Prečo bábätko prestane plakať, keď sa postavíme

Redakcia | 23. február 2024
Prečo bábätko prestane plakať, keď sa postavíme

Keď bábätko zaplače, akosi automaticky ho vezmeme na ruky, pritúlime a nosíme, či pohojdávame sa s ním. Všetky to robíme rovnako, je to inštinktívna reakcia, zistili vedci.

"Dojčatá mladšie ako 6 mesiacov, ktoré nosila mama pri chôdzi, prestali plakať vykazovali rýchly pokles srdcovej frekvencie v porovnaní s držaním dieťaťa sediacou matkou,“ uvádzajú autori štúdie publikovanej v Current Biology (ext. zdroj štúdia).

Tento koordinovaný súbor akcií - matka stojí a dieťa sa upokojuje - sa pozoruje aj u iných druhov cicavcov. Toto je dôkaz toho, že naše srdce a telo už vedia, čo robiť. Od spôsobu, akým sa rozprávame s bábätkami, až po naše „inštinktívne tušenia“, keď niečo nie je v poriadku, tieto veci, ktoré robíme bez rozmýšľania, pochádzajú hlboko z nášho vnútra.

Prečo bábätká prestanú plakať, keď sa postavíme?

Pretože nosenie vyvoláva fyziologické reakcie, ktoré upokojujú bábätká. Nosenie mamou vyvoláva „centrálne, motorické a srdcové regulácie“, ktoré majú upokojujúcu odozvu silnejšiu ako hojdanie alebo iné druhy pohybu. Naše deti sa vyvinuli tak, že chcú byť nosené (čo je dobré, pretože mama musí niekedy robiť veci, ktoré sa nedajú robiť z pohovky) a my to, našťastie, dobre vieme. 

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: