Masáže bábätiek: Masáž nám pomohla zbaviť sa atopického ekzému

Ľuba Lapšanská, dula a laktačná poradkyňa | 15. november 2019
Masáže bábätiek: Masáž nám pomohla zbaviť sa atopického ekzému

Osobná skúsenosť s vlastným synčekom našej spolupracovníčky, duly a laktačnej poradkyne Ľuby Lapšanskej ju priviedla k tomu, že už roky pomáha bábätkám a ich mamám prekonať rôzne ťažkosti a komplikácie aj pomocou špeciálnych masáží.

Po narodení svojho prvého syna som ani zďaleka nemala toľko vedomostí (nieto ešte skúseností), ako mám dnes. Snažila som sa dať svojmu drobčekovi všetko len to najlepšie, držala som sa pokynov v knihách a, samozrejme, počúvala som všetky dobré rady zdravotníkov, mamičiek, susediek a skúsenejších ľudí dôverou. 

Prvý zlom nastal pri dojčení,  keď som po mesiaci v zúfalstve odhodila všetky dobré rady, klobúčiky, fľašky a cumle a začala robiť to, čo si moje telo, srdce  a maličký chrústik v mojom náručí intuitívne vyžadovali. Dojčiť bez zábran a prirodzene.  A div sa svete – odrazu to fungovalo bez problémov, pomôcok a plaču. 

Ekzém a kortikoidy? 

Druhý zlom prišiel asi rok a pol po pôrode. V troch mesiacoch sa synovi vyhodil atopický ekzém. Kto to zažil, vie, že to je desivá nepohoda zasahujúca nielen deti, ale celé rodiny. Večne škrabkajúce sa dieťa, skrvavené ruky, nohy, paplóny aj oblečenie. Mastičky od výmyslu sveta, ktoré poškodené  miesto akurát tak posúvali po tele tam, kde nebolo nakrémované.

Vnútorné zúfalstvo, že neviem svojmu dieťaťu pomôcť, samozrejme, neprispievalo k pohode. Kládla som si otázky – čo robím zle?

Dojčím, mastím, venujem sa mu... Nakúpili sme obväzy, aby si syn vždy s nakrátko ostrihanými nechtíkmi nerozdriapal kožu až do kosti. Totálna bezmocnosť. 

Ekzém
Prečítajte si tiež:

Ekzém

Príčinou boli alergie

Až do chvíle, kým nás neposlala lekárka na odborné vyšetrenie na alergie. Drobčekovi popichali množstvo alergénov do ručičky, a to aj napriek tomu, že výsledky z krvi o alergii nehovorili. Výsledok? Predpísaných 7 druhov liekov. Kvapky, krémy, čosi do kúpeľa a kortikoidy. Dívala som sa na tú hŕbu ako blázon.

Toto mám dať svojmu štuplíkovi každý jeden deň? Stiahol sa mi žalúdok a povedala som si, že to najskôr skúsim inak. A tak som hľadala, pátrala – prečítala asi všetko, čo súviselo s atopickým ekzémom, až som natrafila na Kurz masáží detí, ktorý v Prahe viedla skvelá Janka Hašplová. A čo mamka neurobí pre záchranu svojho dieťatka? Všetko. Tak som sa prihlásila.  Oči som otvárala celý týždeň. 

Kurz masáží nám zmenil život

Bol to Lektorský kurz masáží detí s aromaterapiou. Zmenil mi celý životný postoj. Hneď som to začala skúšať. Masírovať dieťa, ktoré práve objavilo čaro chodenia na vlastných nohách, vyžadovalo spočiatku nadľudské úsilie. 

masáže bábätiek

Dlhý čas sa mi nepodarilo pomasírovať mu celé telíčko naraz. Vždy to bola len nejaká časť. Našťastie, zmyslom týchto masáží je v prvom rade – venovať dieťatku sústredenú pozornosť a dotyk. Nezáleží až tak na tom, aby to bolo stále kompletné. A raz, jedného pekného dňa, moje dieťatko pricupkalo a masáž si samo vyžiadalo. Celú! Až do konca!

Cítila som, ako sa jeho telíčko po tej bezhraničnej energii poddáva a uvoľňuje. Ako stuhnuté svaly mäknú, ako sa preplnená myseľ tejto malej osobnosti otvára a vypúšťa strachy a trápenia. Bolo to úžasné. K tomu sme použili éterické oleje a kvalitné rastlinné oleje určené na masáž. A pokračovali v tom takmer každý deň.

To, čo som sa najviac naučila, bolo, že sa môžem vykašľať na vysávanie, pretože môj syn je dôležitejší ako čistý koberec. Že tá sústredená pozornosť a dotyk mojich rúk dokážu oveľa viac ako kompletne navarený obed aj s koláčikom. Že napojenie, ktoré týmto spôsobom získavame a budujeme, je navždy. A liečivé. 

Syna vyliečili, mamu upokojili

V dvoch rokoch, cca pol roka po pravidelnom masírovaní,  keď sme pridali ešte naozaj kvalitnú stravu, sa atopický ekzém vytratil. Celé telo bolo čistučké a hladké. Žiadne škrabanie. Žiadne mastičky a lieky, ktoré sme dostali. Len čisté rastlinné oleje, k tomu silice, dotyk, pozornosť a veľa lásky. Ja som sa zbavila svojich strachov, ako zvládnem starostlivosť o dieťatko, prestala som ich prenášať i naň a mohli sme sa spolu, celá rodina, tešiť z pohody a zdravia. 

Postupne sme masáže robievali už len párkrát do týždňa. Atopický ekzém sa na chvíľku vrátil, keď syn začal chodiť do škôlky. Prvým liekom, ktorý sme nasadili, boli znova každodenné masáže. Fliačiky zmizli do týždňa. Objavili sa zase pri vstupe do nového prostredia – do školy. Terapiu sme použili tú istú a zase úspešne. Dnes má syn 18 rokov a až dodnes sme sa vyhli až kožným problémom. Dokonca ani to akné v puberte nemal poriadne adolescentné. 

Pre všetky deti a rôzne poruchy

V priebehu času som lektorovala mnoho kurzov pre mamičky. Nikdy nehlásili žiadne negatívne výsledky, vždy sa problémy posúvali len a len k lepšiemu. A to nielen s ekzémami. Masáže sú totiž skvelé pre všetky deti bez rozdielu. Keďže veľa robím s novorodeniatkami a malými deťmi, môžem zo skúseností potvrdiť, že napríklad hypotonické deti, ktoré svoje svaly používajú naozaj, len keď musia, akoby obživli.

Začali sa viac hýbať a celý psychomotorický vývoj sa dostal do správneho tempa. Určite ste už videli detičky typu: kde ma posadíš, tam budem. Alebo také, ktoré nemajú záujem prevracať sa, štvornožkovať, či samy sedieť. Také treba masírovať. A  pridať ešte znalosti z oblasti motorického vývoja a jeho podpory. 

Ale máme tu aj iné typy detí a tých je viac. Hyperaktívne deti, ktoré nemajú čas sa zastaviť. Také, ktoré neposedia ani chvíľku. To sa, samozrejme, odráža aj na ich psychike. Nedostatok sústredenia, predlhé uspávanie, preťažený nervový systém. Čo s nimi? Nuž, masírujte. Masáž sa asi nepodarí na prvýkrát, ale postupne pomáha dieťatku uvoľniť sa, prijímať, upokojiť telo a aj myseľ. Masáž vynikajúco pôsobí na schopnosť sústrediť sa. Podporuje, dokonca, aj schopnosť učiť sa a pamätať si. 

masáže bábätiek

Masáže dopĺňajú Vojtovú metódu

Masáže detí sú vynikajúcim doplnkom Vojtovej metódy. Mamičky, ktoré s deťmi touto metódou cvičia, vedia, že deti to nemajú veľmi v láske. Faktom však je, že „Vojtovka“ funguje.

Ak ju však doplníte aj masážami príjemnými, jemnými a voňavými, deti nebudú pri každom vyzliekaní v panike plakať. Ak po cvičení pridáte ešte príjemnú a upokojujúcu masáž, dieťatko si to zapamätá. Bude to odmena za jeho trpezlivosť a spoluprácu jeho telíčka. Zároveň jemnou masážou odstránite psychické bloky a napätie. A aktivujete všetky vnútorné orgány, aby správne fungovali. 

Masírovať teda môžete najmenšie i veľké deti. Zdravé či hendikepované. Je len málo kontraindikácií, kedy nemasírovať. Najdôležitejšia je pozornosť, ktorú v tej chvíli poskytujete a láskyplný dotyk, ktorý aktivuje tie „správne hormóny“ aj reflexné body na tele a prispieva tak k fyzickej aj psychickej pohode dieťaťa. 

A či už k tomu použijete relaxačnú hudbu, pesničky a básničky alebo len milé slovo – vždy je lepšie masírovať ako nemasírovať. Deťom tak dodávame pocit bezpečia istoty a lásky. Svoju otvorenú náruč aj sebadôveru. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: