Happy baby: Máte doma šťastné bábätko?

Veronika Nováková | 14. jún 2023
Happy baby: Máte doma šťastné bábätko

Po prvotnom dojatí z príchodu drobca na svet nastáva obdobie zbližovania sa a spoznávania. Zvyčajne každá mama urobí všetko preto, aby jej dieťa bolo spokojné a šťastné. Ale ako spoznáte, či je to naozaj tak?

Aj keď môžete mať občas pocit, že materstvo je ťažké a život s novorodencom náramne náročný, stačí pár dní či týždňov, aby sa z vás stala zohraná dvojica a vy budete bez premýšľania vedieť, že vaše dieťatko treba prebaliť, nakŕmiť alebo ho dať spinkať. Materinský inštinkt je dokonalý, stačí sa ním nechať viesť a dokonale vám našepká, ako uspokojiť potreby bábätka.

To, že deti vašej kamarátky prespia celú noc alebo pekne priberajú, vôbec neznamená, že váš plačko nie je spokojný.

Toto sú dôkazy, ktoré svedčia o tom, že váš drobec je naozaj šťastný:

Upokojí sa v maminom náručí

Novorodeniatka plačú často, akoby aj nie, je to jediný spôsob, ako môžu dať najavo, že niečo nie je v poriadku. Ale ak je plienka suchá, bruško plné a netrápia ho žiadne bolesti, plačom dáva najavo jedinú vec: chce svoju mamičku. A zrazu sa z vreštiaceho dieťaťa stane malý uzlíček šťastia. Ak aj vaše dieťa vo vašej prítomnosti stíchne, je to znak, že si budujete vzájomný vzťah a dieťaťu ste práve podali náruč lásky a šťastia.

Pozor však na cudzie ruky, tak ako sa pri mame bábätko upokojí, pri niekom cudzom by sa plač mohol zdvojnásobiť. Nie je na tom nič zlé, deti jednoducho potrebujú cítiť svoju mamu.

Dvíha k vám rúčky

Stáva sa vám často, že dieťa na vás uprene hľadí a len tak z ničoho nič zdvihne obe rúčky? Možno ste si len dopriali desať minút v sprche, ale váš drobec vás už víta týmto veľavravným gestom. Ak k nemu pridá aj jemný úsmev, neznamená to nič iné, len ohromnú radosť, že vás vidí. V preklade to môže znamenať aj: „Maminka, také som šťastné, že ťa vidím, vezmeš ma na ruky?“ No a dá sa  na to povedať nie, však?

Aspoň na chvíľu vládne pokoj

Poznáte to, prvé týždne s novorodencom sú neustále o tom istom – plač, dojčenie, prebaľovanie, plač, ukladanie na spánok, kočíkovanie, plač, kúpanie a do toho dojčenie a prebaľovanie a neustále spinkanie. Novorodenec v prvých týždňoch prespí denne až 16 hodín.

Až s prvým mesiacom príde čas, kedy plač vymení za pozorovanie okolia a bdelosť. To je znamenie, že vášmu dieťatku dozrieva nervová sústava a ak vydrží aspoň niekoľko minút nerušene bdieť, vaše bábo je šťastné!

Meníte mokré plienky jedna radosť

Obavy, či vaše bábätko prijíma dostatok mliečka, či je výživné, či je ho dosť... To poznajú všetky dojčiace mamičky, ktoré nemajú ako skontrolovať, koľko mlieka drobec vypil na obed. Jediným dôkazom sú pocikané plienky, ktoré svedčia o dostatočnom príjme tekutín.

V priemere by ste za deň mali vymeniť 6 – 8 pocikaných jednorazových plienok, v prípade látkových sa počet pohybuje okolo 8 – 12 ks za deň. Samozrejme, každý deň nemusí byť rovnaký, niekedy je to menej, niekedy viac, ale sú tým najlepším znakom toho, že vaše dieťa má dostatok potravy, z ktorej rastie do zdravia.

Baví ho vidieť svet naokolo

Samozrejme, v maminom náručí je najlepšie, ale všade naokolo je toľko zaujímavých vecí! Reaguje vaše dieťa na farebné kontrasty alebo rôzne farebné kombinácie? Je pravda, že detské očká sa vyvíjajú pomaly a nevedia ešte poriadne ani zaostriť, ale ak vaše dieťa občas pohľadom zastane a niečo ho zaujme, tak sa rozvíja jeho mozog.

Z očí do očí

Určite sa vám už stalo, že ste sa svojmu dieťaťu dívali hlboko do očí. A nie je nič krajšie, ako keď vám bábätko tieto pohľady opätuje, alebo rovno ich vyhľadáva. To znamená, že váš vzťah je založený na dôvere a vaše dieťa vám verí. Nezúfajte, ak to nie je tak hneď od začiatku. Takéto pohľady sa vám najskôr dostanú po prvom mesiaci, ale budú vždy intenzívnejšie a intenzívnejšie. Znie to ako klišé, ale pohľad do očí dojčiacemu bábätku je naozaj čarovný. Očný kontakt budete využívať ako prostriedok komunikácie, až kým nezačne drobček rozprávať. Ale medzitým sa k nemu pridajú aj úsmevy, smiech a džavotanie, ktoré vás o jeho šťastí jednoznačne presvedčia.

novorodenec, úsmev, smiech, pohľad, plienky, spánok

Pokojný spánok bábätka

Bábätká by mali veľa spinkať, to asi dobre viete. Vstávať by mali len na prebalenie a napapanie a potom by sa mali zasa odobrať do ríše snov. Šťastné a vyspaté dieťa potom s radosťou na chvíľku vníma okolité vnemy, nechá sa okúpať, či pomojkať. A ak občas pokojne zaspí aj tatinovi v náručí, máte doma šťastíčko.

Čím viac deti spia cez deň, tým lepšie im to ide aj cez noc.

A čím sú vyspatejšie, tým sú pokojnejšie. A keď potom začujete prvé príznaky mrnčania, dieťatko si šúcha uši, neskôr oči a začne zívať, nastal čas na ďalší spánok. Doprajte mu čo najviac spánku a ono sa vám odvďačí domácou pohodou.

Každodenná rutina s bábätkom

Nemusíte hneď zavádzať režim novorodencovi, ale ak sa posnažíte, aby boli jednotlivé činnosti počas dňa aj noci vykonávané v rovnakom čase, bábätko si na ne zvykne a bude pokojnejšie. Ako to vyzerá v praxi? Pred a po dojčení sa s ním pomojkajte. Ak pri dojčení zaspáva, zoberte ho do miestnosti, kde prebieha denný či nočný spánok. Ak sa vyberiete na prechádzku, počas obliekania sa mu prihovárajte. Spievajte mu uspávanky pred spaním a v noci buďte blízko. Nejaká tá bežná rutina sa vám aj tak ustáli až okolo polroka, kedy ju už môžeme nazývať režimom. Ale môžete si byť istá, že opakovaním činností sa staráte o spokojnosť bábätka, ktorému aj vďaka nim dozrieva dôležitý nervový systém a možno práve vďaka nemu bude časom menej plaču a viac radosti.

Vníma svoje telíčko

Dvíha hlavičku, pozerá si prsty, možno ochutná aj nožičky. Dôležité je, že svoje telo považuje za tú najzaujímavejšiu vec na svete. Deti sa rady skúmajú, aj preto je fajn nechať ich občas len tak voľne ležať, samozrejme, za vašej prítomnosti. Nech kopú nôžkami a neskôr nech sa skúšajú prevaľovať sa z boka na bok. A ak ich chcete naozaj potešiť, doprajte im bezplienkovú chvíľku. Možno vás ocikajú, ale za tú radosť v očiach to bude stáť. Deti milujú nahotu a holé telo je pre ne dôkazom slobody a neohraničeného šťastia.

Šťastie bábätka je vo vašich rukách

Deti od svojich mamičiek preberajú všetko a tak to najlepšie, čo pre svoje dieťa môžete urobiť, je byť sama šťastná. Čím ste šťastnejšia, tým šťastnejšie budú aj vaše deti.

Pozor však, môže to platiť aj naopak. Nie vždy je to možné, ale ak každý deň urobíte aspoň jednu vec, ktorá vás učiní šťastnou, ste na dobrej ceste. A keď potom do svojho života začnete dávkovať optimizmus, ľahkosť, radosť z maličkostí, nebudete venovať energiu nariekaniu nad problémom, ale jeho riešeniu, prestanete sa trápiť tým, čo si myslia alebo čo od vás očakávajú ostatní, tak máte o krok bližšie k šťastiu – nielen vášmu, ale aj vašich ratolestí.

Rozpamätajte sa na to, čo vás tešilo, keď ste boli malé deti. Pravdepodobne sa im budete tešiť rovnako aj teraz v dospelosti, tak prečo ich nerobiť?

Šťastná mama je základom šťastnej rodiny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: