Dúhové deti prichádzajú po predchádzajúcej strate dieťatka

Marika Koscelníková | 3. september 2024
Dúhové deti prichádzajú po predchádzajúcej strate dieťatka

Sú nádejou, vyslyšanou modlitbou. Ich narodenie je sprevádzané strachom a šťastím zároveň. Sú pre svojich rodičov dúhou po búrke straty.

„Dúhové dieťa“

Pojem „dúhové dieťa“ pochádza z anglického termínu „rainbow baby“ a používa sa na označenie dieťaťa, ktoré sa narodí po predchádzajúcej strate, ako je spontánny potrat, zamlčaný potrat alebo predčasný pôrod. Podobne ako dúha, ktorá sa objaví po búrke, aj tieto deti prinášajú svetlo a nádej do života rodičov po tom, čo prežili búrku straty a bolesti. Bolesti, ktorá vás ohromí a vy prvýkrát porozumiete tomu, čo znamená ľúbiť svoje dieťatko, aj keď sa ešte nenarodilo. 

V tele a v duši mamy po potrate nastane prázdno. V hlave hučia výčitky a otázniky, ktoré bolia ešte viac. Strata dieťatka bolí. Aj keď bolo ešte len nádejou. 

Dúhové deti, deti, ktoré sa narodia po predchádzajúcej strate dieťatka, nie sú len symbolom uzdravenia a nádeje, ale aj pripomienkou, že láska môže vystriedať bolesť. A hoci tá bolesť zo srdca mamy nikdy úplne nezmizne, práve vďaka týmto deťom má opäť nádej.  

Pre mnoho žien je strata dieťaťa traumatickým zážitkom, ktorý ich sprevádza celý život. Každé dúhové dieťa je jedinečné a každá matka, ktorá má to šťastie, že ho má, vie, že je to dar, ktorý nikdy neprestane vážiť. V komunite žien, ktoré prežili neplodnosť alebo stratu tehotenstva, sa pojem „dúhové dieťa“ vzťahuje na dieťa, ktoré prichádza po týchto skúsenostiach.

Strata dieťatka bolí

Zamlknutý potrat, známy aj ako „missed abortion“, je typ potratu, ktorý môže byť pre ženy mimoriadne bolestivý, pretože často prichádza bez akýchkoľvek varovných príznakov. Tento druh straty je obzvlášť zdrvujúci, pretože rodičia môžu až pri ultrazvukovom vyšetrení zistiť, že plod už nežije. Nie je jednoduché preniesť sa cez takúto stratu. Nie je to ani rýchle a konečné. Mama nosí vždy vo svojom srdci aj deti, ktoré sa nenarodili. Aj keď sa po strate podarí opäť otehotnieť, v srdci zostáva aj smútok či spomienka na tehotenstvo s dieťatkom, ktoré sa nemohlo narodiť. 

Dúhové deti bývajú krehké.  

Počet spontánnych potratov stúpa 

Podľa aktuálnych údajov z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) sa v roku 2023 na Slovensku zaznamenalo celkovo 11 241 potratov. Z toho spontánne potraty tvorili 45,4 % (približne 5 077 prípadov). Tieto štatistiky zahŕňajú aj zamlknuté potraty, ktoré sú zahrnuté v kategórii spontánnych potratov. Zamlknutý potrat, známy aj ako "missed abortion," je špecifický typ spontánneho potratu, pri ktorom plod prestane rásť, ale telo ho neodstráni.

Počet spontánnych potratov je najvyšší u žien vo veku 25 až 29 rokov a 30 až 34 rokov. Spontánne potraty sú najčastejšie u žien bez predchádzajúcich detí, čo tvorí takmer 41 % všetkých prípadov. 

Je dôležité si uvedomiť, že tieto štatistiky nepredstavujú len čísla – za každým jedným prípadom je príbeh rodiny, ktorá prešla nesmierne náročným obdobím. 

Dúhové deti prichádzajú po predchádzajúcej strate dieťatka

Čo znamená mať „Dúhové dieťa“?

Mať dúhové dieťa neznamená zabudnúť na bolesť zo straty. Naopak, je to o tom, ako sa naučiť žiť s touto bolesťou a nájsť v sebe silu ísť ďalej. Dúhové dieťa je symbolom nádeje po strate, pripomienkou toho, že aj po najväčšej búrke môže prísť niečo krásne. Tieto deti sú pre svojich rodičov dôkazom, že život, aj napriek všetkým prekážkam, môže opäť nadobudnúť nový zmysel.

Vyliečiť sa zo straty dieťaťa ďalším dieťaťom nemusí byť tou správnou cestou pre vás

Vašou "dúhou" môže byť niečo iné.

Je dôležité zdôrazniť, že cesta k uzdraveniu po strate sa nemusí nevyhnutne končiť dieťaťom. Ak je to cesta, ktorú si vy a váš partner vyberiete, je to skvelé. Avšak je dôležité na chvíľu sa zastaviť a zvážiť, aký ďalší krok chcete urobiť vy sami. Kľúčovým slovom je tu voľba. Strata tehotenstva nám často odoberie schopnosť voľby. Môže sa zdať, že po potrate prídete o kontrolu nad svojím životom a stratíte pocit moci. Čo môžete ovplyvniť? 

Mať plodný život môže znamenať vytvárať si život, ktorý má význam, hodnotu a bohatstvo, ktoré nezávisí na schopnosti mať deti, ale na kultivovaní života, ktorý stelesňuje vašu vlastnú definíciu plodnosti. Možno na základe vašich súčasných hodnôt sa rozhodnete pokračovať v budovaní rodiny, alebo možno zistíte, že momentálne potrebujete zamerať na niečo iné. Rozhodnutie, ktoré urobíte, je len a len na vás.

Je dôležité, aby si každá žena, ktorá zažila stratu uvedomila, že je v poriadku nájsť si vlastný spôsob, ako sa uzdraviť a ísť ďalej. Nie každá cesta musí nevyhnutne viesť k ďalšiemu tehotenstvu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: