Lekárka radí: Štvrtý trimester je pre bábätko aj pre mamu dôležitým obdobím

MUDr. Katarína Legrand | 16. marec 2024
Lekárka radí: Štvrtý trimester je pre bábätko aj pre mamu dôležitým obdobím

"To, ako budeme s bábätkom zaobchádzať prvé týždne, sa odrazí na jeho nálade a psychomotorickom vývoji," konštatuje pediatrička Katarína Legrand.

Štvrtý trimester

Existuje teória „štvrtého trimestra“, ktorá má niečo do seba. A síce, že dieťatko po príchode na svet potrebuje ešte prvé mesiace na akýsi postupný prechod z prostredia vnútri matkinho tela do divočiny bežných dní.

Ak môžeme v tomto citlivom období zamedziť zbytočne intenzívnym zvukom, príkremu osvetleniu  či akejkoľvek  prílišnej stimulácii bábätka, pokúsme sa o to. Rovnako každé premiestňovanie dieťaťa z bodu A do bodu B alebo z polohy A do polohy B zabezpečujeme my rodičia. Čo znamená, že máme naozaj pohybový vývoj nášho syna či dcéry vo vlastných rukách. Na všetko máme čas. Nikam sa netreba ponáhľať. S novorodencom treba zaobchádzať pomaly, šetrne, vždy mu podopierať hlavičku a zadoček.

Dôležité prvé týždne bábätka

To, ako budeme s bábätkom zaobchádzať prvé týždne, sa odrazí na jeho nálade a psychomotorickom vývoji. A pre nás to nepredstavuje až takú nadprácu. Stačí si trošku naštudovať správnu literatúru o manipulácii s bábätkom a snažiť sa to premietnuť do praxe. Sami budete nadšení z efektu. A vaše dieťa sa vám raz poďakuje. Správna manipulácia s bábätkom je dôležitá, aby sa nevhodnými úchopmi a nesprávnym nosením nedráždila jeho centrálna nervová sústava a neovplyvnil jeho zdravý psychomotorický vývoj.

Zavinovanie bábätka

Do teórie štvrtého trimestra patrí aj potreba tzv. zavinovania detí. Keďže v brušku mali veľmi málo miesta a boli stlačené a „pokrčené“, ak ich zrazu položíme do prázdneho priestoru úplne voľných, budú samy seba vyrušovať nekoordinovaným pohybom vlastných končatín. Doslova sa zľaknú, keď zamávajú rúčkami, alebo sa na tento pohyb rúk zobudia zo spánku.

Na spánok je teda vhodnejšie ich trošku „uväzniť“ – vložiť im rúčky do klasických zavinovacích periniek alebo iných typov zavinovačiek. Aj postieľky sú vhodnejšie spočiatku menších rozmerov (napr. hniezda, kolísky) a ako dieťa rastie a začína lepšie koordinovať svoje pohyby, prípadne sa už začne prevaľovať, dáme mu aj na spánok viac miesta (väčšiu postieľku).

Spánok bábätka

Noc je noc a deň je deň (aspoň zvonka a naším pričinením) hneď od začiatku.

A teda cez deň na spánok nezastierame závesy, chodíme na vychádzky, môžeme prípadne dať bábätko spať v inej miestnosti ako v spálni. V noci je dieťatko čo najbližšie pri maminke a ak sa aj zobudí na papanie či z iných dôvodov, nezažíname, rozprávame sa s ním tlmeným hlasom a omnoho menej ako cez deň. Aby čím skôr aj malý drobček začal rozlišovať, kedy je deň a kedy je noc. 


Dieťatko zväčša samo zaspí po uložení do postieľky, ak je unavené a nič mu nechýba – nie je hladné, pokakané, pocikané, nemá potrebu si odgrgnúť alebo uvoľniť vetry. Ak ho uložíme a ono sa rozplače, nezaspí, asi niečo potrebuje. Buď ešte nie je unavené, alebo si potrebuje odgrgnúť, páli ho záha, bolí ho brucho alebo ešte chce byť pri maminke, je hladné, alebo... Môžeme vždy len skúšať vyriešiť problém a dúfať, že sa nám to podarí a dieťa zaspí. Ak zase nezaspí, stále niečo nie je v poriadku a treba pátrať a hľadať riešenia ďalej... 

V konečnom dôsledku určite raz zaspí – či uložené na vás, v kočíku, v postieľke, pri vás vo vašej posteli, na ockovi, na pohovke, v hniezde... Ak by sa vám to však v určitom momente zdalo ako nedosiahnuteľný cieľ a vy už od únavy padáte z nôh, len si treba opakovať, že je to len obdobie. Že sa to časom zlepší a na spánok budeme mať my rodičia ešte veľa času po celý zvyšok nášho života. Teraz nás to škvŕňa potrebuje pri sebe, tak to dáko na striedačku určite zvládneme, aj keby zrovna celú noc nespalo (resp. spalo len v našom náručí a pri jemnom hojdaní sa zo strany na stranu).

TIP:
Praktickým pomocníkom nielen v období štvrtého trimestra vám bude kniha od slovenskej pediatričky MUDr. Kataríny Legrand, mamy dvoch malých detí, ktorá kombinuje svoje vedomosti a skúsenosti z oboch oblastí, aby pomohla rodičom zvládať najčastejšie zdravotné problémy ich detí. Objednáte TU.

Čo je "štvrtý trimester"?

Termín "štvrtý trimester" sa často používa v kontexte starostlivosti o novorodencov a matky v období po pôrode. Tradične sa tehotenstvo delí na tri trimestre, ale koncept štvrtého trimestra sa venuje prvým trom mesiacom života novorodenca, ktoré nasledujú po narodení.

Toto obdobie je pre novorodenca a jeho rodičov často považované za pokračovanie tehotenstva v tom zmysle, že novorodenec potrebuje mimoriadnu starostlivosť, podporu a prispôsobenie sa novému prostrediu mimo matkinho lona.

Kľúčové aspekty štvrtého trimestra

  • Prispôsobovanie sa novému životu: Novorodenec musí prispôsobiť svoje telo na nové podmienky mimo matkinho organizmu. Nový svet, nové zvuky a nové pocity môžu byť pre neho stresujúce.
  • Rozvoj citovej väzby: Štvrtý trimester je čas na budovanie hlbokých väzieb medzi novorodencom a jeho rodičmi. Fyzický kontakt, koža na kožu a ďalšie formy náklonnosti prispievajú k vytváraniu bezpečného prostredia pre dieťa.
  • Dojčenie a výživa: Dojčenie alebo kŕmenie je kľúčovým prvkom starostlivosti v štvrtom trimestri. Pre matku to znamená nielen zabezpečiť dostatok mlieka, ale aj poskytnúť pohodlné a podporujúce prostredie pre dojčenie, kŕmenie.
  • Spánok: Novorodenec trávi najviac času spánkom, je dôležité, aby sa rodičia naučili čítať signály svojho dieťaťa a prispôsobili  sa jeho potrebám.
  • Starostlivosť o matku: Štvrtý trimester je rovnako dôležitý pre matku. Jej fyzické a emocionálne uzdravenie po pôrode si vyžaduje pozornosť a podporu. 
  • Poradne u lekára: Sledovanie zdravia novorodenca v štvrtom trimestri je nevyhnutné. Lekársky dohľad zahŕňa sledovanie rastu a vývoja dieťaťa.

Každé dieťa a každá rodina sú jedinečné, a teda aj ich skúsenosti v štvrtom trimestri sa môžu líšiť. Dôležité je naladiť sa na dieťatko a jeho potreby, zosúladiť spoločné fungovanie tak, aby bolo vyhovujúce pre všetkých. 

Tip: 
Téme spánku bábätiek sa venujeme aj v KLUBE MAMA a ja. Pozrite si videá s odborníčkou, spánkovou antropologičkou, Mgr. et Bc. Lenkou Medvecovou Tinkovou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: