Jednoduché kroky, ako masírovať dieťatko

Redakcia | 29. apríl 2022
Jednoduché kroky, ako masírovať dieťatko

Prehlbuje vzťah rodič – dieťatko, dokáže drobčeka upokojiť, uvoľniť, napomáha riešiť niektoré zdravotné ťažkosti či neduhy – áno, hovoríme o masáži bábätiek.

Masáž je cesta k duši vášho dieťatka. Jemnými a láskyplnými dotykmi drobčekovi nielen uľavíte, ale prehlbujete i vaše vzájomné puto. Odborníci dokonca tvrdia, že mamám môže výrazne uľahčiť (prípadne sa im úplne vyhnúť) popôrodné baby blues a depresívne stavy.

Tým, že mama masážou s dieťatkom viac „komunikuje“, spoznáva jeho reakcie, rýchlejšie sa učí uchopiť jeho drobné telíčko, čo sa pozitívne odráža aj na jej materinskom sebavedomí a väčšej istote. 

Masáž bábätka je príjemný rituál

Drobčekovi zasa pomáha zvykať si na denný režim, rytmus dňa – večer sa kúpe a nasleduje príjemná masáž. V rámci zdravotných benefitov sa najčastejšie uvádza lepší spánok i trávenie, z čoho vyplýva, že masírované bábätko bude pokojnejšie, jeho zaspávanie ľahšie, spánok hlbší a dojčenské bolesti bruška budú lepšie zvládnuteľné. A to rozhodne nie je málo!

Masáž však prehlbuje aj dýchanie, vedie teda k lepšiemu okysličeniu organizmu, posilňuje krvný obeh a správny vývoj nervovej sústavy, pomáha i pri liečbe detskej astmy. Znižuje svalové napätie, zlepšuje motoriku. Pomáha zmierňovať prejavy ekzému či plynatosť. Uľavuje dokonca pri bolestiach počas prerezávania zúbkov.

Masáž bábätka:

  • Začnite na hlavičke. Pohyby, ktoré pri masáži vykonávate, môžu byť zhora nadol, jemné špirálky, krúžky... Využívajte svoju dlaň alebo brušká prstov.
  • Miesta okolo ústočiek bývajú namáhané papaním, preto je ich masáž deťom veľmi príjemná. Palce položte na hornú peru a „obíďte“ nimi ústa tak, aby sa stretli uprostred brady. Navyše, pokiaľ má dieťatko problém so saním, na tento „hmat“ určite nezabudnite. Zlepšuje totiž funkčnosť svalov potrebných na prijímanie tekutej potravy.
  • Cez krk prejdite na bruško.
  • Ak má bábätko zahojený pupček, môžete robiť svojou dlaňou krúžky po brušku. Začnite od pupčeka a postupne ich zväčšujte. Kruhy robte v smere hodinových ručičiek.
  • V rámci masáže ručičiek nezabudnite ani na miesto pod pazuškami. Je to dobré na lymfatický systém a celkové uvoľnenie.
  • Na záver premasírujte aj stehienka i predkolenie.
  • Nezabúdajte aj na masáž ručičiek a nožičiek. Deti často zovierajú ruky v pästičky, krčia nôžkami, preto je dobré ich pomasírovať – dlaň i plôšku nohy. 

Keď si bábätko zvykne na masáž prednej časti tela, pretočte ho na bruško a položte si ho naprieč cez nohy (alebo na podložku). Masážou chrbta pôsobíte na výstupy miechových nervov, preto prináša viditeľné uvoľnenie. Po chrbte postupujte dole k nožičkám. Neobíďte ani zadoček, veď aj na ňom drobček leží takmer celý deň, takže i tieto svaly treba uvoľniť a pohladiť. 

Aj malú nôžku možno dôkladne vymasírovať

Väčšine drobčekov je táto masáž veľmi príjemná. Rukami uchopte nôžku drobčeka a palcami pohlaďte plôšku. Krúživými pohybmi jemne premasírujte aj priehlavok, nevynechajte okolie členka a na záver ukazovákom jemne premasírujte každý maličký prstík. 

Tip MAMA a ja

Vždy si všímajte, ako dieťatko reaguje. Ak zbadáte čo i len drobný náznak nevôle, ihneď prestaňte. Drobčeka môžete masírovať aj počas prebaľovania či popoludňajšieho maznania sa, keď je bábätko po spánku čulé.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: