Ako uložiť dojča k spánku

Redakcia | 10. november 2023
Ako uložiť dojča k spánku

Akonáhle sa u dieťatka prejaví únava, prerušíme činnosť a necháme ho oddýchnuť a spinkať. Nečakáme, kým sa únava prejaví výrazným spôsobom – to by sme dieťa preťažovali a mohlo by to mať u neho negatívne dôsledky po telesnej aj duševnej stránke.

Základným pravidlom je, ukladajte dieťa na spánok, keď nie je ešte príliš unavené. Príliš unavené dieťa odmieta zaspať, až kým „neodpadne“, t. j. nie je úplne vyčerpané, čo môže trvať aj dve hodiny.

Potrebujem spať, mami

„Dráždivé“ deti navonok pôsobia, ako keby spánok nepotrebovali, opak je však pravdou... Často sa rodičia práve u „dráždivých“ detí domnievajú, že sa im „ešte nechce spať“. Ak sa deti uložia ešte pred objavením „motorického nepokoja“, väčšinou ľahko zaspia a pokojne spia aj neskôr. Ak však dôjde už k nepokoju, deti zaspávajú veľmi ťažko, spánok býva nepokojný a deti sa skoro budia.

Ak ste s dieťaťom v kontakte a rozprávate sa s ním, cvičíte a pozorujete ho, viete odhadnúť a poznáte niektoré individuálne príznaky, ktorými sa únava prejavuje. Akonáhle sa únava prejaví, prerušíme činnosť s dieťaťom a necháme ho oddýchnuť a spinkať. Nečakáme, kým sa únava pre javí výrazným spôsobom – to by sme dieťa preťažovali a mohlo by to mať u neho negatívne dôsledky po telesnej aj duševnej stránke. 

Ako uložiť dojča k spánku

  • Dieťa do troch mesiacov by malo spať v intervaloch min. dve hodiny, t. j. najneskôr po dvoch hodinách bdenia by ste ho mali ukladať k spánku. Dojčatá medzi troma a šiestimi mesiacmi by mali byť hore maximálne 2,5 hodiny.
  • Ak premeškáte správnu chvíľu uloženia k spánku, dojča bude plačlivé a bude plakať, až kým nezaspí. Známa americká pediatrička a autorka niekoľkých kníh Gina Ford (ext. zdroj wiki) hovorí, že je v poriadku, ak dieťa pred spánkom kratučko plače vtedy, ak sa plač postupne utišuje – to je znamenie, že dieťa postupne zaspáva. Ak novorodenec plače viac ako 10 minút, treba ho pred spánkom znova nadojčiť.
  • Každé bábätko potrebuje pred spaním čas na upokojenie. Dieťa do pol roka potrebuje asi dvadsať minút, kým sa upokojí a pripraví na spánok – počas tohto času sa mu môžete ticho prihovárať, nosiť ho na rukách, hladkať, hojdať a podobne – podľa toho, čo na dieťa „zaberá.“ Nedovoľte iným osobám, aby počas tohto času dieťa vyrušovali.
  • Pri deťoch starších ako šesť mesiacov väčšinou postačí, ak dohliadnete na to, aby 20 minút až polhodinu pred spaním nerobili žiadne príliš vzrušujúce aktivity.
  • Ak je dieťa pravidelne každý večer unavené a plačlivé, bude možno oveľa náročnejšie uložiť ho na spánok. Vyskúšajte začať uspávať ho čo najskôr (aj pred 18. hod., ak je to potrebné), aby si dieťa viac oddýchlo. Možno budete prekvapení zistením, že ak dáte dieťa spať skoro večer, bude ráno spať dlhšie – u chronicky unavených detí sa to stáva často.
  • Úsilie uspať bábätko však bude márne, ak ho položíte príliš skoro, počas fázy ľahkého spánku. Do postieľky ho položte až potom, keď má úplne uvoľnené končatiny a nehybnú tváričku – upozorňuje americký pediater dr. Sears.

Kedy uložiť dieťatko k spánku?

Po približne hodine a trištvrte od zobudenia sledujte u dieťaťa horeuvedené známky únavy a hneď, ako sa prejavia, začnite ho ukladať k spánku. „Dráždivé“ dieťa ukladajte na spánok po 1 – 2 hodinách od zobudenia, bez ohľadu na to, či sa vám javí unavené alebo nie. Investujte do toho toľko energie a snahy (dojčenia, kolísania...), koľko je potrebné.

V prvom roku života nastávajú v rôznych oblastiach fyzického aj psychického vývoja bábätka veľké zmeny. V žiadnej ďalšej vekovej etape neprebieha vývoj tak prudko, a preto si toto obdobie zaslúži zvláštnu pozornosť. Majte dôležité informácie vždy poruke s knihou Od narodenia po 1.rok
OBJEDNÁVAJTE TU.

Kniha Od narodenia po 1. rok

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: