15 vecí, ktoré sú počas návštevy novorodenca TABU!

Mgr. Jarmila Hýroššová | 10. apríl 2023
Návšteva novorodenca

Priatelia a príbuzní, ktorí netrpezlivo čakáte na pozvanie, aby ste mohli navštíviť nového obyvateľa planéty, majte na pamäti jedno: novopečení rodičia sú unavení. Veľmi unavení. Sú šťastní, dojatí, zaľúbení, bojazliví a hrdí. Ale zo všetkého najviac sú unavení, uťahaní a nevyspatí. Preto nemajú energiu na dlhé zdvorilostné návštevy.

Aby tieto návštevy neboli prílišnou záťažou, ale príjemným spestrením dňa, je dôležité dodržiavať niekoľko pravidiel.

Pravidlo č. 1: FAJČENIE

Niektoré nemocnice v USA prosia fajčiace návštevy na novorodeneckom oddelení, aby si pred zobratím bábätka do náručia obliekli nemocničný plášť. Odborníci totiž prišli na to, že tzv. „dym z tretej ruky“ (zachytený na vlasoch, oblečení a v dychu) môže spôsobovať zdravotné problémy.

TIP:
Ak idete navštíviť novorodenca, bezpodmienečne si oblečte čisté, sviežo voňajúce oblečenie, s parfumom to však nepreháňajte. Ak fajčíte vnútri v byte, je veľmi pravdepodobné, že dymom páchne aj vaše oblečenie vytiahnuté priamo zo skrine. Poproste teda novopečených rodičov o sveter alebo mikinu, ktorú si prehodíte cez seba ešte predtým, ako vezmete bábätko na ruky.

Pred návštevou a ani počas nej nefajčite. Ani vonku.

Pravidlo č. 2: HORÚCE NÁPOJE S BÁBÄTKOM V NÁRUČÍ

Nie je nič horšie ako návšteva, ktorá drží novorodenca v náručí a popritom si uchlipkáva  z horúcej kávy alebo čaju. Horúci nápoj, ktorí vám novopečení rodičia ponúknu, si samozrejme, môžete dopriať, ale v tej chvíli by malo byť bábätko v bezpečnej vzdialenosti od vás.

Pravidlo č. 3: VZIAŤ SO SEBOU VLASTNÉ DETI (BEZ OPÝTANIA) 

Ak  sa človek stáva čerstvým rodičom, ide tak trochu o dočasné odpútanie sa od reality. Svet sa práve postavil na hlavu, hoci nádherným spôsobom. Každý moment v živote novopečených rodičov je naplnený kŕmením, plienkami a neskutočnou láskou.

Tieto „nové“ rodiny žijú práve v jednej nádhernej bubline. Rozprávajú sa pošepky, spievajú uspávanky a prechádzajú sa po byte s bábätkom v náručí. Nič nemôže narušiť túto bublinu, až na... pobehujúce  ukričané deti patriace návšteve. 

TIP:
Je úplne jedno, ako dobre vychované a poslušné sú vaše deti, opýtajte sa najskôr, či nebude novej rodinke prekážať, ak ich vezmete na prvú návštevu bábätka so sebou (a drobcov poučte, ako sa správať v domácnosti, kde je novorodeniatko). Rovnako tak si ujasnite, či môžete prísť aj s partnerom alebo by radšej mamička dala prednosť iba „dámskej“ návšteve. Možno sa ešte na väčšiu spoločnosť necíti.

Pravidlo č. 4: MEŠKANIE

Nie je pravda, že sa celý svet točí len okolo novopečenej mamy a otca. Ale sú skutočne unavení. Toľko ľudí chce pozdraviť nového člena rodiny a stráviť s ním aspoň chvíľočku. Rodičia si musia nájsť čas na každého jedného z nich a potrebujú veľa energie na to, aby ostali počas týchto návštev bdelí a ešte k tomu ako-tak zábavní. 

TIP:
Buďte preto presní a ak sa sľúbite na určitú hodinu, pokúste sa to dodržať. V prípade, že budete meškať, nezabudnite to včas oznámiť čakajúcim hostiteľom.

Pravidlo č. 5: NEUMYTÉ RUKY

Vaše ruky môžu síce vyzerať čisto, ale sú plné baktérií zo sveta „tam vonku“. Len porozmýšľajte, čoho všetkého ste sa dotýkali, kedy ste si ich naposledy umývali. Teraz môžete preniesť všetky tieto baktérie k novému bábätku, ktoré má ešte veľmi nedokonalý imunitný systém. Nezabudnite si teda umyť ruky ešte predtým, ako sa budete dotýkať drobčeka. 

TIP pre novopečených rodičov:
Nedovoľte bozkávať vaše novorodeniatko! Ide o príliš veľké riziko. Aj malým nevinným „božtekom“ môže návšteva bábätku „podarovať“ vírusy a bacily vyvolávajúce rôzne ochorenia. 

Pravidlo č. 6: BUDENIE BÁBÄTKA

Tak toto je absolútne TABU, ale žiaľ, nájdu sa aj takí dospelí, ktorí nemajú problém zobudiť spiace bábätko. Možno sú nedočkaví a sklamaní z toho, že neuvidia jeho nádherné veľké očká. Farba očí novorodencov je ale väčšinou relatívne podobná, vyčkajte preto do ďalšej návštevy. Potom bude bábätko bdelé a vy sa mu pozriete do jeho nádherných, pravdepodobne modrých „kukadiel“.

Novorodenci spia až 18 hodín za deň. Tento spánok je veľmi dôležitý pre ich rast a vývin. Okrem toho je pravdepodobné, že rodičia strávili hodinu aj dve, aby mrzuté bábätko uspali.

Majte preto na mysli nasledovné: ak sa pokúsite zobudiť ich malé drobčiatko, tak skoro vás už pravdepodobne na návštevu nepozvú.

Pravidlo č. 7: NÁVŠTEVA S CHOROBOU

Ak vás zmohla choroba, neexistuje nič, čo by urýchlilo vaše uzdravenie. Návštevu bábätka musíte v každom prípade odložiť. Novopečení rodičia sú unavení a bez energie, je preto možné, že by ste ich mohli ľahko nakaziť. A, samozrejme, je tu novorodenec, ktorý sa nevie brániť voči vírusom a baktériám, lebo jeho imunitný systém je veľmi slabý. 

TIP:
Zostaňte doma, kým nebudete úplne fit, aby sa rodičia nemuseli starať o chorého novorodenca, čo je dvojnásobne ťažšie, ako skákať okolo zdravého bábätka.

Pravidlo č. 8: NEBRAŤ NA RUKY AUTOMATICKY

Možno to znie komicky a vy sa pýtate, prečo by ste si nemohli bábätko zobrať jednoducho na ruky? Veď kvôli tomu ste predsa prišli na návštevu, nie? Myslite ale na to, že mamina je pravdepodobne veľmi unavená, svoju úlohu zohrávajú tiež bláznivé hormóny, a preto je prehnane citlivá. Dajte jej šancu, aby vám sama ponúkla bábätko, aby ste si ho mohli popestovať. 

Možno práve čaká na to, aby ho mohla nakŕmiť alebo si jednoducho užíva maznanie po niekoľkých návštevách, ktoré už v ten deň spoločne absolvovali.

TIP:
Počkajte, kým vám mamička sama od seba ponúkne bábätko na popestovanie.

Pravidlo č. 9: PLAČÚCE DIEŤA DAŤ MAME

Keď začne bábätko vo vašom náručí plakať, je čas, aby ste ho vrátili jeho rodičom. Novorodenec môže byť hladný, potrebuje vymeniť plienku alebo mu chýba dôverne známa vôňa jeho mamy. Je úplne jedno, o čo ide, bábätko chce späť svojich rodičov. Aj keď sú rodičia radi, že si chvíľku odpočinú, kým ho pestuje niekto iný, ak začujú svojho „mrňúska“ plakať, neváhajú si ho opäť vziať, aby ho utíšili.

Pravidlo č. 10: NEZANECHAŤ PO SEBE NEPORIADOK

Po tom, čo sa rozlúčite, by ste nemali zanechať po sebe žiadne stopy. Odpracte papier, v ktorom bol zabalený darček, čo ste priniesli, šálky od kávy dajte do umývačky (alebo aspoň odneste do kuchyne) a očkom prebehnite po miestnosti, či ste nenarobili rodičom zbytočnú robotu po tom, ako odídete domov.

Pravidlo č. 11: SLEDOVAŤ DOJČENIE BÁBÄTKA

Človek nemusí byť matkou, aby pochopil, že dojčenie je prirodzenou súčasťou materstva a je nesmierne dôležité pre zdravý vývoj dieťaťa. Okrem toho, že materské mlieko obsahuje všetky potrebné živiny a doteraz nikto nič lepšie nevymyslel ani nevymyslí, dojčenie podporuje vytváranie vzťahu medzi dieťaťom a matkou.  

Nie všetky, ale niektoré mamy sa cítia pod tlakom, ak je niekto prítomný počas chvíle dojčenia a prizerá sa mu. Priložiť si novorodenca môže byť najmä v prvých dňoch náročné a mamička sa nemusí cítiť príjemne, ak má pritom nejakých pozorovateľov. 

TIP:
Najlepšie, čo môžete ako hosť urobiť, je, že nebudete vašu pozornosť prikladať dojčeniu. Pokojne sa rozprávajte ďalej (a nie o dojčení alebo o tom, aké bolesti ste pritom prežívali vy), udržiavajte pritom ale očný kontakt. Rešpektujte, ak sa mamička rozhodne odísť dojčiť do inej miestnosti a svoju pozornosť zatiaľ venujte novopečenému oteckovi. 

prvá návšteva novorodenca

Pravidlo č. 12: IGNOROVAŤ ZNÁMKY HLADU

Ak ešte nemáte vlastné deti, možno nepoznáte známky hladu u malého bábätka. Bábätká síce plačú, keď sú hladné, ale nejde o prvé znamenie. Plač je až veľmi neskorý ukazovateľ hladu. Na začiatku novorodenec otáča hlavičkou zo strany na stranu a pokúša sa nájsť prsník. Začne si sať ručičku a stáva sa netrpezlivým. Takéto správanie je prvým znakom toho, že má bábätko hlad. Keď začne plakať a je frustrované, môže byť ťažšie priložiť ho. 

TIP:
Ak si všimnete zjavné známky hladu, vráťte bábätko ihneď jeho mame, aby ho mohla nakŕmiť.

Pravidlo č. 13: ROZDÁVAŤ (NEVYŽIADANÉ) TIPY A RADY

Ak vás poprosia o radu (wau, aké veľkolepé), potom raďte. Ak nie, nebuďte jednou osobou z mnohých, ktorá sa pokúsi ukázať čerstvým rodičom „tú správnu cestu“. Takže len jednoducho počúvajte, poskytnite podporu a myslite na to, že ak by rodičia chceli počuť váš názor alebo by chceli v niečom poradiť, opýtali by sa sami.

Pravidlo č. 14: ZOSTAŤ PRÍLIŠ DLHO

Toto je ťažké pravidlo, pretože odkiaľ máte vedieť, kedy sa z návštevy odobrať domov? Možno viete sami na základe pozorovania rodičov usúdiť, kedy stačilo. Napr. spozorujete známky únavy alebo mierneho podráždenia.

Nemajte výčitky, rodičia sa zaiste potešili vašej prítomnosti, ale teraz potrebujú najviac oddych a spánok. Rovnako tak potrebujú čas, aby sa vzájomne spoznávali ako nová rodina. Základným pravidlom sú max. dve hodiny, strávené na návšteve. Väčšina novopečených rodičov však uprednostní kratšie návštevy. 

TIP:
Povedzte hostiteľom, že vám nebude prekážať, ak vám priamo povedia, keď budú chcieť mať opäť čas pre seba – ale aj sami môžete sledovať hodinky, ak nechcete ostať dlhšie, ako by bolo vhodné. 

Pravidlo č. 15: OČAKÁVAŤ, ŽE VÁS BUDÚ OBSLUHOVAŤ

Pre rodičov je veľmi náročné, ak sa návšteva jednoducho posadí a očakáva, že ju budú všetci obskakovať. Ak sa rozhodnete prísť pozrieť nového člena rodiny, prineste so sebou nejaké občerstvenie (prípadne aj malý darček pre bábätko) a postarajte sa o hostiteľov vy, a nie naopak. Uvariť kávu alebo čaj určite zvládnete aj bez ich pomoci.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: