Ako na preležanú hlavičku?

Redakcia | 15. apríl 2024
Ako na preležanú hlavičku?

Dieťatko treba polohovať, aby nemalo preležanú hlavičku. Túto vetu ste isto počuli nespočetne veľakrát, no je na nej kus pravdy.

Fontanela novorodenca

Hlava novorodenca je veľmi pružná a prispôsobivá vďaka fontanelám. Fontanela, nazývaná aj lupienok, je väzivové spojenie na hlave novorodenca v miestach, kde sa stretávajú kosti, ktoré spolu tvoria lebku.  Chrupavkové okraje kostí nedosahujú v prvých mesiacoch až  k sebe a medzi nimi je malé miesto. Veľká fontanela má tvar kosoštvorca a rozmery približne 2 x 2 cm. Bez problémov ju nahmatáte uprostred hlavičky, niekoľko centimetrov nad čelom a dotykom môžete cítiť, ako pod ňou pulzuje krv. Okrem nej má dieťatko na hlavičke ešte päť menších.

Malá fontanela je v záhlaví a má tvar trojuholníka, a štyri maličké, ktoré aj odborník nahmatá veľmi ťažko. Fontanely umožňujú rast lebky a zväčšovanie objemu mozgu. Vďaka nim tiež prejde dieťa bez problémov pôrodnými cestami. Stáva sa však, že sa pri pôrode hlavička zdeformuje, tento stav sa ale väčšinou sám upraví. Existuje veľké množstvo rôznych asymetrií, no najčastejšie sa lekári stretávajú s plagiocefáliou. 

Plagiocefália: Polohová abnormalita

Plagiocefália sa objavuje asi u tretiny detí okolo štvrtého mesiaca života. Ide o polohovú deformáciu hlavičky, ktorá môže vzniknúť v prenatálnom období, ale aj následkom dlhého ležania v jednej polohe. Deti prichádzajú na svet s mäkkou a pružnou lebkou, a tak sú zraniteľnejšie a náchylnejšie na rôzne typy deformácií. Väčšie riziko je u predčasne narodených deti alebo u detí s vrodenou chybou spôsobenou jednostranným skrátením svalu.

Vo väčšine prípadov je deformácia lebky len dočasná a upraví sa, keď začne dieťa loziť a robiť prvé pokusy s udržaním rovnováhy na nohách. 

Na brušku, ale pod dozorom

Ako sme písali vyššie, asymetrie tvaru hlavičky ovplyvňuje mnoho rôznych faktorov. Môže sa tak udiať už v maternici v priebehu tehotenstva (napríklad u dvojčiat, trojčiat a viacerčiat je riziko vyššie, pretože majú v brušku obmedzené množstvo miesta), pri pôrode, ale aj po ňom. Podľa odborníkov má vplyv na rastúcu tendenciu preležaných hlavičiek vyjadrenie pediatrických spoločností, ktoré ako prevenciu syndrómu náhleho úmrtia odporúčajú polohu bábätka na chrbátiku. Podarilo sa znížiť počet novorodencov a dojčiat so SIDS, no naopak, stúpol počet polohových abnormalít.

Kde je teda tá správna cesta? Ako prevencia pred plagiocefáliou je odporúčaná poloha na brušku, ale pozor!, pod dohľadom rodiča, a to minimálne 30 minút denne do veku šiestich mesiacov. 

Preležaná hlavička: Môže pomôcť helmička

Niektoré deformácie sa dajú odstrániť správnym polohovaním alebo rehabilitáciou, ostatným môže pomôcť špeciálna prilba – kraniálna remodelačná ortéza, ktorá nenásilným spôsobom koriguje chybu. Vzhľadom na to, že hlavička bábätka neustále a pomerne rýchlo rastie, je nutné veľkosť a tvar helmičky upravovať zhruba každé 2 - 4 týždne. Liečba je najúspešnejšia v prvom roku života, ak sa s ňou začne neskôr, zväčša nebýva úspešná. Asymetriu by si mal všimnúť pediater počas preventívnych prehliadok. Pokiaľ si všimnete, že má dieťatko sploštenú hlavičku a nepomáha ani správne polohovanie, je potrebné navštíviť odborníka – v tomto prípade neurochirurga, ktorý dieťa vyšetrí. Od neho potom prípadne dostanete poukaz na zhotovenie spomínanej ortézy.

Po naskenovaní hlavičky trvá výroba helmy približne jeden týždeň. Samotná helmička je ľahučká a na výber je nespočetné množstvo farebných variantov. Deti do jedného roka ju nosia zvyčajne tri až šesť mesiacov, u starších detí je liečba dlhšia vzhľadom na pomalšie rastúcu lebku, ktoré je odolnejšia voči zmenám. Dieťa ju musí nosiť 23 hodín denne, potrebuje ale niekoľko dní na adaptáciu, a tak sa doba nosenia postupne navyšuje. Nie všetci lekári tento postup schvaľujú a považujú za potrebný. 

Ako na preležanú hlavičku?

Čím skôr, tým lepšie

Ak podchytíte problém na začiatku, zvýšite šancu na úspešnú liečbu. O plagiocefálii sa toho veľa nehovorí a aj názory odborníkov sa rôznia. Doteraz v podstate nejestvuje jednotný názor na to, či ide skôr o kozmetickú a psychosociálnu liečbu, alebo môže mať abnormalita dopad aj na psychomotorický vývoj či zrakové ťažkosti. Možno len predpokladať, že ak šesťmesačné dieťa natáča hlavu na jednu stranu, môže mať neskôr problémy s lateritou - prednostným používaním jedného z párových orgánov pohybového alebo zmyslového ústrojenstva. Ak sa dieťa pozerá z jednej strany, môže mať neskôr problémy s priestorovým vnímaním (napríklad neschopnosť jazdiť na bicykli alebo so zámenou poradia písmen pri čítaní). Ľahšia forma plagiocefálie nie je hrozbou, no ťažší prípad si môže vyžadovať aj chirurgický zákrok.

Asymetriu hlavičky možno upraviť správnym polohovaním

  • Spánok – variabilita polôh je dôležitá. Pokojne nechajte bábätko na brušku. Ako prevencia plagiocefálie je to dokonca odporúčaná poloha, ale pod dohľadom rodiča a približne 30 minút. Neukladajte dieťa do postieľky stále na chrbátik, ale aj na pravý a ľavý bok. To by vám mal ukázať personál v pôrodnici, ak sa tak nestane, spýtajte sa. 
  • Hra – počas bdenia dávajte bábätko čo najviac na bruško. Bude sa snažiť zdvíhať hlávku, čím spevňuje nielen svalstvo a celú chrbticu od šije po kríže, ale tiež eliminuje tlak pôsobiaci na postihnutú časť hlavy. Stimulujte ho pomocou hračiek. Lákajte dieťatko, aby otočilo hlavičku na zanedbávanú stranu. Deti majú tiež tendenciu otáčať sa za svetlom.
  • Cestovanie – pobyt v autosedačke sa snažte obmedziť na minimum. Aby ste mohli dieťatku natočiť hlavu na nepostihnutú stranu, môžete mu tú, ktorú preferuje, podložiť zrolovaným uterákom.
  • Kŕmenie – striedajte strany, na ktorých dieťa pri kŕmení držíte.
  • Nosenie – pokúste sa skrátiť čas, ktorý vaše bábätko trávi ležaním. Je logické, že 24 hodín denne ho nemôžete nosiť na rukách, no skúste si ho vziať do náručia trochu častejšie ako doteraz. Okrem toho, že tým rozvíjate a posilňujete jeho svaly, je to výborná prevencia proti syndrómu plochých hláv. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: