Jednoduché cvičenia s bábätkom doma

Redakcia | 19. máj 2024
Jednoduché cvičenia s bábätkom doma

Niektoré detičky sa najskôr plazia. Nepoužívajú na presun nožičky, ale iba ruky. Pomocou nich ťahajú celé telíčko za sebou, ako hadíky. Prečo? V našich domácnostiach v posledných rokoch absentujú koberce. Preferujeme plávajúce podlahy, ktoré však detičkám príliš nepomáhajú.

"Cvičíme" s dieťatkom doma

Pre dieťatko a jeho vývoj je dobré, ak ho vo veku približne troch-štyroch mesiacov začnete dávať na pevnú podložku, prípadne na zem, kde má okolo seba voľný priestor a zároveň mu tvrdý podklad umožňuje oveľa viac si precvičovať svalstvo, ako napr. na rodičovskej posteli či prebaľovacom pulte.

Dieťatko by sa v tejto polohe malo cítiť dobre a pohodlne. Zem je z hľadiska bezpečnosti najlepšia, pretože v tomto veku sa už deťúrence začínajú pretáčať a mohli by spadnúť. Existujú rôzne deky, farebné podložky, ktoré stimulujú nervovú sústavu a pomáhajú detičkám rozvíjať ich schopnosti. Zdvíhajú hlavičku a tým si precvičujú chrbátik i krčné svalstvo. Na bruško sa môžu dávať už novorodenci, avšak je dobré, aby to bolo vždy pod dohľadom dospelej osoby. 

Nelozí? 

Niektoré detičky sa najskôr plazia. Nepoužívajú na presun nožičky, ale iba ruky. Pomocou nich ťahajú celé telíčko za sebou, ako hadíky. Prečo? V našich domácnostiach v posledných rokoch absentujú koberce. Preferujeme plávajúce podlahy, ktoré však detičkám príliš nepomáhajú. Sú hladké a drobcom sa na nich šmýkajú kolienka. To ich od lozenia odrádza.

Ďalšou prekážkou v lezení môže byť pasívny sed. Nedávajte dieťatko sedieť, pokiaľ sa to samo nenaučí! Práve lezenie je cesta k sedu a nie naopak!! Ak vy sami dieťatko dávate sedieť, pravdepodobne sa nikdy loziť nenaučí.  

Dieťa počas prvého roku postupne začína ovládať svoje telíčko. Silnie od hlavičky dole: od šijového svalstva, ramenného svalstva až po svalstvo chrbtové, od ramienok k prštekom na rukách, od pása smerom k prstom na nohách. 

Môžete vyskúšať naše tipy na jednoduché cvičenia:

„Pozorovateľ“ (pre deti vo veku 4 mesiacov)

Posaďte dieťa (a pripútajte ho) do polohovacieho ležadla a rozprávajte sa s ním. Pritom sa prechádzajte po miestnosti, dieťa bude za vami otáčať hlavičku. Tým bude posilňovať svaly na krku i chrbte.

„Lietadielko“ (pre deti vo veku 5 mesiacov)

Položíme dieťa na bruško, dáme pred neho hračku tak, aby na ňu nedosiahlo. Ako sa pre ňu dieťa naťahuje, zanoží, prehne sa v chrbátiku a zdvihne hlavičku. Týmto pohybom precvičuje celé telo. Asi po 20 sekundách dieťaťu hračku priblížime tak, aby na ňu dočiahlo a splnilo svoju „úlohu“. Deti taktiež milujú, keď ich v tejto polohe zdvihneme do výšky čelom k sebe, opatrne a pomaly s ním zatočíme. (Upozornenie najmä pre oteckov a dedkov: bábätko určite „nevyhadzujte“ nad hlavu!) Hovorte mu pritom „lietadielkovú“ riekanku: „Lietadlo letí, nemá detí, my ich máme ako smetí...

Ako na preležanú hlavičku?
Prečítajte si tiež:

Ako na preležanú hlavičku?

„Kľúč“ (pre deti vo veku 7 mesiacov)

Lezie, lezie po železe, nájde dierku, do nej vlezie... Kto a kam? Váš drobec na vás. Ľahnite si na chrbát na zem a vyzvite dieťatko, aby vás preliezalo. Pri vyliezaní a zliezaní z mäkkej a bezpečnej prekážky bude posilňovať paže a brušné svaly...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: