Režim bábätka: Potreba kŕmenia a spánku sú kľúčové v režime dieťaťa

PaedDr. Dagmar Baluchová | 9. január 2024
Režim bábätka: Potreba kŕmenia a spánku sú kľúčové v režime každého bábätka

Neviete, ako dosiahnuť, aby bábätko malo nejaký režim a vy by ste si ako-tak mohli naplánovať deň? Poradíme vám!

Ak zvažujete, že s režimom začnete, osvojte si pár odporúčaní, ktoré by vám mohli pomôcť.

Kedy začať budovať režim pri starostlivosti o bábätko?

Je to individuálne, ale optimálny čas je cca od 2. – 3. mesiaca veku dieťaťa. Systém starostlivosti začnite budovať postupne. Dieťa potrebuje čas, preto zo dňa na deň nastoliť prísny systém v počte kŕmení, čase ukladania na spánok, kúpania... nie je riešením. 

Netrvajte na pravidlách za každú cenu

Sú dni, kedy režim nie je možný, napr. pri chorobe, prerezávaní zúbkov, ak dieťa spalo viac, ako bolo zvyknuté... Nič to, dni, kedy to „fungovať“ bude, zasa nabehnú.

Pri prvom dieťati systém funguje, pri druhom nemusí

Je možné, že vaše prvé dieťa bolo nastavené ako podľa hodiniek. U druhého to však vôbec nemusí byť tak. Čím je dieťa väčšie, tým viac presadzuje svoju vôľu. Skúste ísť cestou kompromisu, napr. pri zavádzaní príkrmov motivujte dieťa k jedeniu a nevzdajte sa hneď pri prvom neúspešnom pokuse. U desať a viacmesačných detí sa nebojte dávať jasne najavo, že síce rešpektujete ich rituály pred spaním, napr. hladkanie, držanie za ruku, ale s tým, že je to cesta k spánku, nie k hre.

Ako pri budovaní režimu postupovať pri náročnom dieťati

Nechcú jesť, spať... Všetko je u nich ťažšie. Často však nemusí ísť o povahovú vlastnosť, ale len o prechodné obdobie, v ktorom to či ono odmietajú. Vtedy akékoľvek zavádzanie pravidiel nasilu je zbytočné, no ak čas prejde a vidíte, že dieťa je naklonené k režimu, neváhajte.

Potreba kŕmenia a spánku stávajú kľúčové v režime každého dieťaťa.

Vy vytváraní systému sa obrňte trpezlivosťou a jednotnosťou

Ak sa rodina rozhodne pre zavedenie režimu dieťaťa, je potrebné, aby to všetci dodržiavali. Hru „pri mame musím, pri ockovi nie“ deti totiž rýchlo pochopia. Nečakané, neohlásené, či návštevy, ktoré „nevedia, kedy odísť“, vedia tiež vážne zasiahnuť do pravidiel, o ktoré sa s dieťaťom snažíte. Musíte si preto ujasniť, ako nájsť kompromis – byť taktný k návšteve a zároveň dodržať, čo vaše dieťa potrebuje. 

Pre vytváranie režimu je dôležité pokojné bruško a pokojný spánok

Alfou a omegou v „režimovaní“ je spánok. Zástancovia pevného nočného spánku od útleho veku tvrdia, že naučiť bábätká spať v čo najdlhších intervaloch je možné, chce to len tréning... 

Isté je, že deti nedokážu automaticky prespať celú noc. Musia sa to naučiť a mať pre to vytvorené vhodné podmienky. Často sa budia z rôznych dôvodov, napr. potrebujú cítiť blízkosť mamy, ich spánok je priľahký, pretože sa dosť vyspali cez deň, sú hladné.

Mamičky, ktoré dojčia, môžu tieto potreby podľa požiadaviek dieťaťa napĺňať aj v noci prikladaním bábätka. Dieťa totiž neprahne len po mliečku, ale aj po dotyku a blízkosti. 

Čo však u detí, kde dojčenie z rôznych dôvodov nie je možné?

Láskyplný dotyk, pohladenie a kolísanie môže síce na chvíľu zabrať, ale prázdne bruško to neoklame. Len máloktoré bábätko totiž dokáže zaspať nezasýtené. O to viac, ak ho hlad „prepadne“ v neskorú nočnú hodinu. 

Nočné kŕmenie je dôležité pre bábätká až približne do 6. mesiaca veku. Zavádzaním príkrmov, ale aj čoraz väčším repertoárom pohybových možností dieťaťa sa tento  proces upravuje natoľko, že niektoré detičky potrebujú v noci zasýtiť čoraz menej, iným naopak apetít nechýba ani v noci.

Dôležitým ukazovateľom správneho vývoja a priberania dieťaťa by malo byť pravidelné vyhodnocovanie jeho prospievania v poradni. Pediater na základe zistenej hmotnosti a ďalších ukazovateľov dokáže mamičkám zodpovedať aj otázky, napr. či budiť dieťa na mliečko, ak spí tvrdo, ako dieťatku pomôcť, aby sa nielen dostatočne, ale aj správne najedlo a zasýtilo, ap. 

Nastaviť dieťa na mliečko, ktoré mu bude najviac vyhovovať, trvá istý čas. Potreba kŕmenia a spánku stávajú kľúčové v režime každého dieťaťa.

Slovo odborníka k téme budovania režimu bábätka

O názor k téme sme požiadali aj našu spolupracovníčku, pediatričku MUDr. Martu Špánikovú.

Dieťatko nemá po narodení žiaden režim a ani nie je možné hneď nejaký režim zavádzať. Práve v tom sa často robí chyba, že sa mamičky (aj pod vplyvom ľudí z okolia) snažia dieťatku určiť nejaké intervaly kŕmenia a potom sa stáva, že sa dojčenie riadne nerozvinie a dieťatko je prevedené na umelú výživu. Tvorba režimu je proces, kde sú hlavnými aktérmi dieťatko a mamička. Obaja sa navzájom spoznávajú a obaja do tohto procesu prinášajú svoj vklad. Ten je daný ich povahou, temperamentom, trpezlivosťou.

Pre tvorbu režimu sú veľmi dôležité mnohé veci, ale za najdôležitejšiu považujem kontakt medzi dieťaťom a matkou, ktorý by mal byť hlavne v prvých dňoch a týždňoch života dieťatka dvadsať štyri hodín denne. Len tak sa mamička naučí adekvátne reagovať na potreby dieťatka, rozpoznáva jeho  plač podľa príčiny, vidí, kedy chce spinkať, kedy papať, kedy ho bolí bruško, či sa nevie vykakať.  

Režim samozrejme súvisí aj s celkovou atmosférou v rodine, v okolí dieťatka, so spôsobom života rodiny. K vytváraniu režimu patria aj určité rituály (napríklad ukladanie k spánku po kúpeli). Postupné vytváranie určitej pravidelnosti a stereotypov pri starostlivosti o dieťa považujem za veľmi dôležité pre jeho správny vývoj.

Vždy však prihliadame na potreby dieťaťa (nič nerobíme nasilu a proti jeho vôli). Režim dieťaťa si vyžaduje určitú disciplínu matky, ale aj oboch rodičov. Ak chceme režim vytvoriť, musíme ho hlavne sami dodržiavať a snažiť sa o čo najmenšie výkyvy. Podľa toho riadime aj vlastný program. Mnohým deťom sa režim naruší aj zmenou prostredia, cestovaním. Ak vidíme, že je dieťatko na tieto zmeny citlivé, vyhýbame sa im.  

Pomôcť bábätku zorientovať sa v jeho prirodzenom biorytme – to je pointa zavádzania režimu

Snaha o „poriadok“ by však nemala ísť na úkor lásky a citových potrieb dieťaťa. Čo z toho, ak bude vaše bábo jesť a zaspávať v pravidelnom čase, ak vás to bude stáť množstvo síl a energie, bez úsmevu a prejavenej radosti. A tak, milí rodičia, držte sa hesla: „Spokojní rodičia, spokojné dieťa".

Téme spánku sa venujeme aj v KLUBE MAMA a ja. Pozrite si videá s odborníčkou, spánkovou antropologičkou, Mgr. et Bc. Lenkou Medvecovou Tinkovou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: