PRVÁ HRAČKA pre bábätko: Tvár mamy

Redakcia | 24. jún 2023
PRVÁ HRAČKA pre bábätko: Tvár mamy

Nekupujte bábätku zbytočne veľa hračiek. Najmä v prvých mesiacoch ich nebude veľa potrebovať. Bábätká aj tak najviac fascinuje vaša tvár.

Novorodenca fascinuje ľudská tvár

Na základe výskumných prác sa preukázalo, že novorodenec dáva prednosť pozorovaniu ľudskej tváre pred ostatnými vecami, ale navyše je schopný i napodobňovať jeho mimické reakcie.

Keď sa nad dieťa dospelý nakloní a urobí niektoré mimické pohyby, ako napríklad otváranie úst či špúlenie pier, môže sa dočkať toho, že sa dieťatko pokúsi urobiť rovnaký pohyb, ako vidí u dospelého. Je to zvláštny druh napodobňovania, ktorý sa vyskytuje v tom najranejšom veku.

Ako stimulovať vývin novorodenca?

Vývin bábätka môžete podnecovať veľmi jednoduchým spôsobom. Stačí sa s ním dlho a nežne rozprávať a usmievať sa naň. Dieťatko ocení vašu prítomnosť, pretože potrebuje cítiť bezpečie.

Úsmev a tichý rozhovor je najúčinnejším prostriedkom na nadviazanie sociálneho kontaktu s dieťatkom. Zo zvukov je najvhodnejším zvukovým podnetom ľudský hlas – najmä ženský. Naopak, časté a dlhé stimuly, napríklad vo forme púšťania CD-čiek, nie sú pre bábätko vhodné.

Všetky podnety, ktoré dieťatku v prvých týždňoch života poskytujeme, musíme dávať jemne a pozvoľna. Bábätko potrebuje aj chvíle bez podnetov. Preto nič nepreháňajte.

Tip na hru s bábätkom

Mama sa pri hre s dieťaťom schová na jednu alebo druhú stranu a volá na neho – láka ho, aby sa otočilo k nej. Keď ju nájde, mama sa usmeje, pohladí dieťa a za chvíľu sa presunie na druhú stranu od dieťaťa a hra sa opakuje.

Bábätko v prvých mesiacoch života fascinuje aj pohľad na vlastnú tvár. Pripevnite mu preto do postieľky malé zrkadielko, v ktorom môže obdivovať svoju malú rozkošnú tváričku.

7 tipov, ako sa hrať bábätkom
Prečítajte si tiež:

7 tipov, ako sa hrať bábätkom

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: