Pediatrička odporúča: Čisté ruky, zdravé deti

MUDr. Katarína Legrand | 1. september 2024
Pediatrička odporúča: Čisté ruky, zdravé deti

Ideálnou prevenciou prenosu rôznych ochorení je umývanie rúk pred jedlom, po príchode domov zvonka a po veľkej potrebe, k čomu treba deti viesť od útleho veku. Nech majú aspoň tento zvyk – idem jesť – predtým si umyjem ruky. Bol som kakať – umyjem si ruky. Prišiel som zvonka, kde som všeličo chytal, umyjem si ruky.

Čisté ruky sú základ - toto naučte svoje deti

ZLOzvvyk dávania rúk ako takých do úst a dávania vlastne všetkého do úst je niečo, čo sa môžeme snažiť odstrániť, ale ide to veľmi ťažko. Buď budeme každú sekundu  policajtom a dieťa bude z nás neurotické, alebo tomu proste musíme dať čas.

Niekedy veľa času, keďže niektoré deti majú tzv. orálnu fázu spoznávania pomerne dlhú (majú nevedomú potrebu dávať všetko, čo ich zaujíma, do pusy, lebo ňou akoby ohmatávajú daný premet). Môže to trvať dokonca takmer celú materskú školu. Nechcem tým povedať, že je to v poriadku alebo že ich máme nechať tak. Jednoznačne treba stále vysvetľovať, že rúčky sú špinavé, a keď si ich budeme dávať do úst, môžeme ochorieť.

Do úst patrí iba jedlo a pitie, nie pršteky a... všeličo

Vysvetľovať, vysvetľovať a vysvetľovať stále dookola. No upozorňovať zakaždým v zmysle „nerob to, fuj, nedávaj si ruky do pusy“, sa stále nedá a pre dieťa to nie je príjemné. A, vlastne, malé deti dokonca počujú len tú pozitívnu časť vášho vyjadrenia – rob to, dávaj si ruky do úst, a tak.

Nech majú deti aspoň tento jeden dobrý zvyk:

– idem jesť – predtým si umyjem ruky

Bol som kakať – umyjem si ruky. 

Prišiel som zvonka, 

kde som všeličo chytal, 

umyjem si ruky. 

Pediatria pre zvedavých rodičov

Knihu pediatričky Kataríny Legrand, Pediatria pre zvedavých rodičov, ktorá je napísaná nielen rukou odborníka, ale aj matky dvoch detí, si môžete objednať TU

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: