Chrípka: Ruky preč od môjho dieťaťa

Marika Koscelníková | 3. február 2020
Chrípka: Ruky preč od môjho dieťaťa

Nepodlieham panike, ale je normálne, ak nechcem, aby sa cudzí ľudia dotýkali môjho dieťaťa a kde-kto mu dal božtek na líčko, lebo je roztomilé. Normálne chránim svoje dieťa, prečo to nechápete?

Toto ročné obdobie je pre deti náročné. Aj otužujeme, aj vitamínujeme, aj sa na nás nalepí kašeľ, sopeľ a kadečo zo škôlkárskeho diapazónu. 

Chrípková sezóna: Mamy sú v pozore

Ak ste mama tak vás informácie o šíriacej sa chrípke - nehovoriac o koronavíruse - dajú do pozoru.

Trváte viac ako inokedy na dôkladnom umývaní rúk (držíte dohľad v kúpeľni) a zvažujete, či to kino je dobrý nápad, veď tam sa baktériami len hemží. A je bežnou praxou, že choré dieťa, ktorému je doma už "dlho" chodia rodičia vetrať do kina. Je vám to jasné z toho neutíchajúceho kašľu a maminej ruky na čele dieťaťa - či mu akurát nevystúpila teplota. 

Možno aj vy ste na tom podobne a narážate na to, že ak upozorníte rodinu ( sopliacu, po chorobe, alebo s lesklými očami, či vyliečeným herpesom), aby nebozkávala dieťa, alebo susedu, aby ho nehladkala po líčku  a nebrnkala po puse, dívajú sa na vás ako na blázna.

Kamarátka nechápe, že nepôjdete s malou k nej na návštevu, hoci jej synátor už  nemá horúčku od včera. Čo hysterčíš, mama? 

Mamy, ak to tak máte aj vy, dôverujte svojim ochranárskym inštinktom.

Novorodenci a batoľatá  ešte nemajú super silné imunitné systémy, ešte sa len učia, ako bojovať s infekciami. Navyše, ich malé telá sú citlivé - vírus, ktorý u dospelých predstavuje "trochu prechladnutie", môže mať pre batoľatá ťažšie dôsledky.  

Ste múdri, ak sa chcete vyhnúť  chrípke 

Aby bolo jasné, nemôžeme zabrániť všetkým chorobám a ak dieťa ochorie, je to v poriadku. Ale ak zdravým rozumom v čase chrípkovej sezóny chránite svoje deti bežnými opatreniami, je to žiadúce nie nenormálne.

Vy svoje dieťa poznáte najlepšie. Ak máte pocit, že dieťa potrebujete ochrániť, urobte to. Tento pocit patrí inteligentnej a silnej matke.

Zdroj: www.mother.ly/u/diana-spalding

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: