Vôňa bábätka je pre mamu omamná - prečo je to tak?

Marika Koscelníková | 4. máj 2023
Vôňa bábätka

Ani vy sa neviete nabažiť vône vláskov bábätka?

Bábätká prichádzajú na svet bezmocné, ale sú vybavené silnými mechanizmami na zabezpečenie ich prežitia. Nazývame to mechanizmami, ale v skutočnosti sú to tie najrozkošnejšie veci, ktoré milujeme – veľké oči, jemná pokožka, bucľaté líca a vôňa. Evolúcia to zariadila múdro, nedá sa nepostarať o tak krásne a voňavé stvorenie. 

Ako voňajú bábätká?

Pamätáte sa ešte, ako ste prvýkrát privoňali k hlávke svojho bábätka? Tá vôňa sa nedá veľmi opísať, ale spustila vo vás búrku emócií a prebudila ochrannú tigricu. Zatvorte oči a určite si ju vybavíte, lebo je silnou spomienkou na ten deň, keď ste sa stali mamou. 

Čo je to za vôňu (ext. zdroj vôňa bábätka)? Mamy hovoria, že deti voňajú ako kombinácia mydla, mlieka a čerstvého chleba. Iné jednoducho opíšu vôňu ako „sladkú“. Vo všeobecnosti je to príjemná, sladká, mierne syrová vôňa, ktorá sprevádza novorodenca v prvých týždňoch života. Táto jedinečná vôňa bábätka je prítomná v okamihu, keď sa dieťa narodí, či už ide o cisársky rez alebo vaginálny pôrod. Trvá niekoľko týždňov a potom sa postupne stráca.

Výskum (ext. zdroj výskum) publikovaný v časopise Frontiers in Psychology monitoroval mozgovú aktivitu 30 žien (15 žien, ktoré nedávno porodili a 15 žien, ktoré nikdy nerodili), keď ovoniavali košieľky dvojdňových bábätiek. U oboch skupín žien zaznamenali, že vôňa novorodenca aktivizovala tzv. centrum potešenia v mozgu. Odborníci veria, že bábätkovská vôňa pôsobí ako stimul pre ženy, ktoré sa starajú o bábätká, aj keď nie sú ich matkami. Štúdia nezisťovala, aký účinok má vôňa novorodencov na mužov.

Čím vlastne voňajú bábätká

Mnohí odborníci teoretizujú, že za vôňou novorodenca je vernix caseosa. Je to biely voskový povlak, ktorý chráni pokožku vášho dieťaťa v maternici (predstavte si to ako prírodnú vazelínu.) Predpokladá sa, že počas pôrodu vernix – ktorý pokrýva telo vášho dieťaťa – pôsobí ako lubrikant, ktorý pomáha vášmu dieťaťu na ceste pôrodným kanálom. Tiež ho chráni pred vaginálnymi baktériami a pomáha regulovať jeho teplotu. Po narodení pomáha vernix caseosa jeho pokožke prispôsobiť sa životu mimo maternice. Zvyčajne sa zmyje asi po 24 hodinách, ale vôňa môže na vláskoch a pokožke dieťaťa pretrvávať.

Vôňa novorodenca zohráva dôležitú úlohu vo väzbe medzi rodičom a dieťaťom. Ukázalo sa, že vôňa spúšťa spomienky, chráni nás pred škodlivými toxínmi (napríklad keď cítime zhnité jedlo) a spája nás s vecami, ktoré milujeme. Z evolučného hľadiska dáva zmysel, aby deti tak dobre voňali – a teda boli také lákavé – pre rodičov a opatrovateľov, najmä vzhľadom na to, aký náročný je pôrod a starostlivosť o bábätká. 

Vôňa bábätka

Aj bábätko cíti vôňu mamy? 

Jednoznačne. Čuch pomáha dieťatku zorientovať sa v prostredí a rozpoznanie vône materského mlieka mu uľahčuje kŕmenie. Bábätká dokonca dokážu rozpoznať rozdiel medzi materským mliekom a inými tekutinami vďaka  chuťovým a čuchovým zmyslom. Čuch pomáha bábätku spojiť sa s vami. Výskum ukázal, že deti uprednostňujú oblečenie, ktoré nosili ich vlastné matky, a ľahšie sa spájajú aj s cudzími ľuďmi, ak majú na sebe niečo, čo vonia ako mama. Nespokojné bábätká dokáže vôňa mamy upokojiť (niektoré mamičky nechávajú v postieľke bábätka svoje tričko). 

Hoci vôňa novorodenca sa nakoniec rozplynie, puto, ktoré má mama so svojimi deťmi pretrváva navždy.  

Zdroj: www.whattoexpect.com 

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: