Čo pomôže utíšiť bábätko?

archív, Ľuba Lapšanská | 8. november 2023
Ako utíšiť bábätko

Aj keď plače, skúste mu jemne zašepkať do uška: "Ty si milé, dobré, moje milované dieťatko..."

Bábätku spievajte

Niektoré deti milujú ticho, iným pomáha tiché spievanie. Aj falošné! Ďalšie  bábätká  reagujú na tiché  rozprávanie a šepkanie do uška. Pozor na slová! „Ty si ale neporiadnik, ty si ale ukričaná baba“ – čo si želáte,  ako si ich naprogramujete, tak ich budete mať. Radšej im hovorte – ty si ale milé, dobré, moje milované dieťatko...  

Utíšiť bábätko pomôže aj biely šum 

A potom tu máme špecifickú skupinu detí, ktoré si priam vyžadujú tzv. biely šum. Čo to je? Sú to pravidelné monotónne zvuky, ktoré pripomínajú zvuky z vnútromaternicového vývoja. Dieťatko počas celého tehotenstva počuje šum krvi v cievach mamky, tlkot jej srdca. Tieto zvuky naň pôsobia upokojujúco aj po narodení.

Mnohé mamičky majú skúsenosť, že drobca uspal zvuk fénu, práčky či vysávača. A niektorí budúci motoristi zaspia zásadne len pri zvuku motora auta. Neznamená to ale, že pri každom uspávaní musíte spustiť celú sadu domácich spotrebičov. Často stačí bábätku pokojne šepkať ššš, ššš. 

Čo pomôže utíšiť bábätko

Čo dieťatko počuje?

A od zvukov hneď preskočím na tému rozptýlenie. A keďže hovoríme o maličkých deťoch, musím rovno napísať, že nie vždy pomôže. Občas je to práve naopak.  Niekedy sú neutíšiteľné práve pre to, že mali priveľa podnetov a nevládzu ich spracovať.  Radšej menej ako viac. Vypnite televízor, rádio, mobil.

Započúvajte sa do okolia – čo všetko dieťatko vníma, nasáva a musí zároveň spracovávať?  Je to ako vychádzka do nákupného centra. Myslíme si, že to bude relax, ale vyjdeme „ohučaní“ a unavení z toľkých podnetov.  Novorodenci nepotrebujú hrkálky ani zelených nosorožcov nad postieľkou. Najväčšiu radosť im urobí tvár mamky či ocka.

Nepreháňajte to s podnetmi. Spomeňte si, aké to je, keď sa unavení tešíme domov do postele a potom nie a nie od únavy zaspať! Naše deti majú priveľa podnetov, obmedzte ich na minimum. Aby vám bábo plačom nevravelo: Chcem spať, mama, urob niečo. 

Po čom (ne)túžia bábätká
Prečítajte si tiež:

Po čom (ne)túžia bábätká

Tma a pokoj

Tma – aj počas dňa niektoré deti lepšie spia, ak zastriete okná. Veľmi jednoduchý a účinný spôsob. Mimochodom, aj vám pomôže chvíľu si cez deň zregenerovať telo v zatemnenej tichej miestnosti. Účinná je aj arómoterapia. Napríklad taká medovka upokojuje, utišuje nervový systém. Stačí jedna kvapka na mokrú plienku a prevesiť cez radiátor. 

A na záver by som chcela vyvrátiť ešte jeden mýtus. Plač novorodenca a dojčiatka nie je manipulácia! Je to vyjadrenie akútnej potreby, ktorú dieťa pociťuje. Nemá iný prostriedok na to, ako nás upozorniť. Držím vám palce v komunikácii s vaším bábätkom. 

Naše deti majú priveľa podnetov, obmedzte ich na minimum.  Aby vám bábo plačom nevravelo: Chcem spať, mama, urob niečo! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: