Žena doma: Pár riadkov k Adele

Mary K. | 13. december 2017
Žena doma: Pár riadkov k Adele

Kedy UŽ konečne bude bábätko? Aj vo vás táto otázka vyvolávala hysterické záchvaty?

Neviem ako ste sa vy, dámy, stali mamami, ale mne to chvíľu trvalo. tri roky po svadbe prvé a päť rokov po prvom druhé. Obe deti som si vyležala, ale sú tu a je nám spolu dobre. Nielen ja, ale aj moja rodina a okolie si vydýchlo. Lebo neviem prečo a ako a z akého konca sa všetci starali.

Kedy už bude bábätko? Môžete? Nechcete..?

Začalo sa to pár mesiacov po svadbe. Obkukávačky, či som pribrala, či (ne)pijem, ako sa (ne)mením. Po roku už otvorené otázky, prečo čakáme s bábätkom, tie sa ešte dali zniesť. Za nechutné vtipkovanie o spôsoboch plodenia a žartoch na tému ako splodiť dieťa by som každému najradšej chrstla pohár vody do ksichtu (raz sa stalo). Po dvoch rokoch otázky utíchli a zmenili sa na ľútostivé pohľady : asi nemôžu mať. Odrodila som a na chvíľu mala pokoj. Po roku sa to začalo odznova...

Ja teda neviem, ale mám pocit, že intímny život partnerov je prudko súkromná vec. Dieťa s ním priamo súvisí. 

Adela to ustojí...?

Fakt sa divím verejnému pranierovaniu Adely, že žena nezdupkala a už ROKY ustojí všetky otázky okolo jej (očakávaného) tehotenstva. Fakt sa divím a na druhej strane rešpektujem otvorenosť a džentlmenskosť jej chlapa, ktorý vytiahol na svetlo svoje intímne problémy. Akým právom sa vôbec do toho staráme?  Mám pocit, že o chvíľu zverejnia jej menštruačný kalendár a pseudo odborníci začnú rátať, kedy a ako by to šlo...Naozaj by nás to malo zaujímať?

Odskočím od Adely k bývalej spolužiačke, ktorá desať rokov svojho života zasvätila pokusom o dieťa. Ako neskôr priznala, už sama nevedela, či ju ženie túžba po bábätku, alebo očakávanie okolia či presvedčenie, že dieťa mať MUSÍ. Keď napokon prišlo, radosť sa striedala s pocitmi, za ktoré sa hanbila. „TOTO je mať dieťa? Nemať dieťa nie je zlé.“ 

Nechajme Adelu Adelou. Všetky ženy, ktoré EŠTE alebo vo všeobecnosti nemajú deti, rovnako. Mať dieťa, či už ako túžbu alebo malinké očakávanie v brušku je intímna vec.

Žena doma: Pôrod "naživo"
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Pôrod "naživo"

kedy bude babatko

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: