Aktivity pre bábätá v prvom roku života mesiac po mesiaci

Marika Koscelníková | 17. február 2024
Aktivity pre bábätá v prvom roku života

Prvý rok je plný veľkých zmien pre vás oboch. Spoznávate sa navzájom a z maličkého chrústika sa stane batoľa, ktoré už toho toľko vie. Máme pre vás tipy, ako mu môžete pomôcť rozvíjať sa (a zabaviť) v každom mesiaci jeho úžasného prvého roka.

Každý mesiac v prvom roku života dieťaťa prináša nové prekvapenia, od prvého úsmevu až po prvé krôčiky. Ako dieťatko rastie, jeho potreby sa menia a vy ho môžete podporiť zábavnými aktivitami. Hra nie je len formou zábavy – má zásadnú úlohu v celkovom rozvoji a učení dieťaťa, od budovania sebadôvery cez pochopenie toho, ako svet funguje, až po posilnenie vášho vzájomného vzťahu.

Pripravili sme prehľad tipov na aktivity, ktoré môžete robiť s bábätkom, prispôsobené každému mesiacu vášho dieťaťa.

Prečo je hra pre bábätká dôležitá?

Hra je pre bábätká kľúčová, pretože podporuje ich kognitívny, zmyslový, motorický, sociálny, emocionálny a jazykový vývoj. Podporuje holistický prístup k učeniu, ktorý umožňuje bábätkám objavovať, objavovať a chápať svet okolo seba a zároveň sa zabávať.

Zjednodušene povedané, bábätká a malé deti sa učia predovšetkým hrou. Keď sa bábätká hrajú, pomáha im to precvičovať a posilňovať ich zručnosti. Odolnosť, sebakontrola a pozornosť sú kľúčové oblasti, ktoré môže práve hra pomôcť rozvíjať.

Aktivity pre bábätka v prvom roku života mesiac po mesiaci

1-mesačné dieťa 

Vaša malá láska si stále zvyká na svet okolo seba. Ste jej sprievodcom a učiteľom. Zamerajte sa na to, aby ste jej venovali veľa láskyplnej pozornosti a túlenia, reagovali na jej potreby – to je to, čo novorodenci najviac potrebujú v prvom mesiaci života. Ale ak chcete z týchto interakcií vyťažiť maximum, vyskúšajte tieto tipy. 

  • Rozprávajte sa s bábätkom: O čom? O veciach, ktoré denne robíte, napríklad varíte čaj, idete na prechádzku a pozeráte sa na stromy; dokonca aj výmena plienok sa im bude zdať zaujímavejšia, ak to budete komentovať.
  • Napodobňovanie: Skúste svojmu bábätku ukázať zábavné výrazy tváre, ktoré by napodobňovalo, ako je zvrásnenie nosa, vyplazenie jazyka a úsmev. Môžu vás kopírovať.
  • Čas na brušku: Skúste si dieťatko položiť bruškom dolu do lona, keď sedíte, už približne v prvom mesiaci dokáže bábätko na niekoľko sekúnd zdvihnúť bradu.

Čo robiť s dieťaťom vo veku 1 mesiaca

Dojčenská masáž môže zlepšiť interakcie medzi rodičmi a dojčatami, znížiť plač a zmierniť stres. Navyše, masáž pred spaním môže podporiť relaxáciu a spánok.

2-mesačné bábätko

Už sa vzájomne lepšie poznáte, prehlbujte väzbu aktvitami, ktoré ju ešte viac posilnia.

  • Spievajte bábätkám: Spievajte si piesne a uspávanky, či už varíte, šoférujete, alebo sa chystáte do postele – vaše dieťa bude so záujmom počúvať melódiu a rytmus – a bude počuť váš hlas, ktorý tak miluje.
  • Ponaťahujte sa: Povzbudzujte svoje dieťa príkladom, aby natiahlo svoje telíčko tak, že mu pomôžete natiahnuť ruky doširoka a spojiť ich. Pomôžte vytvoriť pohyb v dolnej časti tela jemným pohybom nôh, ako keby šliapali na bicykli.
  • Čas na čítanie: Vštepenie lásky k čítaniu môže posilniť jazykové zručnosti, čítanie je činnosť, ktorá prehĺbi lásku vášho dieťaťa ku knihám a podporí väzbu medzi mamou a dieťaťom.

Čo robiť s dieťaťom vo veku 2 mesiacov

Vyskúšajte šatku alebo nosič, zatiaľ čo robíte iné domáce práce alebo sa staráte o staršie dieťa – alebo keď idete na prechádzku von. Bábätká milujú kontakt koža na kožu.

3-mesačné bábätko

Vaše dieťa je už počas dňa bdelejšie (čo, dúfajme, znamená dlhšie úseky spánku v noci). Máte viac času medzi kŕmením a spánkom, aby ste si spolu vyskúšali niekoľko zábavných aktivít.

  • Zrkadlenie: Ak sa na vás bábätko usmeje, usmejete sa aj vy. Ak zahúka, vydajte rovnaký zvuk späť. Udržiavanie tejto zmyslovej hry pomáha položiť základy emocionálneho rozvoja a vnímavého jazyka, ako aj príčinu a následok.
  • Čas na brušku: Dieťa si v tejto polohe posilňuje svoje telíčko. Povzbudzujte ho umiestnením hračky do blízkosti, ktorá je síce na dosah, ale musí vyvinúť aktivitu.
  • Pomenúvajte: Začnite budovať ich slovnú zásobu tým, že ukážete na časti ich tela a pomenujete ich: „Vidíš toto? To je tvoja ruka! Pozri, ako ju zdvihneš."

Čo robiť s dieťaťom vo veku 3 mesiacov

Doprajte si čerstvý vzduch každodennou prechádzkou v kočíku alebo nosiči. Počas výletov sa s dieťatkom rozprávajte a zamerajte sa na označovanie toho, čo vidíte.

4-mesačné bábätko

Vo veku 4 mesiacov si váš drobček začne dávať všetko do úst a hrať tú zábavnú „hru“ hádzania hračiek na zem, aby ste ju zdvihli aspoň 36-krát. Tu je niekoľko ďalších konštruktívnych nápadov...

  • Detský šéfkuchár: Dajte svojmu bábätku na preskúmanie bezpečné predmety z kuchyne, ktoré nie sú hračkami, ako napríklad drevená lyžička alebo silikónová nádoba, ktorú môže držať a skúmať.
  • Odraz v zrkadle: Bábätká milujú vidieť samy seba! Budú sa usmievať,  keď ukážete na dieťa v zrkadle (ešte nevedia, že je to ich vlastný odraz).
  • Gúľajte: Cvičte koordináciu očí a rúk u dieťaťa tým, že mu pomôžete kotúľať loptičku po podložke. Možno sa ešte nebudú môcť plne zapojiť do hry, ale budú ohromení sledovaním akcie.

Čo robiť s dieťaťom vo veku 4 mesiacov

Pustite si pesničky  a urobte si tanečnú párty. Jemné otáčanie sa pri bezpečnom nosení dieťaťa je pre neho vzrušujúcim spôsobom, ako rozvíjať svalový tonus, základy rytmu a priestorové vnímanie.

5-mesačné bábätko

Vaše čiperné 5-mesačné dieťa pracuje na zdokonaľovaní zručností, ktoré sa doteraz naučilo, aby sa pripravilo na prvé sedenie a príkrmy. Pokračujte v pokroku pomocou niekoľkých nových spôsobov hrania.

  • Hra na schovávačku: Ukryte malú hračku alebo miláčika pod detskú prikrývku, z ktorej vykúka len jeden okraj. Požiadajte svoje dieťa, aby hračku našlo, a keď to nájde, znova ju schovajte inde.
  • Kúzelná škatuľka: Naplňte prázdnu škatuľku na vreckovky niekoľkými malými predmetmi bezpečnými pre deti, ako sú hodvábne šatky na hranie, ktoré môžu ľahko vytiahnuť  a vložiť - prehĺbia ich jemné motorické zručnosti a uchopia stálosť predmetov.
  • Bublinky: Či už sa rozhodnete pre bublifuk vo vnútri alebo vonku, sledujte, ako sa vaše dieťa sústredí na bublinku a načiahne sa, aby sa jej dotklo alebo prasklo. 

Čo robiť s dieťaťom vo veku 5 mesiacov

Začlenenie niekoľkých znakov posunkovej reči dieťaťa môže byť veľmi užitočné, pretože pomôže vášmu dieťaťu naučiť sa komunikovať skôr, ako začne skutočne hovoriť. Modelujte znamenia pre mlieko, viac, mama a ďalšie, ktoré sa môžu ukázať ako potrebné vo vašej každodennej rutine.

6-mesačné bábätko

Váš rastúci chrobáčik tento mesiac pracuje na mnohých nových zručnostiach: učí sa ochutnávať prvé príkrmy, sedieť bez pomoci a vydávať nové zvuky.

  • Skladanie kociek: Bábätko bude milovať, keď vám pomôže vytvoriť vežu z kociek a potom ju okamžite zhodiť. Hľadajte súpravu mäkkých kociek, ktoré sú ideálne na uchopenie malých ručičiek.
  • Kde je mama: Skúste si položiť ruky na tvár a opýtať sa: „Kde je mama?“ potom ich odstráňte. Táto hra pomôže vášmu dieťaťu naučiť sa, že stratíte, ale potom sa vrátite.
  • Hrajte sa s jedlom: Ste pripravení začať s príkrmami? Okrem ochutnávania mrkvičky je zážitok z toho, ako sa bábätko pri tom cíti, ďalším spôsobom učenia. Bábätká môžu skúmať farby, textúry a vône vo všetkých potravinách, ktoré jedia. Hra s jedlom je dôležitou súčasťou ich zmyslového vývoja.

Čo robiť s dieťaťom vo veku 6 mesiacov

Ak dieťa dokáže samostatne sedieť, tento mesiac môže byť ideálny čas začať sa kúpať vo veľkej vani. Kúpeľ ako večerná rutina je zábavnou príležitosťou pre vás alebo vášho partnera, aby ste sa spojili so svojím  dieťaťom a zaviedli príjemný rituál pred spaním. 

Aktivity pre bábätká mesiac po mesiaci

7-mesačné bábätko 

Vaše 7-mesačné dieťa túži byť v pohybe a miluje sa hrať.

  • Vnútorné ihrisko: Dokážete vyrobiť mini prekážkovú dráhu z vankúšov? Gúľajte im loptičky alebo autíčka po pohovke, prevracajte vankúšiky rukami a nohami.
  • Ukazujte a pomenúvajte členov rodiny: Máte fotoalbum? Ukážte im známe tváre a pomenujte každú osobu.
  • Tlieskajte: Pustite si obľúbenú pesničku  a tlieskajte, váš drobec sa možno začne snažiť napodobňovať vaše tlieskanie!

Čo robiť s dieťaťom vo veku 7 mesiacov

Kurzy rodičov a detí pre bábätká sú skvelým spôsobom, ako sa socializovať. Teraz, keď sú schopné sedieť bez podpory, môžete im pomôcť hrať na hudobný nástroj na hodine hudobnej výchovy pre bábätká alebo sa zúčastniť  divadielka v knižnici. 

8-mesačné bábätko

Toľko sa toho deje! Okrem fyziologického rozvoja sa objaví aj separačná úzkosť. 

  • Umenie: Podporte rozvíjajúce sa umelecké zručnosti dieťaťa vložením kúska papiera do opätovne uzatvárateľného plastového vrecka a pridaním niekoľkých kvapiek prstovej farby. So zatvoreným vrecúškom ukážte, ako môžete pomocou prstov pohybovať farbou vo vnútri vrecúška a zmiešať ju tak, aby zakryla papier.
  • Ukazujte a vysvetľujte: Či už spolu čítate knihu, idete na prechádzku alebo nakupujete, dajte si záležať, aby ste svojmu zvedavému dieťaťu ukázali, čo vidíte a potom im o tom rozprávajte. 
  • Mini labyrint: Postavte si v obývačke bludisko s vankúšmi – potom ho preliezajte a nechajte dieťatko, aby vás sledovalo. Bude sa snažiť napodobniť vaše pohyby. 

Čo robiť s dieťaťom vo veku 8 mesiacov

Pokúste sa zapojiť dieťa do vášho dňa a povinností, kým sa bude bezpečne hrať nablízku (varíte a ono sa hrá na podložke).

9-mesačné bábätko

Vaše 9-mesačné dieťa pracuje na komunikácii mnohými novými spôsobmi. Môžete ich vidieť, ako dvíhajú ruky, keď chcú, aby ste ich zdvihli, protestujú, keď odchádzate, a šťastne tlieskajú, aby upútali vašu pozornosť.

  • Rozumiem ti: Keď sa dieťa vzruší alebo na niečo ukáže, pomenujte to, aby ste jeho gestám dali slová: "Áno, to je mačička!" Cítia dobre, ak vedia, že rozumiete, čo tým myslia.
  • Hra s múkou: Položte dieťa na zem s plechom na pečenie a niekoľkými odmerkami plnými múky. Nechajte ich preskúmať štruktúru a zapojiť sa do presypávania múky z jednej šálky do druhej.
  • Hľadanie pokladu: Vydajte sa von so svojím malým dieťaťom a objavte niektoré prírodné poklady, ako sú hrboľaté šišky, nadýchané púpavy a hladké kamene.

Čo robiť s dieťaťom vo veku 9 mesiacov

Nájdite si miesto, kde je viac ľudí a pozorujte ich. Poukazujte na deti a bábätká, pozorujte ich sociálne správanie, ako je smiech a rozprávanie. Teraz, keď dieťa dokáže reagovať na všetko a sledovať váš pohľad, máte perfektné spoločné rande.

10-mesačné bábätko

Vaše dieťa zdokonaľuje kliešťový úchop a vyťahuje sa, aby sa postavilo. Povzbudzujte jeho nové zručnosti aktivitami, ktoré podporujú jemnú aj hrubú motoriku.

  • Tunelové videnie: Veľká, prázdna kartónová škatuľa, ktorá je otvorená na oboch koncoch, môže byť začiatkom zábavného tunela, ktorým môže dieťa preliezť.
  • Mini majstrovské dielo: Cvičenie na koordináciiu ruka-oko: Rozložte niekoľko lepiacich papierikov na podlahu alebo stenu detskej izby a ukážte im, ako sa môžu odlepiť a prilepiť.
  • Piknik: Zbaľte niekoľko obľúbených detských jedál na cesty, prikrývku a kôš s plyšovými kamarátmi a vydajte sa do parku. Pozvite pár skutočných priateľov a urobte si pekný deň.

Čo robiť s dieťaťom vo veku 10 mesiacov

Je to vzrušujúce štádium: dieťa sa čoskoro začne zapájať do imaginárnej hry. Môžete sa tiež zapojiť. Predstierajte, že kŕmite plyšového medvedíka hračkárskou zeleninou. Hrajte sa, ako keby ste boli lietadlom, ktoré sa približuje vzduchom, alebo vlakom, ktorý robí ššššššš, hú, ššššš. 

Aktivity pre bábätá v prvom roku života

11-mesačné bábätko

Dieťatko si buduje silu, koordináciu a rovnováhu, a to všetko v rámci prípravy na uskutočnenie prvých krokov. Podporujte ho a povzbudzujte – ste ich najväčší fanúšik.

  • Zábavné kúpanie: Pomocou sady farebných pohárikov alebo iných hračiek do kúpeľa povzbuďte svoje dieťa, aby pomohlo triediť poháre a hračky podľa farby a prelievať vodu z jedného predmetu do druhého.
  • Divadielko: Pripravte si niekoľko obľúbených hračiek a zahrajte mini predstavenie. Napodobňujte zvuky a meňte hlasy.
  • Ihrisko: Vaše dieťatko v tomto veku miluje ľudí –  najmä rovesníkov, ihrisko je ideálne miesto na socializáciu vás oboch. 

Čo robiť s dieťaťom vo veku 11 mesiacov

Vo veku 11 mesiacov je pohyb najobľúbenejšou činnosťou vášho dieťaťa, tak prečo si neurobiť tanečnú párty? Pomôžte svojmu malému rozhojdať sa pri zábavných pesničkách – a nezabudnite si vybrať aj svoje obľúbené. Sledujte, ako sa snaží napodobniť vaše pohyby.

Ako bezpečne upokojiť bábätko
Prečítajte si tiež:

Ako bezpečne upokojiť bábätko

12-mesačné bábätko

Gratulujeme, zvládli ste prvý rok! Vaše už batoľa je v týchto dňoch zaneprázdnené – pracuje na chôdzi, rozprávaní a vnímaní všetkého okolo seba. Toľko miľnikov ste už so svojím drobcom dosiahli!

  • Farebný svet: Pomôžte im čmárať a robiť čiary na papieri, pomenuvávajte farby a vytvárajte zábavné umelecké diela.
  • Bublinová párty: Bublinky ponúkajú úplne novú úroveň zábavy, keď je vaše dieťatko o niečo mobilnejšie. Ukážte im, ako našpúliť pery a vyfúknuť vzduch a pomôžte im zažiť hmatovú radosť z praskania týchto pekných guľôčok.
  • Nálepky: Možno budú potrebovať pomoc pri odlepovaní nálepky z jej podkladu, ale nadšene sa posnažia nalepiť svoje obľúbené farebné postavičky na kúsok papiera alebo iný povrch. 

Čo robiť s dieťaťom vo veku 12 mesiacov

Naplňte malú škatuľku alebo košík niekoľkými klobúkmi, šatkami, slnečnými okuliarmi alebo inými odevmi a doplnkami na prezliekanie pre vaše dieťa. Bude smiešne pekné vo vašom letnom klobúčiku s tatovimi okuliarmi. Zabavíte sa spolu. 

Zdroj: motherly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: