Pediatrička radí: Kúpať dieťatko každý deň?

Redakcia | 30. november 2023
Pediatrička radí: Kúpať dieťatko každý deň?

Nielen medzi mamičkami ale i medzi odborníkmi sa o tejto téme často diskutuje. Čo odporúča pediatrička MUDr. Katarína Legrand?

Vaša otázka:

V poslednom čase sa hovorí, že dieťa by sa nemalo kúpať každý deň, kvôli tomu, že sa zbytočne vysušuje pokožka. Ako je to vlastne? Mám 7 mesačnú dcéru a viac-menej sa kúpe obdeň. Keď sme boli malí my s manželom, kúpanie bolo na programe len v sobotu :). Čo odporúčate mamičkám? Ďakujem.

Kúpať dieťatko každý deň?

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička.

Áno, novorodencov odporúčame kúpať obdeň, presne z tých dôvodov ako píšete. Avšak ja osobne, následne rodičom odporúčam ďalej sa riadiť podľa dieťaťa.

Ak má dieťa vodu rado a teší sa z kúpania, po prvom-druhom mesiaci nevidím problém kúpať dieťa aj každý deň, v zmysle dopriatia pocitu nadnášania malému bábätku. Pripomína mu to bruško, kde boli tiež vo vode. Takže za mňa, z úvodu obdeň, a potom podľa Vašej a bábätkovej ľubovôle. Nezastávam žiaden extrém.

Ak sa bavíme o väčších deťoch, ako je Vaše, tam už by som to vyslovene brala ako aktivitu, ktorá, ak je pre dieťa zábavná, ak už bude sedieť, môže si prelievať a inak sa hrať vo vode, čo je veľmi prospešné pre psychomotorický vývoj. Ak sa chceme pozerať na kúpanie ako vyslovene očistnú aktivitu, je pravda, že deti v princípe nie sú špinavé, nepotrebujú sa umývať každý deň.

Kým nechodia po blate a ihriskách, nemajú byť veľmi od čoho špinavé. Jediné miesto, ktoré potrebuje "čistiť" je okolie konečníka, kvôli stolici. To môžete riešiť umývaním pod tečúcou vodou po každom kakaní, ale u týchto väčších detí, je už fajn, v rámci kúpania namydliť okolie konečníka. Ideálne, čo najoobyčajnejším mydlom.

Pediatrička Katarína Legrand je spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Pediatrickej poradne. Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Kúpanie detí

1. Bezpečnosť na prvom mieste:

  • Vždy dohliadajte na deti počas kúpania, nenechávajte ich bez dozoru.
  • Dávajte pozor na správnu teplotu vody a pripravte si všetky potrebné veci vopred. Udržiavajte vodu na príjemnej teplote, ktorá je bezpečná pre detskú pokožku, obvykle okolo 37 °C. Na meranie a udržiavanie teploty vody používajte. Uistite sa, že miestnosť je dostatočne teplá, aby dieťaťu nebolo príliš zima po kúpaní. 

2. Používanie vhodných produktov:

  • Vyberte jemné mydlo a šampóny špeciálne určené pre detskú pokožku a vlasy.
  • Sledujte alergické reakcie na nové produkty a v prípade potreby konzultujte s pediatrom.

3. Zábava vo vode:

  • Pridajte do kúpacieho rituálu hračky, ktoré dieťa zaujmú a podporujú jeho motorický vývoj.
  • Riekanky a veselé pesničky s témou kúpania a čistoty pomôžu dieťaťu zvládnuť ľahšie hygienické návyky.

4. Rutina a predvídateľnosť:

  • Vytvorte si stabilnú kúpaciu rutinu, ktorá pomáha deťom pripraviť sa na spánok a osvojiť si základné hygienické návyky. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: