Prečo sa bábätká v noci budia? Častejšie budenie je forma ochrany

Redakcia | 9. december 2023
Prečo sa bábätká v noci budia? Častejšie budenie je forma ochrany

Možno vás prekvapí fakt, že väčšina vzlykajúcich zvukov nesúvisí s naliehavými potrebami a môže dokonca pomôcť dieťaťu upokojiť sa a zaspať. Dôležité a prospešné je naučiť sa dekódovať skryté správy v týchto "nočných" zvukoch.

Prebudenie bábätka v noci je forma ochrany 

Noci s bábätkom sú pre rodičov náročné. Časté budenie však chráni samotné dieťa. Keď vedci skúmali  syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), zistili, že  hlboký spánok je jedným z potenciálne rizikových štádií, kedy môže bábätko náhle prestať dýchať.  Zdravé dieťa sa v takom prípade prebudí (niektoré deti bez problémov okamžite znovu zaspia), zatiaľ čo dieťa s rizikovými faktormi sa prebudiť nemusí. To znamená, že predčasné nútenie dieťaťa k dlhšiemu a hlbšiemu spánku môže zvýšiť riziko SIDS. 

Najmenej slávnym  príkladom tohto faktu je zaspávanie bábätka na bruchu. Aj keď sa zdá, že to pomáha bábätkám spať hlbšie, táto poloha zvyšuje   pravdepodobnosť SIDS až 13-krát. Po kampaniach po celom svete, ktoré hovorili rodičom, aby uspávali deti na chrbte, miera SIDS prudko klesla.

Bábätká majú úplne iné spánkové vzorce ako dospelí

Počas prvých mesiacov sa zrejme nikto z rodiny dobre nevyspí. Novorodenci majú maličké brušká a potrebujú jesť každé dve až štyri hodiny. Neskôr môže byť časté nočné budenie spôsobené čímkoľvek, od rastového špurtu cez bolesť pri prerezávaní zúbkov až po spomienky na mimoriadne zábavný deň. Jednoducho povedané, nočné budenie je súčasťou života s dieťaťom.

Prečo sa moje dieťa cez noc budí s plačom?

Aj keď nie všetky plače sú príznakmi nepohodlia, vaše dieťa sa môže boriť  s dočasnými narušiteľmi jeho spánku, ako je choroba, prerezávanie zúbkov, separačná úzkosť alebo iné obavy primerané veku.

Možno vás prekvapí fakt, že väčšina vzlykajúcich zvukov nesúvisí s naliehavými potrebami a môže dokonca pomôcť dieťaťu upokojiť sa a zaspať. Dôležité a prospešné je naučiť sa dekódovať skryté správy v týchto "nočných" zvukoch.

Prečo sa bábätká v noci budia? Častejšie budenie je forma ochrany

Výskum o spánku bábätiek

Podľa štúdie uskutočnenej na 5 700 fínskych deťoch, trojmesačné deti sa v priemere zobudia a potrebujú nejakú formu starostlivosti (väčšinou dojčenie) 2,2-krát za noc. Keď sa na to vedci pozreli podrobnejšie a zobrali do úvahy jednotlivé deti, vyšlo im to od 0 až do 15-krát prebudení počas noci. Takéto vzorce pretrvávajú počas celého prvého roka života dieťaťa. Avšak, s pribúdajúcim vekom sa frekvencia prebúdzania počas noci znižuje.

Ďalšia štúdia použila časozberné videá 80 dojčiat a zistila, že počet nočných prebudení sa počas prvého roka života nezmenil. Zmenilo sa však správanie rodičov, ktorí na tieto prebudenia časom reagovali menej často a deti  po krátkom prebudení samy zaspali.

Aj keď sa to zdá  pre rodičov frustrujúce, časté prerušenie spánku je pre dieťa vlastne prospešné.

Dlhší spánok a kognitívne schopnosti dieťaťa

Hoci si to mnohí rodičia myslia, výskum nepotvrdzuje, že dlhší a hlbší spánok bez budenia je lepší pre vývoj bábätiek. Napríklad štúdia vedená výskumníčkou v oblasti spánku Jodi Mindell na 117 dojčatách a batoľatách nezistila žiadny skutočný vzťah medzi spánkom a neskorším kognitívnym vývojom. Jej tím dokonca našiel skôr vzťah medzi väčším počtom nočných budení a lepšími kognitívnymi výsledkami v budúcom živote.

Podobné výsledky priniesla aj štúdia z Kanady, ktorá skúmala spánok viac ako tristopäťdesiatich 6- a 12-mesačných dojčiat a ich mentálne a motorické schopnosti vo veku 36 mesiacov. Štúdia nenašla žiadne významné súvislosti medzi neprerušovaným a prerušovaným nočným spánkom a neskorším duševným  alebo psychomotorickým vývojom.

Napriek týmto zisteniam je dôležité, aby rodičia sledovali spánkové vzorce svojich detí a konzultovali prípadné obavy s lekárom. Ak sa dieťa často prebúdza, môže to byť úplne v poriadku, ale je potrebné vylúčiť aj akékoľvek zdravotné dôvody pre časté budenie, ako je napríklad reflux.

Téme spánku sa venujeme aj v KLUBE MAMA a ja. Pozrite si videá s odborníčkou, spánkovou antropologičkou, Mgr. et Bc. Lenkou Medvecovou Tinkovou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: