S bábätkami nie je nuda: 7 tipov, ako zabaviť bábätko a rozvíjať jeho schopnosti

Redakcia | 11. apríl 2024
S bábätkami nie je nuda: 7 tipov, ako zabaviť bábätko a rozvíjať jeho schopnosti

Keď hovoríme o novorodencovi, často si predstavíme malé bábätko, ktoré väčšinu dňa prespí, a keď je hore, tak papá, prebaľujeme ho, obliekame alebo ho mamička kúpe. No toto malé stvorenie obľubuje aj hry a sociálne aktivity. Inšpirujte sa!

Bábätko je krátko po pôrode čulé iba chvíľku. Spočiatku prespí približne sedemnásť až devätnásť hodín denne, no čas bdenia si bude postupne čoraz viac predlžovať. V bdelom stave si začína vytvárať citovú väzbu a pripútavať sa k mame, či ockovi, no veľmi rýchlo si obľúbi aj kolísku rodičovského náručia alebo si vychutná maznanie. Prečítajte si, ako sa s bábätkom môžete hrať i učiť zároveň.

Tipy na aktivity s bábätkom 

1. Doprajte bábätku dotyky, zbožňuje ich

Drobčekovi môžete jemne hladkať alebo masírovať nožičky či ručičky, tváričku, prípadne chrbátik. Novorodenca to často upokojí a uvoľní. Prípadne mu do dlane vložte svoj prst, alebo ukážte malý a mäkký predmet tak, aby ho sa pokúšalo uchopiť. Pozor na prehnanú stimuláciu, hoci má rád dotyky, ak ich bude naraz priveľa, môžu ho znepokojiť alebo rozladiť.

Nezabudnite:

Novorodenec nikdy neplače bez príčiny, preto je dôležité po príčinách novorodenckého plaču pátrať. Rodičia ho svojím príchodom postupne naučia, že mu vždy prídu na pomoc. Tým v ňom utvárajú pocit bezpečia a dôvery voči nim do tej miery, že keď ho vezme na ruky iná osoba, ktorá môže pociťovať obavy, ako s ním zaobchádzať, krehký človiečik to vycíti a svoje napätie prejaví. Preto je vhodné, aby osoba, ktorá ho dvíha na ruky, sa mu najprv prihovorila a dotkla sa ho. Bábätko tak má dostatočný čas pripraviť sa.

2. Ukážte bábätku svoju radosť tvárou v tvár

Každý novorodenec už od narodenia prejavuje známky individuality, a keď mamičky popisujú podobné situácie, zistia, že každé dieťatko reaguje svojím spôsobom. Novorodencovi sa zvyčajne páči pozícia tvárou v tvár, ak je tvár mamičky, otecka, či inej osoby, ktorá sa oň stará, v blízkej vzdialenosti cca 25-30 cm, až vtedy ju dokáže uprene sledovať. Všímajte si, ako dieťa reaguje a ukážte mu svoju radosť. Pri priamom očnom kontakte sa naň usmievajte, alebo aj vyplazujte jazyk, tieto činnosti totiž bábätká neskôr rady napodobňujú. Vzájomné reagovanie na seba a striedanie činností je základom učenia, ktoré bude nasledovať počas ďalších mesiacov a rokov. 

3. Ukazujte hračky 

Už novorodencovi môžete ukazovať hračky alebo obrázky, napr. jednoduché kresby tváre. Pred jeho tvárou môžete pomaly pohybovať plyšovým zvieratkom, alebo inou hračkou vo vzdialenosti cca 30 cm. Vezmite ho na ruky a ukazujte mu rôzne predmety, ktoré môže nielen vidieť, ale aj ohmatať. Všetky „novinky“ bude vnímať aj inými zmyslami.

4. Zoznamujte bábätko s okolím

Z času na čas dieťatku zmeňte polohu. Striedajte polohu v náručí s detským ležadlom, či šatkou tak, aby malo možnosť zoznámiť sa so svojím okolím a zároveň sa učilo zapájať rôzne svalové skupiny. Podmienkou je, nepreháňať to so „zoznamovaním“.

5. Čítajte, spievajte, počúvajte, tancujte...

S bábätkom sa rozprávajte normálnym hlasom, ten pozná už z čias, keď bolo v mamičkinom brušku. Preto uprednostňuje určité zvuky, napr. hudbu alebo ľudský hlas, hlavičku obracia tým smerom a na príjemný zvukový podnet reaguje upokojením a utíšením. Nešušlite a nesnažte sa napodobňovať detskú reč, môžete však meniť tón hlasu alebo rytmus reči. Ak vám už nič nenapadá, dieťatku pokojne čítajte, napr. z dennej tlače alebo z obľúbeného časopisu či knihy. Hoci nerozumie vašim slovám, s potešením bude váš hlas počúvať. 

  • Prehrávajte mu tiché uspávanky, obľúbené pesničky alebo ho držte pevne v náručí a spolu sa zľahka hojdajte do rytmu hudby.
  • S hlasitosťou to nepreháňajte. Dieťa na hluk môže reagovať: žmurkaním, pohybom, ustrnutím, alebo sa zľakne a začne plačkať. 

6. Podporujte pohybové schopnosti bábätka

Motorika novorodenca sa obmedzuje na výhradne reflexívne pohyby, ktoré má dané za účelom ochrany a prežitia. Vďaka tomu ako postupne dozrieva, pohyby sa stávajú riadenými a reflexy postupne miznú. Novorodenec si zachováva tzv. „zárodočnú“ polohu, preto sú ruky aj nohy novorodeniatka skrčené, no ak leží na brušku, hlavičku už dokáže obrátiť nabok. Preto ak je bábätko hore, pod dozorom rodiča môže nejaký čas pobudnúť aj na brušku. Najvhodnejší čas je hneď po spánku, nakŕmení a odgrgnutí, kedy je drobec najaktívnejší. Jeho pohybové schopnosti však môžete rozvíjať i počas kúpania. Jemne cvičte s jeho nožičkami a ručičkami, aby si ich mohlo lepšie uvedomovať. 

7. Na záver – nechajte sa viesť svojím dieťaťom

Rodičia sa svoje dieťa snažia viesť po životnej ceste tak, že pomáhajú naplno rozvinúť jeho možnosti a dosiahnuť maximum. Napriek tomu sa vaše bábätko nemá učiť to, čo chcete vy, ale to, čo sa chce ono samo naučiť. Preto potlačte v sebe myšlienku, čo všetko má vedieť dieťa v jeho veku a radšej sa ním nechajte viesť. Poslaním rodičov je dieťa oboznámiť s čo najširším rozsahom zaujímavých vecí, a nie rozhodovať, ktoré z týchto vecí ho majú zaujímať. To nechajte naňho a s láskou odpovedajte na jeho potreby.

S bábätkami nie je nuda: 7 tipov, ako zabaviť bábätko s rozvíjať jeho schopnosti

Na čo si dať pozor, alebo kedy je potrebné poradiť sa s pediatrom, či iným odborníkom

  • Drobček na náhly hluk nereaguje úľakom.
  • Saje a prehĺta iba s ťažkosťami.
  • Stagnuje na váhe.
  • Nemá rovnaký uchopovací reflex v obidvoch ručičkách.
  • V bdelom stave a tvárou v tvár sa vám nepozerá do očí.
  • Neotáča hlavičkou zo strany na stranu, keď ho položíte na bruško.
  • Nedáva najavo svoje potreby a emócie plačom a rôznym krikom, ktorý je možné od seba odlíšiť.
  • Neprestáva plakať ani po uspokojení všetkých svojich základných potrieb, ba ani vtedy, keď si ho priviniete a držíte v náručí.

Pokiaľ ste spozorovali niektorý signál u vášho dieťatka nezačnite sa hneď trápiť, radšej sa (pre istotu, čo najskôr) skontaktujte so svojím pediatrom, pretože len skúsený odborník vie rozhodnúť, či ide o problém alebo nie. 

Zdroj: Prehľad vývoja dieťaťa od prenatálneho obdobia do 8 rokov z vydavateľstva Portál

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: