Koľko času potrebuje žena, aby sa fyzicky aj emocionálne zotavila po potrate?

Redakcia | 10. december 2023
Koľko času potrebuje žena, aby sa fyzicky aj emocionálne zotavila po potrate?

Proces zotavenia po potrate môže byť zložitý, a preto je vhodné mať trpezlivosť a pochopenie aj voči sebe samej.

Po potrate

V súčasnosti sú vo svete dve metódy potratu – chirurgická a tabletková (u nás stále neschválená). Pri plánovaní ďalšieho tehotenstva je preto potrebné starostlivo zvážiť dva aspekty – fyzickú a emocionálnu traumu, ktoré sú s potratom neoddeliteľne spojené.

Podľa American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) sa aj po chirurgickom potrate ženské telo hojí rýchlo a žena je schopná otehotnieť už počas nasledujúceho cyklu. Aj tak sa ale odporúča, aby sa s pohlavným stykom počkalo do doby, kým ustane krvácanie a čistenie po zákroku. Preto je ideálne počkať ešte jeden mesiac navyše, než sa pár znovu začne pokúšať o potomka.

Emocionálna trauma po potrate

Emocionálna trauma je omnoho horšia a trvá dlhšie, tu sa dokonca aj odborná verejnosť rozchádza v názore, či je pre ženu vhodnejšie počkať, kým sa s potratom emočne vyrovná, alebo je lepšie otehotnieť a „zabudnúť na to, čo sa stalo“. Každá situácia si vyžaduje individuálny prístup a návšteva psychológa, či psychiatra vôbec nie je hanbou.

Či už totiž od potratu uplynuli dva týždne alebo dvadsať rokov, spomienka v žene bude rezonovať stále. Preto je nevyhnutná podpora najbližšej rodiny, priateľov a ak treba, aj odborníkov.

Každá žena prežíva potrat jedinečným spôsobom, a preto aj čas potrebný na zotavenie sa môže veľmi líšiť. 

Fyzické zotavenie 

Po potrate môže žena prežívať fyzické symptómy, ako sú kŕče, krvácanie a únava. Tieto symptómy by mali postupne ustúpiť v priebehu niekoľkých dní až týždňov. Je potrebné dodržiavať odporúčanie lekárov.

Emocionálne zotavenie:

Smútok, vina ale aj úľava. Každá emócia, ktorá príde po potrate je dôležitá a žena ju musí prijať a nechať si priestor na jej spracovanie.

Podpora od blízkych:

Podpora od rodiny, priateľov a partnera môže byť kľúčovým prvkom emocionálneho zotavenia. Otvorená komunikácia a pochopenie môžu žene pomôcť zvládať svoje emócie po potrate.

Profesionálna pomoc:

Ak žena pociťuje intenzívne emočné ťažkosti, môže byť prospešné vyhľadať profesionálnu pomoc, ako je psychoterapia. Profesionálny terapeut môže poskytnúť bezpečné prostredie na výraz a spracovanie emocionálnych reakcií.

Je dôležité si uvedomiť, že neexistuje presný časový rámec pre fyzické alebo emocionálne zotavenie po potrate. Každá skúsenosť je jedinečná. Proces zotavenia po potrate môže byť zložitý, a preto je vhodné mať trpezlivosť a pochopenie aj voči sebe samej. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: