Prvá návšteva bábätka: Etiketa a tipy, ktoré sa oplatí vedieť

Mgr. Jarmila Hýroššová | 24. november 2023
Prvá návšteva bábätka

Hurááá, bábätko je tu! Príbuzní a priatelia ho chcú, samozrejme, vidieť, privinúť si k sebe a vybozkávať nového človiečika planéty tak rýchlo, ako je to len možné. Ale pozor! Krátko po pôrode platia pre mamičku a dieťatko špecifické „pravidlá hry“. Tu sú najdôležitejšie tipy pre vás, ako potenciálnych návštevníkov.

Prvá návšteva bábätka

GRATULÁCIE čerstvej mame

ÁNO!

Malo by byť samozrejmosťou, že prvé slová patria mamičke bábätka. Veď ona je tá, ktorá musela prežívať 9 mesiacov obmedzení a vytrpela si bolesti pri pôrode. Pokiaľ nechcete čakať, kým budete môcť prísť k mamičke osobne a chcete sa podeliť o radosť a zablahoželať rodičom k novému prírastku, môžete tak urobiť formou krátkej SMS správy.

Najvhodnejšie je posielať ju v doobedňajších hodinách alebo krátko popoludní. Nepíšte esemesku, ktorá sa končí otázkou – Kedy idete domov? Aké „to“ bolo? – Mamička môže byť príliš unavená a zaneprázdnená na to, aby (nielen) vám stíhala odpovedať.

NIE!


S telefonovaním do nemocnice opatrne. Permanentné vyzváňanie telefónu je všetkým možným, len nie radosťou. Situácia, v ktorej sa v čase telefonátu matka a dieťa nachádzajú, je pre človeka na druhej strane linky nepredvídateľná. Spánok, jedenie, prebaľovanie, utešovanie bábätka určujú ich rytmus dňa – a tu jednoducho nie je čas na nekonečné klebetenie po telefóne.

„Prvé gratulačné SMS-ky od rodiny či známych boli veľmi fajn a milé, ale keď prišla asi tridsiatašiesta a ja som práve roztrasenými rukami horko-ťažko prebalila a utíšila našu prvorodenú dcérku, mala som chuť telefón vyhodiť von oknom. Bohužiaľ vypnúť som ho nemohla, pretože som čakala dôležitý telefonát.“
Bibiana O. z Dunajskej Stredy

Návšteva po narodení bábätka

ÁNO!

Predtým, ako plánujete vašu návštevu, ohláste sa, aby ste zistili, či si ju mamička vôbec želá. Mladí rodičia sú často vďační, keď si môžu na novú situáciu zvyknúť bez toho, aby sa im niekto „pozeral na prsty“. Ak aj nemajú nič proti návšteve, v každom prípade si vopred dohodnite termín! Rovnako tak si ujasnite, či môžete prísť v kompletnej zostave, čiže aj s partnerom či deťmi, alebo by zatiaľ mamička dala prednosť iba „dámskej“ návšteve. Možno sa ešte na väčšiu spoločnosť necíti.

Nečakajte, že hostitelia budú podávať perfektné občerstvenie – teraz majú iné starosti. Naopak veľmi milé je, ak nejaký koláčik či slané pečivo prinesiete vy im. A nepreťahujte zbytočne čas návštevy. Kedy príde čas odísť, pocíti človek spravidla sám. Nepokojné uplakané bábätko, unavená mamička – tieto signály sú väčšinou jednoznačné. Maximálne do dvoch hodín je vhodné návštevu ukončiť.

Posuňte termín návštevy, ak práve bojujete s prechladnutím. Ak dodatočne zistíte, že ste sa v čase návštevy nachádzali v inkubačnej dobe prenosnej choroby, informujte o tom rodičov, aby mohli včas konať a informovali o tom detského lekára. Mimoriadnu opatrnosť treba dodržiavať pri herpetickej infekcii, lebo pľuzgieriky herpesu sú pre novorodenca nebezpečné!

NIE!

Aj keď sa už neviete dočkať – radšej rodinu nenavštevujte v nemocnici. Pre rodičov je krajšie, ak si môžu vychutnať čaro prvých dní sami. A mamička i dieťatko majú i v nemocnici svoj program – vyšetrenia, vizity, niekde i ukážky prvého kúpania a starostlivosti o bábätko. Chcete zburcovať všetkých príbuzných a priateľov a prekvapiť rodičov veľkou párty na privítanie? To nie je dobrý nápad. Hory gratulantov sú to posledné, čo čerství rodičia potrebujú. Dobré body však iste nazbierate, ak im pošlete chutný koláč.

"Veľmi som sa tešila na kolegyne z práce, ale že si návštevu prvorodičky zamenia za malý žúr s nejasným koncom, to by mi ani vo sne nenapadlo. Už sme sa s manželom chystali kúpať, keď ich napadlo, že by mali ísť pokračovať niekam inam. Dodnes ma mrzí, že som ich po dvoch hodinách nevypoklonkovala. Pri druhom budem obozretnejšia."
Jarka F. z Košíc

Telesný kontakt s bábätkom

ÁNO!

Zdržanlivosť je najvyšším zákonom. Vezmite bábätko na ruky až potom, keď vás na to vyzve mamička, alebo sa jej najskôr opýtajte, či si môžete dieťatko privinúť. Najmä pri prvom dieťati sú mamy prehnane opatrné a bojazlivé, majú však zábrany vyjadriť svoje obavy nahlas. Vždy je lepšie spýtať sa, či rodičom nevadí, že dieťatko pohladíte alebo mu dáte božtek na čielko.

Pri každej návšteve: Predtým, než si dieťatko vezmete na ruky alebo ho budete chcieť pohladiť si umyte ruky. Obranyschopnosť novorodenca ešte nie je vyvinutá, preto by sme ho nemali hneď bombardovať bacilmi. Kto si chce byť na istom, môže si ruky i dezinfikovať.

NIE!

Nenoste dieťatko, ak sa mu to evidentne nepáči. Pokiaľ začína byť nespokojné, alebo vidíte na mamičke, že by ho mala najradšej pri sebe, rešpektujte to.

Prvá návšteva bábätka: etiketa a tipy, ktoré sa oplatí vedieť!

Rozhovor s čerstvými rodičmi

ÁNO!

Majte trpezlivosť a vyčkajte, koľko vám toho bude mamička ochotná porozprávať o pôrode. Namiesto rozprávania o vlastných negatívnych skúsenostiach a demotivovania mamičky by ste mali byť v rozhovore s ňou veľmi jemní, lebo ženy po pôrode sú v prvých týždňoch veľmi citlivé. Okrem podrobností týkajúcich sa pôrodu existuje veľa tém, o ktorých sa dá hovoriť. Povzbudzujúce slová alebo malé komplimenty padnú vhod každej mamičke.

Dôležité: Vtiahnite do rozhovoru aj otecka dieťaťa. V konečnom dôsledku aj on prispel k radostnej udalosti.

NIE!

Aj keď sa vám zdajú mená ako Hubert-Karol alebo Samanta-Bianka nevhodné, nechajte si kritiku pre seba. Výber mena je veľmi citlivá téma. Pre rodičov zostáva ich dieťa rovnako ako aj jeho meno jedinečné. Poznámky alebo dokonca žarty o pohlaví bábätka by mali byť tiež tabu. Mama troch synov pravdepodobne snívala o ružových dupačkách – otec troch dcér zasa o nástupcovi rodu.

Je to dieťa fakt tvoje???
Prečítajte si tiež:

Je to dieťa fakt tvoje???

Darčeky pre narodené bábätko a čerstvú mamičku

ÁNO!

Keďže kolotoče nad postieľku alebo deky v niekoľkonásobnom množstve nemajú zmysel, spýtajte sa rodičov na ich konkrétne priania. Buď doplňte detskú výbavičku, alebo buďte sami kreatívni. Možné je všetko – od užitočných kúskov oblečenia, ako napr. čiapočky alebo dupačky, až po vlastnoručne vytvorený album.

Aj praktické veci, ako napr. darčekové balenie plienok alebo kozmetika, sú vhodné. Je to síce menej nápadité, ale oveľa užitočnejšie ako darček, ktorý sa rodičom nepáči alebo nehodí. Pekným gestom sú aj malé láskavosti: umytie okien, varenie, kočíkovanie, alebo návšteva detského ihriska so starším súrodencom. Často to prinesie unaveným rodičom viac ako desiaty pár ponožiek.

Tip MAMA a ja

Pokiaľ si nie ste istí, čo by sa rodičom hodilo (a najmä čo plánujú zakúpiť ostatní príbuzní či priatelia), môžete im venovať darčekovú poukážku do predajne s detskými potrebami – tam si iste vyberú podľa svojich predstáv. Kreatívnejšou alternatívou je poukážka „od vás“, ktorou sa zaväzujete napr. na mesačné vysávanie domácnosti, prípravu dvoch nedeľných obedov či postráženie dieťatka, aby si mohli rodičia urobiť pekný večer vo dvojici. Nezabúdajte však ani na otecka bábätka a najmä na starších súrodencov novorodeniatka. Aj pre nich by ste mali mať pripravený malý darček či sladkosť.

Najlepším „darčekom“ pre mňa po narodení syna nebola nejaká konkrétna vec, ale to, že sa mama a svokra dohodli a striedali sa v starostlivosti o moju domácnosť. Kým som sa ako prvorodička dostala „do normálu“, tak mi varili, upratovali, postrážili malého, aby som sa mohla vyspať alebo si niečo vybaviť. Toto im (v dobrom!) nikdy nezabudnem. Pre mňa to znamenalo viac ako tisíc drobností pre Timka.“
Erika K. z Trnavy   

NIE!

Na samom vrchu rebríčka nevhodných darčekov je cumeľ. Nie každá dnešná mamička chce, aby jej bábätko používalo cumeľ. Satie cumľa totiž funguje inak ako satie prsníka a  podľa niektorých odborníkov môže negatívne ovplyvniť dojčenie. Odhovárať vás budeme i od prenikavo voňajúcich kytíc pri návšteve mamičky v nemocnici (ak sa napriek našim radám za ňou vyberiete). Pozor aj pri kúpe príručiek pre rodičov. Pri množstve pedagogických názorov a teórií je vhodné spýtať sa rodičov na ich favoritov.

„Už pred narodením synčeka som sa snažila naznačovať príbuzným, čo by som asi chcela a najmä nechcela pre dieťatko do daru. Svokra hovorila, že by nám venovala poukaz na detské plávanie. Tak som zahájila radikálnu kampaň, prečo takýto darček nechcem. Kamarátky z môjho okolia mali po kúpaní chorľavé detičky a tak som si povedala, že ani my nebudeme pokúšať osud... Viem, že pre moje rozhodnutie nebude mať pochopenie mnoho mamičiek aj odborníkov, ale je to môj názor. Bohužiaľ zbytočné. Svokra nám aj tak dala poukaz a teraz sa pri každej príležitosti pýta, kedy pôjdeme s drobcom plávať?!“
Zuzana D. z Pezinka

"Bolo mi veľmi ľúto staršieho syna, keď si ho nikto z návštevy nevšímal a celý čas sa venovali iba bábätku alebo chlebíčkom. Myslím si, že hostia by mali brať do úvahy, že idú na návštevu do rodiny s viacerými deťmi a nie iba za bábätkom... "
Petra H. z Bratislavy

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: