Zaspievajte mu! Odovzdáte dieťaťu veľký DAR

Redakcia | 28. júl 2020
Zaspievajte dieťaťu

Nová štúdia hovorí, že spievanie dieťaťu je skvelé pre vývin jeho mozgu.

Nejedna matka rada spieva svojmu bábätku, dokonca aj v radách otcov sa nájde mnoho takých, ktorí svojim potomkom radi prespevujú... Výskumy teraz ukazujú výhody týchto spevavých chvíľ. 

Štúdia predstavená na 25. výročnom stretnutí Kognitívnej neurovedeckej spoločnosti zistila, že uspávanky tešia nielen mamu, ale aj dieťa, ale môžu tiež prospieť kognitívnemu vývinu dieťaťa. Tieto piesne môžu trochu upútať pozornosť dieťatka a dať mu  možnosť ukázať pozitívne emócie voči jeho  matke.

„Mozog dojčaťa je schopný sledovať zvuky, aby dieťa spoznalo hudbu,“ hovorí autorka štúdie Laura Cirelli, postdoktorandka na University of Toronto. „Hudba je nástroj, ktorý môžeme použiť na zblíženie ľudí, a to začína v detstve.“

Upokojiť alebo zabaviť

V rámci štúdie výskumný tím pod vedením spoločnosti Cirelli analyzoval spôsoby, akými mamičky spievajú svojim bábätkám v závislosti od ich konečného cieľa: upokojiť ho alebo zabaviť. Mamičky, ktoré sa štúdie zúčastnili, opakovane svojmu bábätku spievali „Twinkle Twinkle Little Star“, striedajúc radostný a upokojujúci tón.

Vedci merali reakcie na základe vzrušenia matky a dieťaťa prostredníctvom správania a vodivosti kože ( jav, pri ktorom sa koža stáva dočasne elektricky vodivou v zmysle reakcie na vonkajšie alebo vnútorné podnety).

Zistili, že úroveň vzrušenia sa znížila u mamy aj u dieťaťa, keď mama spievala upokojujúce uspávanky. Úrovne vzrušenia sa však zvýšili pre matky iba vtedy, keď používali hravejší tón, zatiaľ čo dojčili svoje deti. Na druhej strane bábätká venovali viac pozornosti svojim matkám a prejavovali viac pozitívnych emócií, ale podľa zistení mali stabilnú úroveň vzrušenia.

Spievanie má viaceré pozitívne dopady

„Vidíme vzťahy medzi rytmom a jazykovými schopnosťami, pozornosťou, vývinom, ostrosťou sluchu a dokonca aj sociálnymi interakciami,“ hovorí spoluautorka štúdie Jessica Grahn, kognitívna neurovedkyňa a docentka na Univerzite západného Ontaria. „Každý pocit, ktorý máme, alebo činy, ktoré robíme na svete, sa odvíjajú v priebehu času a teraz začíname chápať, prečo sú ľudia citliví na určité typy vzorcov v čase,  kým na iné nie. ““

Tieto zistenia však nie sú prekvapujúce. Predchádzajúci výskum ukázal, že spev môže mať obrovský vplyv na to, ako deti interagujú so svojimi rodičmi a svetom.

Nerozpráva? Skúste TOTO
Prečítajte si tiež:

Nerozpráva? Skúste TOTO

Nový výskum spoločnosti Cirelli vychádza z jej predchádzajúcej práce, ktorá sleduje, ako hudba a rytmus ovplyvňujú správanie a spoločenské interakcie. Jedna štúdia , ktorá bola uverejnená na Annals of New York Academy of Sciences , zistila, že ľudia sa pri synchronizácii s hudbou viac spoločensky spojili.

A čo viac: Dvaja vedci z Harvardskej lekárskej fakulty zistili, že spievanie uspávanky dojčatám sa vyvinulo ako spôsob, ako upokojiť plačúce alebo nepokojné deti . Podľa tohto výskumu detské piesne tiež umožňujú rodičom zamerať svoju pozornosť na svoje najmenšie deti a ubezpečiť svoje deti, že sú v bezpečí.

Max Krasnow, odborný asistent psychológie na Harvardskej univerzite, v rozhovore pre časopis Harvard Gazette hovorí:

„Spievaním deťom odovzdávate mnoho informácií. Nemôžem dieťaťu spievať a zároveň hovoriť s niekým iným. Je nepravdepodobné, že by som niekam utiekol, pretože musím ovládať svoj hlas, aby som spieval. Orientáciu mojej hlavy môže dieťa odhadnúť aj bez toho, aby sa na mňa pozrelo; tiež môže odhadnúť, ako ďaleko som dokonca bez toho, aby sa na mňa pozrelo. “

Spev je mocným nástrojom rodičovstva a rodičia  majú teraz k dispozícii výskum, ktorý dokazuje, že má na rozvoj ich detí dlhodobý priaznivý vplyv. Takže pokračujte v prespevovaní melódie, pretože vaše dieťa počúva a miluje každú takú chvíľu.

Milí rodičia – Do spievania!

Zdroj: https://www.mother.ly/

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: