UŽ CHODÍ! Prvé kroky dieťaťa prídu v pravý čas

Veronika Kmetóny Gazdová | 7. december 2021
UŽ CHODÍ! Prvé kroky dieťaťa prídu v pravý čas

Každý rodič má so svojím milovaným dieťatkom nejeden významný okamih, ktorý sa zapíše hlboko do jeho pamäte i srdca. Takouto chvíľou zvykne byť aj prvý krok bábätka. Neznamená to len významný medzník v rámci psychomotorického vývoja, ale začína sa etapa objavovania, skúšania vlastných hraníc, zvedavosti, zdokonaľovania sa v poznaní, ale i „vykročenia do života“.

Mnohí z rodičov často porovnávajú svoju ratolesť s inými rovesníkmi. Už sa pretáča? Už sedí? Už chodí? A keď sa Ankin Miško nepretáča vtedy ako Silviin Robko, Monikina Sofka nesedí ako Elenina Laura a Milkin Peťko nechodí ako Ivkina Sonička, začína sa napr. s pasívnym posádzaním a podopieraním dieťatka o vankúše, kupovaním chodítok, hopsadiel, pavúkov a podobných „pomôcok“ alebo vodením dieťaťa do chôdze ťahaním za ruky. To všetko vedie k nesprávnemu vývoju dieťatka, čo sa na ňom môže odraziť viacerými problémami v neskoršom veku. 

Kedy je teda ten čas, keď sa dieťa odhodláva k prvým krokom svojho života? 

Je potrebné si stále opakovať, že každé dieťatko je individuálne, avšak vo všeobecnosti sa v období 10. mesiaca snaží stavať samostatne k stene, nábytku, balansuje so svojou rovnováhou, ale pridržiava sa rukami. Postupne je čoraz viac odvážnejšie a po šikmej chôdzi nasleduje okolo jedného roka už odhodlanie a prvé pokusy urobiť aj samostatné prvé kroky. Stále však prevažuje lozenie pred chôdzou, pridržiavanie sa pri stoji o oporu, v priestore sa ale už dokáže samostatne postaviť a stáť bez pomoci.

Vertikalizácia

Proces tzv. vertikalizácie nie je len o postavení sa a prvých krokoch. Je to významný proces, ktorý nadväzuje na predošlé fázy psychomotorického vývoja, keď sa postupne spevňovalo svalstvo dieťatka a pripravovalo jeho telíčko na to, aby udržalo telesnú schránku pri chôdzi a samostatnom pohybe v priestore pomocou nožičiek – bez opory rúk a bez akejkoľvek pomoci. 

Významnú úlohu zohrávajú najmä prvé tri mesiace života bábätka a fáza tzv. pasenia barančekov, kedy sa práve táto poloha na brušku berie ako základ a hlavný predpoklad, že dieťatko bude pripravené aj na nasledujúce fázy: pretáčanie sa na bruško a opačne, lozenie po štvornožky, sedenie, státie a neskôr aj na očakávanú chôdzu. Opäť je potrebné nezabúdať na to, že ako postupne dozrieva nervová sústava bábätka, tak dozrievajú i jeho pohybové schopnosti, a teda aj chôdza. 

V období od 12. mesiaca do cca 15. až 18. mesiaca sa dieťatko naučí samostatne postaviť, stáť a následne chodiť v priestore bez držania. Schopnosť postaviť sa a stáť je potvrdením veľmi dobre vyzretých koordinačných a rovnovážnych funkcií bábätka. 

Mama, dokážem to SÁM

Prvé kroky často povzbudia rodičov k prílišnej motivácii dieťaťa k ďalším a ďalším pokusom, môže to mať však opačný efekt a dieťatko sa zvykne zabrzdiť až takmer na mesiac. Preto je potrebné byť mu na blízku, zabezpečiť mu pocit istoty a bezpečia pri jeho experimentovaní so svojimi hranicami, dopriať mu čas na premýšľanie a vyhodnocovanie, čím sa zároveň aj učí a nechať ho nadobudnúť odvahu na ďalšie a ďalšie pokusy. 

Najnevhodnejšou formou „pomoci“ zo strany dospelých je ťahanie dieťaťa za ruky, keď sa mu mení ťažisko telíčka a aj keď síce cupitá, kroky robí nesprávne (väčšinou nadobúda prehnutie tela s vypuklým bruškom pripomínajúceho zrkadlové písmeno „C“). Taktiež sa vyhýbajme chodítkam a pavúkom, ktoré, ak ešte dieťa navyše nelozilo, nechodilo popri nábytku, spôsobujú prílišný tlak na ešte stále nedovyvinuté bedrové kĺby, dôsledkom čoho sa nesprávne formuje kostná hmota kĺbu a hrozí jeho dysplázia. Navyše, dieťa špičkuje, nemá možnosť simulovať chôdzu popri nábytku šikmo, iba rovno či po sediačky dozadu a posilňujú sa úplne iné svaly, ako je žiaduce. Tie správne sa „vďaka“ tomu neposilnia tak, aby dokázali udržať telíčko pri chôdzi a chrbticu vzpriamenú. Následkom v neskoršom veku môžu byť aj ploché nohy či skolióza. 

Keď chýba klenbová jamka

Plochá noha je známym pojmom, ktorý sme si roky spájali s nesprávnou obuvou. Avšak za vážnym problémom plochonožia stojí celý rad dôvodov, prečo k nemu dochádza. Aj chodidlo dieťatka sa vyvíja. Nožička plní najskôr úlohu úchopového elementu, keď si bábätko chodidlo chytá a dáva si ho do pusy. V cca 9. mesiaci začína noha plniť opornú funkciu, dieťatko sa snaží stavať a noha sa dostáva už na zem. Spočiatku je každé chodidlo ploché, pretože ploska je chránená tukovým vankúšikom, ktorý sa postupne vytráca vplyvom pohybových aktivít dieťatka.

Zbystriť pozornosť by rodič mal okolo druhého roku života dieťatka, keď známa jamka na chodidle chýba a poradiť sa s odborníkom. Noha sa však naďalej vyvíja a aj následne vo veku od 3. do 6. rokov sa tvaruje a formuje jej klenba. Odborník však pomocou špeciálneho vyšetrenia a zohľadnenia všetkých aspektov rodiča usmerní k správnemu postupu, nenahraditeľnému cvičeniu a k práci s dieťaťom. 

Ten váš ešte nechodí?
Prečítajte si tiež:

Ten váš ešte nechodí?

Prvé topánky

Keď sa drobček postaví, mnohí rodičia sa tešia, že mu už môžu kúpiť aj poriadne topánočky či papuče. Vedeli ste však, že pre správny vývoj chodidla a ďalší motorický vývoj bábätka je vhodné čo najdlhšie ho nechať chodiť bosé a navyše vytvoriť mu prostredie čo najrozmanitejších povrchov, ako sú rôzne typy kobercov, piesok, tráva či rozhádzané vankúše a hračky? Jedine vtedy môže totiž dieťa zapojiť všetky svaly a väzivá na nohe, čím si zlepšuje chôdzu, podporuje sa vývoj klenby a aj celé držanie tela.

Vo viacerých odborných publikáciách či fyzioterapeutických príručkách sa odporúča začať obúvať dieťatko až vtedy, keď chodí 80 % zo dňa a navyše zvláda v priestore zastaviť, zmeniť smer pohybu, otočiť sa, drepnúť si. Topánka plní ochrannú funkciu a v tejto fáze, ak ešte dieťa prevažne lozí a pohybuje sa okolo nábytku, by chodidlo len obmedzovala. 

už chodí

Moderná obuv 

Pri výbere prvej obuvi je následne potrebné riadiť sa hlavne jej praktickosťou a benefitmi pre dieťa. Na poslednom mieste by mala byť jej „trendovosť“. Nie každá značka totiž zohľadňuje potreby a vysoké nároky detskej nôžky a ponúka výrobu moderných modelov aj v menšom vydaní. Dieťa ale nie je malý dospelý! 

Pri kúpe prvých topánok je potrebné prihliadať na tvar, veľkosť a ohybnosť. Neváhajte sa aj v tomto, na prvý pohľad bežnom kroku, poradiť. Pretože tak, ako je každé dieťa iné, aj každá nôžka potrebuje zohľadniť viaceré potreby dieťaťa, fázy jeho vývoja, či možné problémy v motorike, ktoré s dieťaťom rodičia práve v tomto období riešia, môže potrebovať iný nadmerok (priestor medzi nôžkou a špičkou vnútra topánky), inú výstelku a pod. 

Každý rodič chce pre svoje dieťatko to najlepšie. Vo všetkom, dobrú obuv nevynímajúc. Radšej preto investujme do kvalitných topánok, aj keď dieťatku rastie noha rýchlym tempom, ako do viacerých modelov na pohľad pekných, moderných párov. Pretože kúpa správnych topánok je investíciou do zdravia dieťatka. Chodiť bude totiž celý život a aj kúpa dobrej obuvi je predpokladom na to, aby bola jeho chôdza správna a zdravá. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: