Fontanela - načo ju bábätko vlastne má?

MUDr. Zuzana Pitoňáková | 23. november 2016
fontanela babätko

Všetci novorodenci prichádzajú na svet s vankúšikom nad čelom. Je to tzv. veľká fontanela, ktorá je veľmi dôležitá pre zdravý vývoj bábätka. Na čo fontanela slúži, kedy sa uzatvára a čo robiť, keď niečo nie je v poriadku

Všetci novorodenci prichádzajú na svet s vankúšikom nad čelom. Je to tzv. veľká fontanela, ktorá je veľmi dôležitá pre zdravý vývoj bábätka.

Čo je fontanela alebo tzv. lupienok?

Fontanela či lupienok je väzivové spojenie na hlave novorodenca v miestach, kde sa stretávajú kosti, ktoré spolu tvoria lebku. Veľká fontanela má tvar kosoštvorca. Dá sa ľveľmi ahko nahmatať, dokonca môžeme cítiť, že pod ňou pulzuje krv. Okrem „veľkej“ fontanely má bábätko na hlavičke ešte 5 ďalších menších fontanel (tzv. „malá“ je umiestnená v záhlaví a má tvar trojuholníka a 4 maličké fontanely, tie aj  odborník nahmatá len veľmi ťažko).

S hlavičkou bábätka je vždy potrebné zaobchádzať veľmi opatrne. Fontanely ale nepredstavujú extrémne zvýšené riziko úrazu. Pevná pokožka hlavy a mozgové blany poskytujú mozgu bábätka dostatočnú ochranu, pokým sa fontanely pevne uzatvoria  väzivovým a chrupavkovitým tkanivom. Lebečné kosti  spolu pevne zrastú v podstate až v dospelosti -  okolo 18. – 20. roku života.

Načo je bábätku na lebke fontanela?

Fontanela je jedným z mnohých dôkazov geniality prírody.

Patríme k tvorom s najväčším mozgom na zemeguli. Ale ako taký veľký mozog, zo všetkých strán pevne uzatvorený v lebke, porodiť?

Prostrednícvom fontanel príroda ponúka riešenie. Hlavička je v mieste fontanel veľmi pružná a dokáže sa prispôsobiť, a tak môže bezpečne prejsť úzkym pôrodným kanálom. Ak sa aj nejakým spôsobom počas tejto cesty zdeformuje, za pár dní je opäť krásna.:-)

Fontanela má aj ďalšie funkcie:

  • pomáha rýchlo vyrovnávať krvný tlak v hlave,
  •  mozog dieťatka sa najmä prvom roku môže nerušene zväčšovať.
  • ako "okno" pre ultrazvukové vyšetrenie mozgu dojčiat.

Rast lebky je veľmi citlivým informátorom o tom, či sa správne vyvíja a rastie mozog dieťaťa. Alebo inak: správna veľkosť lebky  ukazuje, že vývin mozgu dieťaťa prebieha úplne „normálne“, pretože mozog tým, že sa zväčšuje, tlačí zvnútra na lebku a tá sa potom prispôsobuje veľkosti mozgu, čiže rastie spolu s ním.

Kedy sa fontanela uzatvára?

Počas prvého roka hlavička bábätka rastie veľmi rýchlo. Sledovanie rastu hlavičky patrí k našim rodičovským povinnostiam, ale hlavne k povinnostiam pediatra počas pravidelných zdravotných prehliadok (najmä v prvom roku).

Pri pôrode donoseného dieťaťa sa jeho priemerný obvod hlavičky pohybuje v rozpätí od 34 do 36 cm, v 6. mesiaci  dosahuje 43 až 45 cm.

Niekedy venujeme väčšiu pozornosť veľkosti veľkej fontanely bábätka či jej predčasnému uzatváraniu ako samotnému rastu lebky, a to  môže viesť často k zbytočným stresom.

Veľkosť veľkej fontanely a vek bábätka, v ktorom  sa uzatvára sa aj u zdravých detí veľmi líši.

Vo všeobecnosti však platí, že veľká fontanela sa uzatvára okolo 18. mesiaca a k tomu treba povedať aj to, že táto norma má aj veľké plus aj veľké mínus.

Foto: http://diagnostico-x.blogspot

Samotná odchýlka veľkosti fontanely alebo skoré či neskoré časové obdobie v jej uzatváraní nemusí mať totiž žiadny diagnostický význam. Vždy okrem fontanely treba sledovať súčasne aj tvar lebky, jej veľkosť, rozostup lebečných švov a zároveň i celkový neuropsychický vývin bábätka.

Na odborné neurologické vyšetrenie treba dieťa odoslať vtedy,  ak sa veľká fontanela a lebečné švy rozostupujú. To  platí aj pre veľmi predčasné uzatváranie veľkej fontanely, podsun kostí a zaostávanie rastu lebky bábätka.

Prečítajte si aj:  Ako stimulovať bábätko k dvíhaniu hlavičky?

Čo môže naznačovať nesprávny rast lebky bábätka?

Z hľadiska bežnej praxe je dobré vedieť, čo môže signalizovať chorobný rast lebky dieťatka.

Zrýchlený rast lebky sa prejavuje:

  • široko otvorená veľká fontanela,
  • akoby vydutá veľká fontanela,
  • rozostúpené švy iné fontanelay,
  • stáčanie očiek bábätka smerom dole (viditeť  horné bielko nad dúhovkou),
  • zvýšená náplň žíl na lebke (najmä pri plači),
  • dráždivosť, či nápadná nespavosť.

Zaostávanie rastu lebky sa prejavuje:

  • predčasne sa uzatváraja fontanela a lebečné švy,
  • malý alebo žiaden prírastok v obvode hlavičky,
  • oneskorenie vývoja psychiky,
  • zvýšený tonus -  svalové napätie,
  • kŕče.

Tieto príznaky sa zvyknú vyskytovať viaceré či všetky spoločne. To znamená, že ak ste si u dieťaťa všimli  jeden z týchto príznakov, zvyčajne to nič vážne neznamená.

Poradiť sa s pediatrom je však samozrejme namieste. Pretože čím skôr sa odhalí porucha rastu lebky, tým lepšie vyhliadky má dieťa do budúcnosti.

Prečítajte si aj:  Zležaná hlavička - dá sa to ovplyvniť?

Ak chorobný rast lebky zostane nerozpoznaný a s liečbou sa začne neskoro, ďalší osud dieťaťa môže byť katastrofálny. Hrozí mu dokonca trvalé poškodenie pohybových, zmyslových aj duševných schopností. Možnosť priaznivo ich ovplyvňovaniť sa v neskoršom veku už stráca. Zásluhou moderných neurochirurgických metód medicínska veda dnes dokáže spoľahlivo odstrániť mnohé anatomické defekty, ktoré spôsobujú nesprávny rast lebky.

Aký je praktický postup pri sledovaní fontanely bábätka?

  • 1. Rast hlavy a jej odchýlky sleduje pediater  rámci povinných poradní.
  • 2. V prípade podozrenia dieťa pošle na odborné neurologické vyšetrenie.
  • 3. Počas vyšetrenia bábätka na odbornom neurologickom oddelení (u nás Detské neurologické oddelenie na Kramároch v Bratislave) je potrebné upresniť príčinu chorobného rastu a prípadne navrhnúť neurochirurgické riešenie.

Poruchy rastu hlavičky sú v súčasnosti veľmi vďačnou oblasťou pre liečbu a výrazne sa zlepšuje osud detičiek, ktoré v minulosti často trpeli či predčasne zomierali. V súčasnosti tieto deti čaká optimistická budúcnosť s možnosťou takmer úplne plnohodnotného života.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Pád bábätka na hlavičku. Čo robiť?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: