Pediater odpovedá: Straší nás uzatvorená fontanela - je dôvod na obavy?

Redakcia | 11. september 2023
Pediater odpovedá: Straší nás uzatvorená fontanela - je dôvod na obavy?

Náš 11-mesačný syn má už uzatvorenú fontanelu. Všade ale čítam o tom, že fontanela by sa mala uzatvoriť až okolo 1,5 roka. Je dôvod na obavy? Znamená to, že synov mozog už nebude mať dostatok miesta na svoj rozvoj a rast?

Pediatrička MUDr. Andrea Hervayová odpovedá:
Všetky bábätká prichádzajú na svet s vankúšikom nad čelom. Je to takzvaná veľká fontanela, ktorá je veľmi dôležitá pre zdravý vývoj novorodenca. Fontanela, inak nazvaná lupienok, je väzivové spojenie na hlave novorodenca.

Veľká a malá fontanela

Veľká fontanela je kosoštvorcového tvaru dá sa jednoducho nahmatať,  môžeme aj cítiť, ako pod ňou pulzuje krv. Okrem veľkej fontanely je na hlavičke ešte 5 ďalších fonatnel Takzvaná „malá fontanela“ je umiestnená v záhlaví a má trojuholníkovitý tvar,  a ešte potom 4 "maličké" fontanely, ktoré ani odborník nedokáže niekedy vyhmatať.

Kedy sa zrastie fontanela?

Nezrastene fontanely  nepredstavujú extrémne zvýšené riziko úrazu, aj keď s hlavičkou dojčaťa je vždy potrebné zaobchádzať veľmi opatrne. Pokožka hlavy a mozgové blany poskytujú mozgu dostatočnú ochranu, pokiaľ sa fontanely uzatvoria pevným väzivovým a chrupavkovitým tkanivom. Lebečné kosti pevne spolu úplne zrastú až okolo 18. – 20. roku veku.

Načo nám je fontanela?

Fontanela je dielom geniality prírody, pretože človek patrí k tvorom s najväčším mozgom na zemeguli a bolo treba vymyslieť, ako taký veľký mozog, pevne uzatvorený zo všetkých strán v lebke, môže prejsť pôrodnými cestami. Fontanely ponúkajú výborné riešenie: Hlavička je v mieste fontanel veľmi pružná a prispôsobivá, a tak môže bezpečne prejsť úzkymi pôrodnými cestami. Pokiaľ sa stane, že sa nejakým spôsobom počas tejto cesty zdeformuje, za pár dní sa vďaka pružnosti fontanel opäť pekne vytvaruje. Fontanely majú aj ďalšie dôležité úlohy: umožňujú rýchle vyrovnávanie krvného tlaku v hlave, taktiež sa vďaka nim môže mozog dieťatka najmä prvom roku nerušene zväčšovať.

Kedy sa uzatvára veľká fontanela?

Často venujeme väčšiu pozornosť veľkosti veľkej fontanely, alebo jej predčasnému uzatváraniu. Dôležitý je skôr samotný rast lebky. Netreba sa zbytočne stresovať. Veľkosť veľkej fontanely a jej uzatváranie z hľadiska času sa aj u zdravých detí veľmi líši. Veľká fontanela sa uzatvára okolo 18. mesiaca ale k tomu treba povedať, že k norme patria aj veľké odchýlky. Samotná odchýlka v jej veľkosti alebo časová nepravidelnosť v jej uzatváraní nemusí mať totiž žiadny diagnostický význam.

Vždy treba sledovať súčasne tvar lebky, jej veľkosť, rozostup lebečných švov a celkový neuropsychický vývin dieťaťa. Na odborné neurologické vyšetrenie treba dieťatko odoslať, len ak sa veľká fontanela a lebečné švy rozostupujú. To isté platí pre veľmi predčasné uzatváranie veľkej fontanely, podsun kostí a zaostávanie rastu lebky. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: