Apgar skóre: Bodovací systém po narodení dieťatka

Marianna Stanková | 12. marec 2024
Apgar skóre: Bodovací systém po narodení dieťatka

Rýchlym a veľmi efektívnym spôsobom, ako určiť hneď po pôrode zdravotný stav novorodenca, je takzvané Apgar skóre. Ide o hodnotenie základných životných funkcií dieťaťa v prvej, piatej a desiatej minúte života.

Hodnotí sa maximálne dvoma bodmi v piatich kritériách. Jeho výhodou je, že pri vyšetrení netreba žiadne laboratórne vyšetrenia alebo prístroje, či nástroje. Stačí zrak, sluch a hmat. Práve preto je toto vyšetrenie rozšírené po celom svete a stalo sa štandardom pri pôrode. A aj keď niektorí pediatri dnes tvrdia, že ide o zastaralý test, jeho prínos je práve v spomínanej rýchlosti a jednoduchosti.

Apgar test - bodovací systém

Apgar test je pomenovaný podľa americkej lekárky Virginie Apgar, ktorá ho v roku 1952 vypracovala a o rok neskôr publikovala. Od tej doby sa rýchlo rozšíril a stal sa bežnou súčasťou neonatológie. Skratka Apgar nie je len priezviskom autorky, ale aj A – appearance (vzhľad), P – pulse (pulz), G – grimace (výraz), A – activity (aktivita), R – respiration (dýchanie). V prvej, piatej a desiatej minúte života dieťatka sa hodnotí jeho zdravotný stav.

  • 8 – 10 bodov – Dieťatko je po pôrode bez ťažkostí, súčet bodov značí, že novorodenec je zdravý.
  • 5 – 7 bodov – Bábätko má určité ťažkosti s adaptáciou sa na nové podmienky. Dieťa potrebuje odbornú pomoc, ako napríklad vdychovanie kyslíka. Problémy majú väčšinou prechodný charakter.
  • Menej než 5 bodov – Dieťa potrebuje okamžitú resuscitačnú liečbu. Takíto novorodenci majú porušené základné životné funkcie. Ak sa stav neupraví do 5. minúty, jeho život je vážne ohrozený.  Desať minút bez dostatočného množstva kyslíka vedie k poškodeniu mozgových buniek. Ak sa aj podarí takéto bábätko zachrániť, je pravdepodobné, že bude potrebovať výnimočnú starostlivosť a sledovanie odborníkmi.
  • Skóre 0 označuje novorodenca bez známok života.

Čo sa hodnotí pri Apgar teste? 

  1. Dýchanie – 0 bodov chýba, 1 bod pomalé, nepravidelné, 2 body dobré, pravideln
  2. Srdcová činnosť – 0 bodov chýba, 1 bod menej ako 100/min., 2 body viac ako 100/min
  3. Svalové napätie – 0 bodov žiadne, 1 bod slabé, 2 body spontánne pohyb
  4. Sfarbenie pokožky – 0 bodov bledé, modré, 1 bod ružové, ale s modrými miestami, 2 body ružové
  5. Reakcia na podráždenie – 0 bodov žiadna, 1 bod slabá, 2 body dobrá

Pred odchodom domov z pôrodnice bábätko absolvuje aj skríningové testy

Po základnom ošetrení nasleduje meranie a váženie vášho drobčeka. Okrem dĺžky sa meria aj obvod hlavičky a hrudníka. Všetky údaje sú zapísané s menom a priezviskom dieťatka a mamičky, pohlavím, presným časom a dátumom narodenia do knihy pôrodov. Bábätko aj mamička sú označení rovnakým číslo, aby nedajbože neprišlo k zámene. Po tomto všetkom putuje dieťatko na termolôžko, kde je dve hodiny po pôrode starostlivo sledované. 

Apgar skóre: Bodovací systém po narodení dieťatka

V nasledujúcich dňoch po pôrode sa ešte robí skríning vrodených metabolických porúch, skríning kongenitálnej katarakty (vrodeného zákalu očí), sono obličiek, močového mechúra, močových ciest a bedrových kĺbov, vyšetrenie sluchu.

Slovenské nemocnice robia vyšetrenie na vrodené metabolické ochorenia niekoľko dní po pôrode, ešte predtým, ako vás prepustia aj s bábätkom z nemocnice. Ide o malý vpich do päty novorodenca, z ktorého získa zdravotnícky personál pár kvapiek krvi. Tie sa zachytia na špeciálny papier a nechajú sa vyschnúť. Sú odoslané do skríningového centra, kde sa testom určí, či je dieťa v poriadku. Najčastejším ochorením látkovej výmeny je fenylketonúria. Ak sa nezačne včas s diétou, vedie ochorenie k mentálnemu postihnutiu. Hypotyreóza je zasa ochorenie so zníženou funkciou štítnej žľazy. Neliečená postihuje intelekt pacienta. Ak sú výsledky z krvi pozitívne, ihneď je nemocnica informovaná a vykoná test znovu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: