6 najčastejších chýb pri prebaľovaní

redakcia | 14. december 2017
6 najčastejších chýb pri prebaľovaní

Vyzerá to pomerne jednoducho, položiť, preložiť, zapnúť...ALE aj prebaľovanie bábätka má svoje pravidlá.

Aké sú najčastejšie chyby pri prebaľovaní?

1.    Nevhodné plienky

Veľmi často sa stáva, že pri jednorazových plienkach sa na detskom zadočku začnú tvoriť vyrážky alebo je pokožka podráždená. To môže byť spôsobené alergiou na danú značku plienok, preto je potrebné obmeniť plienky za iné. Alergia môže byť spôsobená chemickými látkami, ktoré sa v plienkach nachádzajú. Určite sa vyhnite lacnejším verziám, ktoré väčšinou neprepúšťajú vzduch a pokožku vášho dieťatka môžu iba zhoršiť.

2.    Príliš dlho v tej istej plienke

Meniť plienku je potrebné minimálne každé tri hodiny, pri novorodencoch každé dve, inak hrozí vznik zaparenín. Najmä pri jednorazových plienkach sa môže zdať, že dieťa je suché, opak je však pravdou a preto treba plienku v pravidelných intervaloch meniť. Pokiaľ sa dieťa pokaká, tak ihneď.

prebaľovanie bábätka

3.    Nebezpečné miesto na prebaľovanie

Najčastejšie nehody bábätiek spôsobené pádom sa stávajú práve pri prebaľovaní. I keď sú prebaľovacie pulty vo výške pohodlné pre rodičov (nezaťažujú chrbát), pre dieťa sú už menej bezpečné. Na prebaľovacom pulte ho nikdy, ani na sekundu, nenechávajte osamote! Stačí naozaj malá chvíľa a dieťa sa môže zošmyknúť.

4.    Nešetrné zaobchádzanie s pupčekom

S citlivou oblasťou v okolí pupčeka je potrebné nakladať veľmi opatrne.  Treba ho udržiavať v suchu, neprekrývať plienkou a dávať pozor aj na hygienu, aby neprišlo k prenosu infekcií. Na toto sú určené špeciálne plienky s výrezom pre pupček.

5.    Vlhčené utierky

Uznávame, v niektorých prípadoch (na cestách, na ihrisku, mimo domu) sú neoceniteľné. Vlhčené utierky by však nemali byť samozrejmosťou pri každom prebaľovaní. Pokožka detí sa tak ľahšie zaparí a alergické reakcie sú na svete. Používajte ich naozaj iba v nutných prípadoch a najlepšie tie s označením sensitive, pre citlivú pokožku. Lepšou voľbou je v tomto prípade umytie pod čistou tečúcou vodou.

6.    Nedostatočná hygiena

Najmä od stolice treba očistiť zadoček dieťatka naozaj dôkladne. Prezrieť všetky kožné záhyby, pretože v týchto miestach môžu nečistoty spôsobiť podráždenie pokožky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: