Etiketa pri návšteve novorodenca: Nebuďte návštevou, ktorá najviac poteší svojím odchodom

Kristína Majerová | 10. apríl 2024
Etiketa pri návšteve novorodenca: Nebuďte návštevou, ktorá najviac poteší svojím odchodom

Je úplne prirodzené chcieť čím skôr navštíviť novorodenca, avšak pre rodičov, najmä pre mamičku, to nemusí byť vždy vhodné. Kedy je ten správny čas? Ohlásiť sa, alebo zastaviť sa „len tak“ cestou? Čo doniesť a na čo si dávať pozor?

Kedy prísť pozrieť bábätko 

Je vôbec nejaký vhodný čas, kedy sa už môžete na návštevu ohlásiť a kedy to ešte nie je vhodné? Veľmi závisí od konkrétnej mamičky. Sú matky, ktoré chcú byť prvé dni alebo týždne vyslovene samy, maximálne s najbližšou rodinou. Môžu byť úzkostlivejšie, bojazlivejšie, ustráchanejšie. Na druhej strane, sú ženy, ktoré nemajú s ničím problém a dajú vám do rúk dieťa pokojne aj v pôrodnici. Neexistuje univerzálny návod, ale nakoľko sme my ženy prirodzene empatické a vnímavé, je na nás, aby sme vedeli správne odhadnúť, kedy ktorá a čo potrebuje.

V minulosti boli ženy po pôrode v šestonedelí za plachtou chránené od vonkajšieho sveta. Existovalo pre nich len bábätko, ktorému venovali plnú pozornosť. Pamätám si, ako mi to hovorila moja mamina, keď som prišla domov z pôrodnice a tešila som sa, že som konečne doma a rozmýšľala som a vymýšľala, kde všade pôjdem. Snažila sa ma „uzemniť“,  veď som pred troma dňami rodila. Samozrejme, veľmi rýchlo ma to prešlo, keďže materské povinnosti mi dali viac ako zabrať. 

Hygienické minimum pri návšteve novorodenca

Každý, kto prichádza do úzkeho kontaktu s novorodencom, by si mal najprv umyť ruky. Odporúča sa odstrániť všetky šperky na rukách. Nech sú detské tváričky akokoľvek rozkošné, návštevníci by nemali bozkávať bábätko, ani byť príliš blízko jeho tváre, pretože ústa prenášajú veľa baktérií. Je dôležité uistiť sa, že návštevníci nemajú žiadne príznaky alebo symptómy ochorenia, ktoré by sa mohli preniesť na dieťa. Ktokoľvek s horúčkou, nádchou, kašľom, hnačkou alebo inými príznakmi by nemal dieťa navštevovať. Na návštevu sa nechodí ani v prípade, že hosť bol v kontakte s chorým človekom. Bábätká majú veľmi krehký imunitný systém. Sú známe príbehy, ako bábätká vážne ochoreli po tom, ako ich pobozkala návšteva s prechladnutím. Za zváženie stojí aj nasadenie rúška.

Etiketa pri návšteve novorodenca: Nebuďte návštevou, ktorá najviac poteší svojím odchodom

Na čo pamätať pri návšteve novorodenca?

Vopred sa spýtajte a ohláste

V prvom rade je potrebné sa dostatočne vopred opýtať, či noví rodičia vôbec prijímajú návštevy. Vyhovuje im to? Je to pre nich v poriadku? Nezaťažuje ich to? Je lepšie spýtať sa prostredníctvom SMS správy ako samotným zavolaním, nakoľko si mamička s bábätkom vytvárajú svoj systém fungovania a zžívajú sa navzájom. Na správu mamička odpovie v čase, kedy to bude jej vyhovovať, prípadne zavolá naspäť. Ak sa chystáte na návštevu do pôrodnice, nezabudnite si pozrieť, kedy sú návštevné hodiny. Snažte sa dodržať dohodnutý čas návštevy.

Buďte pripravení aj na to, že mamička povie, že jej návštevy nevyhovujú, že nechce, aby ste prišli. Neurážajte sa, neberte to vzťahovačne ani osobne. Má na to plné právo. Je potrebné si uvedomiť, že noví rodičia potrebujú okrem spánku, v prvých dňoch a týždňoch veľkú ohľaduplnosť.

Návšteva nech je krátka, nezostávajte dlho

Myslite na to, že mamička má za sebou pôrod, z ktorého sa zotavuje. Taktiež bábätko si zvyká na nový režim, obaja potrebujú veľa spánku, pokoja. Ak je mamička po cisárskom reze, rana môže byť boľavá, každý pohyb môže byť záťažou. Snažte sa preto návštevu zbytočne nepredlžovať a vycítiť, kedy je správna chvíľa odísť. Samozrejme, ak vidíte, že mamička sa teší z vašej návštevy, je rada, že sa s vami môže rozprávať, tak v pohode ostaňte. Snažte sa nezostávať po 18.00 hod. Mamičky večer kúpu bábätko, uspávajú, budujú si spoločné večerné rituály. Aj samotní noví rodičia sa budú snažiť ísť spať čo najskôr, prípadne si porobiť veci v domácnosti, alebo sa chvíľku spoločne nerušene porozprávať.

Fotky s bábätkom len s dovolením rodiča

Ak si chcete odfotiť bábätko, spýtajte sa, či to rodičom nevadí, či s odfotografovaním súhlasia. V prípade, ak chcete fotografiu zverejniť na sociálnych sieťach, požiadajte o dovolenie rodičov dieťaťa. V žiadnom prípade tak nerobte bez súhlasu a upovedomenia rodičov, obzvlášť v prípade, ak nie sú na sociálnych sieťach. Naopak, ak sa vám zdá, že viete zachytiť pekný moment mamičky s dieťaťom alebo celej rodinky, ponúknite sa, že ich odfotíte. Ostane im pekná spomienka.

Buďte nápomocní čerstvej mamičke

Na návšteve nečakajte, že budete stredobodom pozornosti. Všímajte si potreby mamičky. Ponúknite sa jej, že jej urobíte čaj. Taktne sa spýtajte, či nepotrebuje nakúpiť, ožehliť, prípadne nejako inak pomôcť. Ak máte dostatok času, môžete sa ponúknuť, že zoberiete dieťa na vychádzku v kočíku a mamička si môže medzitým oddýchnuť. Ak má mamička viac detí, môžete ponúknuť pomoc a povenovať sa starším deťom, napríklad zobrať ich na ihrisko alebo im čítať knižku. Pri odchode z návštevy upracte po sebe veci, napríklad odneste poháre a riad do kuchyne.

Samozrejme, ak vidíte, že mamička nestíha a starostlivosť o dieťa ju vyčerpáva a domácnosť možno nie je v najlepšom poriadku, je potrebné ponúknuť pomoc veľmi taktne a empaticky, aby sa ona necítila ako neschopná. 

Bábätko na rukách nie je samozrejmosťou

Nečakajte automaticky, že budete môcť držať bábätko na rukách. Závisí od rodičov, niektorí s tým nemajú problém a dajú vám dieťa na ruky úplne bez problémov, niektorí s ťažkosťami odovzdávajú aj dieťa v perinke. Rešpektujte to. Rodičov sa vopred spýtajte, či si môžete zobrať bábätko na ruky, určite tak nerobte samovoľne, bez opýtania. 

Pri darčeku myslite aj na mamičku, nielen na dieťa

Je prirodzené, že nechceme na návštevu prísť s prázdnymi rukami. Zvyčajne sa však všetci sústredia na bábätko a mamička je akoby v úzadí, pritom ona je tá darkyňa života, bez ktorej by nový člen rodiny nebol. Je veľmi milé doniesť pozornosť aj mamičke. Osobne si pamätám, ako veľmi ma potešil suchý šampón od kamarátky, ktorý som dovtedy nepoužívala (ani nepoznala) a odvtedy je súčasťou mojej vlasovej výbavy. Nie je zlé spýtať sa mamičky, čo by sa jej pre bábätko hodilo, aby nemala zbytočne a duplicitne veci, ktoré nikdy nikto nepoužije. Osvedčené sú praktické darčeky, ako napríklad plienky, podložka na prebaľovanie či vlhčené utierky nie sú nikdy zlá voľba. Prípadne poukážka do drogérie či do lekárne.

Do pôrodnice darčeky nenoste, ale spýtajte sa mamičky, či niečo praktické  nepotrebuje. Niekedy poteší drobnosť, napr. jej obľúbená sladkosť.

Etiketa pri návšteve novorodenca: Nebuďte návštevou, ktorá najviac poteší svojím odchodom

Doniesť jedlo na návštevu je mega!

Nepýtajte, len prineste. Nezabudnite, že mamička bude potrebovať energiu, hydratáciu a ak dojčí, existujú potraviny a nápoje, ktoré dojčeniu napomáhajú. Ak viete, aké sú jej obľúbené jedlá alebo na čo mala počas tehotenstva chuť (a nemohla si dať), prineste to so sebou. Stopercentná hroznová šťava robí s mamičkami zázraky!

Ak prinesiete večeru, doneste takú, čo sa dá prípadne aj zamraziť alebo ohriať. Nevkladajte jedlá do nádoby, ktorú chcete, aby vám vrátili. Posledná vec, o ktorú sa unavení rodičia chcú starať, je umývanie a vracanie vášho obľúbeného taniera alebo misky.

Nezabudnite na ostatných členov rodiny

V prípade, ak bábätko nie je prvorodené, ale už má súrodencov, nezabudnite venovať pozornosť aj im. Prineste im nejakú drobnosť. Venujte im svoj čas. Zoberte si ich na kolená, prečítajte si s nimi, zahrajte sa. Aj keď krátko, ale aby nemali pocit, že sú teraz na druhej koľaji. Je potrebné, aby aj ostatné deti v rodine cítili, že sú stále milované a nie sú príchodom nového člena odstrčené na vedľajšiu koľaj. Veľmi sa mi páči, ak aj matka/rodičia po príchode z pôrodnice domov donesú malý darček/pozornosť aj pre ostatných súrodencov, obzvlášť tých menších. Robí to zázraky!

Neberte so sebou deti

Aj keď sa vaše ratolesti môžu tešiť na stretnutie s novým malým kamarátom, pri prvých návštevách je najlepšie prísť sám alebo s manželom/partnerom. Predsa len, deti vyžadujú pozornosť, sú hlučné a svoju radosť vedia dávať až príliš najavo????.

Hovorte potichu

Na návšteve sa snažte nebyť hluční a hovoriť jemne, pokojne a potichu. Môže to byť problém, ak ste príliš temperamentný, ale skúste na to vedome myslieť.

Nezabudnite, prečo ste tam

Vašou úlohou je blahoželať, prejaviť radosť a podporovať, nie rozdávať rady mamičke, ktorá o ne nestojí alebo ich nepotrebuje. Nevyžiadané rady sú smrť! Iná situácia však je, ak sa na vás mamička obráti s prosbou o radu alebo o pomoc. Aj vtedy však voľte slová opatrne a s jemnocitom.

Nepoužívajte parfum

Príval hormónov, ktorý sa u nových mamičiek objaví po pôrode, môže spôsobiť, že budú citlivé na niektoré vône alebo im bude nevoľno. Aj bábätká môžu byť citlivé na určité vône a parfumy. Navyše nie je nič horšie, ako keď na dieťati niekoľko hodín po návrate domov cítiť cudzí parfum (alebo vodu po holení). V ten deň vynechajte parfum, prípadne ho použite v minimálnom množstve.

Nezabudnite na otca

Mužom sa príchodom bábätka do rodiny otvárajú nové obzory. Musia si zvyknúť, že pozornosť manželky sa koncentruje na nového člena rodiny a oni ostanú tak trochu „bokom“. Je milé, ak donesiete nejakú maličkosť aj otcovi. Ak prinášate jedlo alebo pohostenie, uistite sa, že ho dostatok pre oboch rodičov alebo pre iných členov rodiny. Nezabudnite sa spýtať aj otcov, ako sa cítia. Hoci nie sú to oni, kto dieťa nosil deväť mesiacov pod srdcom, aj oni zažívajú pretlak emócií.

Pamätajte na nich v týždňoch a mesiacoch po narodení

Každý má tendenciu vrhnúť sa na rodiny hneď po narodení. Avšak často, práve týždne alebo mesiace po narodení by mamička ocenila viac podpory. Nezabudnite na to, ak máte kapacity, skúste ponúknuť pomoc aj neskôr. Pomoc nemusí byť len praktická, môže to byť aj vypočutie mamičky ako psychohygiena, keďže mnohé mamičky sa odizolujú na istý čas z bežného života.

Ako slušne odmietnuť návštevu? Čo ak návštevy prijímať nechceme?

Je umenie vedieť povedať NIE. Nie, nevyhovuje nám to. NIE, ešte si zvykáme na seba. NIE, ešte sa cítim príliš unavená a vyšťavená. NIE, ozvem sa, keď začneme prijímať návštevy. Sme radi, že na nás myslíte, ale NIE, ešte chceme byť len sami.

Dôležité je vedieť si vymedziť hranice. Čo rodine vyhovuje a čo už nie. Komunikovať si to vopred aj s partnerom, komu sa návštevy povolia. Za akých okolností. Ide v prvom rade o pokoj rodiny a zachovanie zdravia dieťaťa. Rodičia nikomu nedlhujú vysvetlenie, pokiaľ mu ho nechcú sami dať. Netreba sa báť byť autentický a stáť si za svojím názorom.

Dvakrát meraj a raz strihaj

Na prvý pohľad sa môže zdať, že zbytočne komplikujeme, čo je úplne jasné. No, čo je jasné nám, nemusí byť druhému. Každý máme inú mieru skúseností či empatie. Inak vníma situácie slobodná bezdetná žena a inak žena so štyrmi deťmi. Pre niekoho zvonku môže byť ľahké prehliadnuť základnú etiketu pre novopečené mamičky a novorodencov. Základom je byť citlivý k potrebám novej mamičky a jej uzlíčka radosti a rešpektovať ju. Pamätajte na zlaté pravidlo: „Robte to, čo chcete, aby ľudia robili vám.“ V mojom prípade, odkedy som porodila, chodím na návštevy s koláčmi. Doteraz si pamätám tých, ktorí mi doniesli niečo navarené alebo upečené.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: