10 tipov spánkovej odborníčky Jo Tantum pre lepší spánok bábätiek

Eva Kliská | 18. október 2018
10 tipov spánkovej odborníčky Jo Tantum pre lepší spánok bábätiek

Detská zdravotná sestra, ktorá po celý život pracovala s deťmi, najmä s tými najmenšími. Napísala knihu bestseller Baby Secrets: How to Know Your Baby's Needs (Tajomstvo bábätiek alebo Ako zistiť čo vaše dieťatko potrebuje), kde sa vo veľkej miere venovala práve spánku a jeho problémom.

A aké sú jej tipy na lepší spánok bábätiek?

1. Pozorujte dieťa    

Už počas dňa sledujte vaše dieťa, všímajte si, keď si začne trieť očká, zívať, pozerať do prázdna a je podráždené. Toto je presne čas, kedy je vaše dieťa zrelé na spánok. Tieto príznaky sa objavujú zvyčajne v rovnaký čas každý deň. Každé dieťa má iný spánkový režim,  a preto to treba rešpektovať.

2. Dodržiavajte spánkové cykly   

Deti fungujú na prirodzenom spánkovom cykle 12 hodín cez deň, 12 hodín cez noc. Uistite sa, že vaše dieťa ide do postele po 12 hodinách od prebudenia, inak bude unavené. Počas prvých troch mesiacov si deti potrebujú zdriemnuť každú hodinu a pol.

3. Denný spánok je dôležitý   

Bábätká, ktoré nemajú dostatok spánku cez deň, sa v noci budia a zostávajú hore aj hodinu i viac. Do troch mesiacov od narodenia si deti potrebujú zdriemnuť každú hodinu a pol po prebudení a do šiestich mesiacov každé tri hodiny.

4. Spánkové kŕmenie   

„Spánkové kŕmenie“ (čo je kŕmenie dieťaťa, keď ho mama ešte v spánku jemne priloží k prsníku) môže tiež pomôcť k dlhšiemu spánku cez noc. Deti dokážu spať v dlhšom časovom úseku iba raz za 24 hodín. Preto skúste aplikovať spánkové kŕmenie v čase medzi 23. hod. a 7. hod.

5.  Nadránom spia najtvrdšie  

Najslabší spánok majú drobci medzi piatou a šiestou hodinou rannou. To znamená, že v tomto čase by sme im nemali meniť plienky, robiť hluk alebo zapínať svetlo. Dieťa sa môže veľmi ľahko zobudiť a znovu ho uspať bude veľmi náročné.

6. Spánkové rituály sú dôležité   

Pred spánkom je dobré mať zaužívané nejaké rituály. Napríklad aspoň hodinu pred spánkom nie je vhodné hrať sa s hlučnými a blikajúcimi hračkami. Nastáva kúpeľ, masáž a kŕmenie. Dieťa sa časom naučí, že toto všetko sú rituály, ktoré sú predzvesťou toho, že nastal čas spánku.

7.  Je čas ísť spať - dieťa potrebuje signál  

Dieťa potrebuje tzv. spúšťač spánku, čo môže byť napríklad zvuk vĺn, cumlík, spací vak, rozprávka. Hneď ako sa vaše dieťa na tieto veci naučí, bude mu úplne jedno, kde sa práve nachádza, pretože spánok si bude fixovať na nejakú vec alebo zvuk, a nie na miesto. Toto oceníte, keď budete tráviť noc inde ako doma.

8.  Spánkový mojkáčik do ruky  

Deti od štyroch mesiacov veľmi rady niečo stískajú v ručičkách, veľmi ich to upokojuje. Vhodným materiálom je napríklad kus látky z mušelínu, ktorý je priedušný. V strede látky urobíme uzol pre väčšiu bezpečnosť a môžeme ho dať dieťaťu pri zaspávaní. Tiež sa odporúča dať dieťatku pri zaspávaní do postieľky vaše tričko alebo vrchnú časť oblečenia, aby tak neustále cítilo vašu prítomnosť a bolo pokojné.

9.  Menej svetla

Zastrite okná v miestnosti, kde dieťa spí, alebo prikryte kočík, aby ste ho chránili pred denným svetlom. Dieťa ešte nevie, tak ako my, že na to, aby nastala tma, musíme zavrieť oči. Prítmie v miestnosti alebo v kočíku spánku určite prospeje.

10.  Zostaňte v pokoji  

Buďte pokojné. Pokiaľ je mama nervózna, cíti vnútorný nepokoj, je podráždená, dieťatko nezaspí. Veľmi dobre vníma mamičkinu psychickú rozháranosť. Ak vás niečo rozčúli, snažte sa upokojiť, vybiť zlosť, a až potom choďte dieťa uspávať, alebo zverte uspávanie partnerovi.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: