Ja by som ťa najradšej zjedla! Aj vy ste si to pomysleli pri pohľade na malé bábätko?

MK | 29. máj 2024
Ja by som ťa najradšej zjedla! Aj vy ste si to pomysleli pri pohľade na malé bábätko?

Možno ste sa niekedy pristihli pri myšlienke, že vaše bábätko je také roztomilé, že by ste ho najradšej zjedli. Prečo cítime túto zvláštnu túžbu? Tu je vedecké vysvetlenie.

Biologické základy lásky k dieťaťu

Bábätká majú určité črty, ktoré nás priťahujú - veľké oči, malé brady a väčšie čelá. Tieto črty, známe ako „baby schema“, nás motivujú k starostlivosti o ne. Štúdia publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) ukázala, že fotky bábätiek s výraznými črtami vyvolávajú silnú túžbu postarať sa o ne. Tento biologický mechanizmus nás inštinktívne motivuje chrániť a starať sa o našich potomkov.

Fenomén „cute aggression“

Keď vidíme niečo neuveriteľne roztomilé, ako je bábätko, vyvoláva to preťaženie pozitívnymi emóciami. Mozog reaguje vyvolaním tzv. „cute aggression“  (ext. zdroj wiki)- agresívneho vyjadrenia, ako napríklad „Chcem ťa zjesť!“. Tento fenomén pomáha regulovať naše emócie a udržiavať nás v rovnováhe. Výskum ukazuje, že tento paradoxný pocit agresie nám pomáha zvládať intenzívne emócie a zabraňuje nám, aby sme sa nimi preťažili.

Vôňa bábätka

Ďalším faktorom je vôňa bábätiek, ktorá aktivuje odmeňovacie okruhy v mozgu. Vedci zistili, že vôňa bábätiek môže vyvolať podobnú reakciu ako vôňa jedla, čo prispieva k našej túžbe starať sa o ne a chrániť ich. Tento účinok je taký silný, že matky môžu pociťovať rovnakú neurochemickú reakciu na vôňu svojho dieťaťa ako na svoju obľúbenú pochúťku . 

Takže nabudúce, keď budete mať chuť "zjesť" vaše bábätko, vedzte, že je to úplne normálne a dokonca prospešné. Vaša láska a starostlivosť sú pre ne nenahraditeľné! Tento zvláštny fenomén je len ďalším spôsobom, ako nás príroda motivuje byť skvelými rodičmi.

Zdroj: www. mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: