečníka, ktorý vykoná sestra v ambulancii. Ak je podozrenie na vírusovú infekciu,  je potrebné odobrať stolicu do odberovej nádobky, ktorú zakúpite v lekárni. Stačí odobrať stolicu veľkosti hrachu alebo 1 ml tekutej stolice.

Taká prirodzená, a pritom taká kontroverzná téma. Pri deťoch však často diskutovaná. Pozrite si video, kde vám detská psychologička Mgr. Martina Matúšová pomôže pochopiť, prečo to je dôležitá téma a ako ju správne uchopiť.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: