Búchanie hlavičky – treba sa znepokojovať?

Redakcia | 23. marec 2024
Búchanie hlavičky – treba sa znepokojovať?

Čo je normálne správanie a kedy už treba vyhľadať pomoc?

Prečo si deti búchajú hlavičku?

Robíte všetko pre to, aby bolo vaše dieťa v bezpečí. Zaistili ste zabezpečenie domu, obklopili ste svojho drobca hračkami primeranými veku a prijali ste opatrenia na zníženie rizika nehôd. Zdá sa však, že si vaše dieťa zvyklo búchať hlavičkou o veci, ktorým sa skutočne nemôžete vyhnúť - steny, postieľku, podlahu, ruky. Čo teraz?

Toto je jeden aspekt výchovy detí, s ktorým niektorí rodičia nepočítajú, ale niektoré deti si zvyknú opakovane biť hlávku alebo búchať hlavou do predmetov. Patria sem mäkké predmety ako vankúš alebo matrac, ale niekedy zájdu o krok ďalej a udrú sa aj na tvrdých povrchoch.

Toto správanie je pre rodičov znepokojujúce. Ale snažte sa  zachovať pokoj a nerozvíjajte veľmi svoje obavy, pretože toto správanie sa u malých detí vyskytuje pomerne často, čím sa dá označiť za normálne. Portál healthline.com uvádza prehľad bežných príčin búchania hlavy a prehľad najlepších spôsobov, ako na toto správanie reagovať.

Ako vyzerá bežné búchanie detskej hlavičky?

Akokoľvek sa to môže zdať čudné, trieskanie hlavičkou medzi bábätkami a batoľatami je v skutočnosti bežným správaním. Niektoré deti to robia v čase pred spaním, takmer ako sebaupokojujúcu  techniku.

Ale napriek tomu, že je to zaužívaný zvyk, nie je to o nič menej rozrušujúce alebo desivé. Je prirodzené myslieť na najhoršie. Môžete si klásť otázky ako: Môže búchanie hlavou spôsobiť poškodenie mozgu? Je to známka niečoho vážneho? Môže to spôsobiť ďalšie zranenie? Je moje dieťa nahnevané ?

Búchanie hlavou môže mať rôzne podoby

Niektoré deti si búchajú hlavu iba vtedy, keď ležia v posteli tvárou dolu, a potom si opakovane búchajú hlavu o vankúš alebo matrac.

Inokedy však batoľa búcha hlavou vo vzpriamenej polohe. V takom prípade si môže búchať hlavu o stenu, zábradlie detskej postieľky alebo o operadlo stoličky. Niektoré deti búchajú hlavou o telo a iné stonajú alebo vydávajú iný zvuk.

Je však potrebné vedieť, že búchanie hlavou nie je zvyčajne nič, čoho by ste sa mali obávať, najmä ak k tomu dôjde iba počas spánku alebo pred spánkom .

Zvyk môže začať vo veku od 6 do 9 mesiacov, pričom veľa detí tento zvyk prekoná vo veku od 3 do 5 rokov. Epizódy búchania hlavou sú pomerne krátke a trvajú približne 15 minút, aj keď sa vám môžu zdať dlhšie.

búchanie hlavičky

Aké sú možné príčiny búchania hlavičky u batoliat?

Pochopenie toho, prečo si dieťa trieska hlavu, môže pomôcť upokojiť vaše nervy. 

1. Rytmické pohyby spojené so spánkom /alebo rytmická pohybová porucha/

Je zaujímavé, že tento zvyk sa často vyskytuje tesne predtým, ako dieťa zaspí. Vyzerá to síce  bolestivo, ale v skutočnosti sa tým niektoré deti upokojujú.

Je to podobné tomu, keď si niektoré deti hojdajú alebo trasú nožičkou počas spánku, alebo ako niektoré deti potrebujú pred spaním hojdanie. Povedané na rovinu, búchanie hlavičky je formou navodenia svojho pohodlia, ktorá najčastejšie vedie k spánku. A z tohto dôvodu nie je nezvyčajné, že niektoré malé ratolesti po prebudení uprostred noci opäť zaspia.

Náhly zvuk búchania v noci vás samozrejme môže vyľakať. Ale odolajte nutkaniu okamžite vybehnúť a zachrániť svoje dieťa. Pokiaľ nehrozí nebezpečenstvo úrazu, a to je tu najdôležitejšia úvaha - nechajte búchanie tak. Bude to trvať len pár minút.

2. Vývinové nepravidelnosti a poruchy

  • Niekedy je však búchanie hlavou známkou  autizmu , alebo to môže naznačovať psychologické a neurologické problémy.
  • Ak chcete odlíšiť poruchu rytmického pohybu od vývinového problému , sledujte, kedy dôjde k búchaniu hlavou, a jeho frekvenciu.

Všeobecným pravidlom je, že ak je vaše dieťa zdravé a nevykazuje známky vývinového, psychologického alebo neurologického problému - a búchanie sa objavuje iba pred spánkom - je to pravdepodobne veľmi typická rytmická pohybová porucha.

Na druhej strane, ak búchanie hlavou sprevádzajú ďalšie príznaky - napríklad oneskorenie reči, emočné výbuchy alebo slabá sociálna interakcia - môže nastať ďalší problém. Navštívte svojho pediatra, aby vylúčil základné ochorenie. 

Ako reagovať na búchanie hlavičky dieťaťa alebo batoliatka? 

Aj keď je väčšina búchania hlavičky normálna a nesignalizuje vývinový problém, sledovanie alebo započutie búchania vás môže znepokojiť. Namiesto frustrácie existuje niekoľko spôsobov, ako zareagovať.

1. Ignorujte to

Je pravda, že sa to ľahšie hovorí, než robí. Vedzte, že ak horlivo zareagujete zdvihnutím svojho drobca, mohol by búchanie hlavičky začať používať ako spôsob na upútanie vašej pozornosti a vynucovanie si svojho. Ak to však ignorujete, správanie môže trvať iba pár minút.

Správanie ignorujte, iba ak nehrozí riziko ublíženia.

2. Presuňte postieľku

Aj keď dieťaťu nehrozí úraz, búchanie do hlavy môže byť hlasné a rušiť zvyšok domácnosti. Jednou z možností je presunúť  postieľku od steny. Takto čelo postele alebo detská postieľka nepraská o stenu.

3. Predchádzajte zraneniam

Ak máte obavy z toho, že sa vaše dieťa zraní, položte vankúše pozdĺž čela postele. Môžete tiež nainštalovať zábradlie na postieľku pre batoľa, aby ste zabránili pádu dieťaťa pri búchaní alebo hojdaní hlavy. Tieto kroky sú nevyhnutné, iba ak existuje riziko zranenia.

Majte na pamäti, že vankúše navyše by ste mali vkladať iba do postelí starších detí. Americká akadémia pediatrov uvádza, že pokým vaše dieťa alebo batoľa spí v postieľke, malo by byť bez vankúšov, diek, a iných predmetov, aby sa znížilo riziko syndrómu náhleho úmrtia (SIDS) .

Nočná mora mamičiek: SIDS
Prečítajte si tiež:

Nočná mora mamičiek: SIDS

Kedy navštíviť lekára?

Pozorujte, keď dôjde k búchaniu hlavy, a vyhľadajte lekára, ak máte podozrenie na vývinový problém alebo iné problémy. Je to pravdepodobnejšie, keď si búcha hlavičku po celý deň alebo vtedy, keď vaše dieťa nie je ospalé.

Mali by ste tiež navštíviť lekára, ak spozorujete ďalšie príznaky, ako je oneskorenie reči, slabá kontrola hlavy alebo neobratnosť na vylúčenie záchvatov . Váš lekár môže vaše dieťa vyšetriť a stanoviť diagnózu.

Na záver

Búchanie hlavičky a rytmické pohyby sú pomerne bežným zvykom, ktorý môže začať už od 6 mesiacov a pokračovať až do veku 5 rokov. (Potom sa už nemusí znova objaviť, kým sa vaše dospievajúce alebo dvadsaťročné dieťa nezúčastní prvého metalového koncertu.)

Je pochopiteľné, že opakujúce sa pohyby, ako napríklad búchanie hlavou, vám môžu spôsobiť obavy. Ale vo väčšine prípadov je búchanie jednoducho upokojovacou taktikou dieťaťa pred zaspávaním. Takže ak je vaše dieťa inak zdravé, pravdepodobne vám už nezostáva iné, než zabezpečiť bezpečnosť a počkať.

Zdroj: www.healthline.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: