Potrat: Predčasný koniec tehotenstva

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 28. jún 2022
Potrat

Potraty sa pri tehotenstve vyskytujú pomerne často, no každý z nich je tragédiou pre ženu či rodinu, ktorá sa na bábätko tešila. Preto sa u každej ženy po takejto udalosti objavujú otázky: čo môžem urobiť, aby sa to v budúcnosti už nezopakovalo?

Napriek tomu, že táto téma pomerne často víri náladu v spoločnosti, je potrebné uviesť, ako chápe tento pojem súčasná slovenská legislatíva a medicína. Ide o jednu z nasledujúcich možností:

  • Plod nejaví známky života a nemá viac ako 1 000 gramov, ak hmotnosť nemožno zistiť, tehotenstvo netrvalo viac ako 28 týždňov.
  • Plod má hmotnosť menej ako 500 gramov a neprežije aspoň 24 hodín mimo maternice.
  • Z maternice je vyňaté plodové vajce bez plodu alebo tehotenská sliznica.

Potrat - keď radosť vystrieda smútok

Hoci rozoznávame tzv. umelé prerušenie tehotenstva a spontánny potrat, v tomto článku sa zameriame najmä na druhú možnosť, keď „príroda“ rozhodne, že dieťatko sa ďalej vyvíjať nebude.

Hoci sa to nezdá, tento scenár sa vyskytuje častejšie, než je známe, pričom drvivá väčšina spontánnych potratov sa odohrá v prvých dňoch tehotenstva, keď sa ešte len rozhoduje, či sa oplodnené vajíčko uhniezdi alebo nie. Preto vo väčšine prípadov žena ani nemusí vedieť, že je tehotná, dokonca tento stav nemusí odhaliť ani tehotenský test.

Prečo som potratila?

Odpovedí na túto otázku môže byť mnoho. V niektorých prípadoch dokonca ani príčinu nepoznáme, pretože aj napriek znalostiam modernej medicíny tu môže podstatnú úlohu zohrávať práve náhoda.

Všeobecne môžeme tieto príčiny ale rozdeliť na tie zo strany plodu alebo zo strany matky.

Príčiny na strane plodu
Pomerne veľké množstvo potratov nastáva práve z dôvodu nesprávne usporiadanej genetickej výbavy plodu či genetickej chyby. Pri analýzach tohto hľadiska sa našli rôzne usporiadania chromozómov, od ich straty (namiesto dvoch bábätko zdedí iba jeden), až po kompletné strojenie genetickej výbavy. Len veľmi malá časť takýchto stavov dokáže prekonať celé tehotenstvo, ako je napríklad trizómia chromozómu 21 – Downov syndróm.

Oplodnené vajíčko sa môže nesprávne uhniezdiť alebo si vybrať na svoj vývin časť ženských orgánov, kde sa nedokáže dlhodobo udržať, napríklad vajíčkovod. Prípadne sa placenta nevyvíja správne, čo môže vyústiť do rôznych komplikácií, ako je napr. preeklampsia, či až do spontánneho potratu.

Príčiny na strane matky
Pomerne veľa príčin nájdeme ale aj na strane matky. Z tých známejších je to najmä životný štýl a s tým súvisiace zlozvyky. Fajčenie, konzumácia alkoholu, drogová závislosť či väčší nápor stresových situácií, to všetko môže spôsobiť, že telo ženy nedokáže dostatočne vyživovať rastúci plod, ktorý sa prestane vyvíjať.

Jednoznačným rizikovým faktorom pre potrat je aj zvyšujúci sa vek, a to oboch rodičov. Hoci sa viac hovorí o vplyve matky (najmä čo sa týka genetických chýb, ale aj častejšieho výskytu rôznych ochorení a benígnych nádorov, ako sú leiomyómy maternice), najnovšie štúdie ukazujú, že aj muži a kvalita ich spermií majú veľký dopad na osud tehotenstva. Ani im sa totiž nevyhýba hromadenie genetických chýb a znižujúca sa kvalita spermií (hoci menej ako v prípade vajíčok u žien), čo v konečnom dôsledku zvyšuje šancu na tehotenstvo odsúdené na nešťastný koniec.

Hoci sa spomínajú aj mnohé iné vplyvy, ako sú infekcie matky (rubeola, cytomegalovírus, herpesvírusy), či zmeny v sliznici výstelky maternice, štúdie ukazujú, že ide o pomerne malé percento v množstve spontánnych potratov.

Jednoznačne ale je potrebné pri častom potrácaní zistiť, či žena neprenáša, prípadne nie je postihnutá tzv. Leidenskou mutáciou (ext. zdroj Leidenská mutácia). Ide o zvýšenú náchylnosť na tvorbu zrazenín, tie následne môžu zhoršovať prietok krvi placentou do takej miery, až nakoniec telo matky plod odvrhne.

Potraty sa častejšie objavujú u žien:

  • s autoimunitnými ochoreniami,
  • myasténiou gravis,
  • diabetom,
  • chorobami štítnej žľazy,
  • zrážanlivosti krvi atď.

    Tieto ženy by mali svoje tehotenstvo plánovať podľa aktuálneho stavu svojho ochorenia. Niekedy sa však ochorenie môže zistiť až po prekonanom potrate. 

Súčasný trend posúvania doby do vyšších vekových kategórií, keď má žena prvé dieťa, prináša aj vyššiu šancu spontánneho potratu. Dnes pri tom nie sú výnimkou prvorodičky staršie ako 35 rokov. Dáta spomenuté v tomto článku ale dávajú námet na zamyslenie, či sú kariéra a finančná stabilita až také dôležité. Pokojne sa môže stať, že ich nebude pre koho zúročiť. Dokazujú to aj hlásenia, podľa ktorých klesá počet umelých prerušení tehotenstva, ale stúpol počet spontánnych potratov.

Po potrate - maratón chodenia po doktoroch

Hoci to zrejme mnohým čitateľkám a ich partnerom znie ako najhoršia rada, je to vec, ktorej sa zrejme pri dlhodobom neúspechu nevyhnú. Tu by sme ale zároveň chceli zdôrazniť, že potrat automaticky nemusí znamenať, že je niečo zlé. Pokojne mohlo ísť aj o zlú konšteláciu okolností a ďalšie tehotenstvo môže byť bezproblémové.

Všeobecne sa ale s maratónom návštevy lekárov odporúča začať po 3 spontánnych potratoch. Vzhľadom na vyšší vek žien, keď sú tehotné, často s dôrazom na to, že môže ísť o ich jediné dieťa, sa vyšetrenia realizujú často už po prvom potrate.

V prvom rade je potrebné absolvovať komplexné vyšetrenie u gynekológa. Odporúča sa navštíviť aj genetika, či sa v rodine nevyskytujú nejaké dedičné ochorenia. Z ďalších odporúčaných odborníkov je to hematológ, infektológ, či endokrinológ, keďže mnohé diagnózy môžu zhoršovať priebeh tehotenstva.

A hoci sa mnohí muži zrejme budú tváriť, že sa ich to netýka, je potrebné, aby toto vyšetrenie absolvovali spolu s partnerkou či manželkou. Bez nich totiž bude pohľad na celú situáciu neúplný a lekárom tak môžu uniknúť podstatné skutočnosti, ktoré by mohli napomôcť k zlepšeniu danej situácie.

Pri opakovaných potratoch sa odporúča vykonať odber vzoriek z tkanív plodu, aby sa zistilo, či bol geneticky v poriadku. Napriek tomu, že ide o pomerne nápomocnú metódu, keďže takto môžeme priamo zistiť, kde nastala chyba, ide o vyšetrenie, ktoré na Slovensku nespĺňajú štandardy liečby neplodnosti a nie sú bežne odporúčané.

Potrat

... aby sa potrat už nezopakoval

Ani najlepšie a najmodernejšie postupy nedokážu zaručiť, že sa podobná situácia už nezopakuje. Ale zodpovedným prístupom pacientky a jej rodiny, spoluprácou s lekárom a zmenou životného štýlu často dokážeme napomôcť aj ženám, ktoré absolvovali opakované potraty, aby mali zdravé bábätko.

V prvom rade je potrebné absolvovať spomínané vyšetrenia, často totiž dokáže liečba pomerne účinne zmeniť okolnosti a tehotenstvo sa podarí úspešne absolvovať. Radi by sme ale zdôraznili, že netreba vždy tlačiť na pílu, stres totiž dokáže takisto veľmi nešťastne vplývať na úspešnosť donosenia bábätka.

Hlavné slovo v tomto smere má gynekológ, ktorý môže predpísať liečbu na lepšie uchytenie oplodneného vajíčka a ďalej koordinovať procedúry, ktoré žena potrebuje absolvovať. V súčasnosti je trend presúvať liečbu potratov do centier pre asistovanú reprodukciu. To automaticky neznamená, že páry nemajú šancu na prirodzené tehotenstvo, ale je lepšie v takomto prípade zveriť sa do rúk špecialistom, ktorí sa orientujú práve na takéto prípady.

Za podstatnú časť potratov zodpovedá aj nekompatibilita medzi partnermi, napríklad, keď žena tvorí protilátky proti mužovým spermiám. Okrem klasickej liečby sa odporúča práve nechránený pohlavný styk, keďže vďaka tomu sa môže znížiť citlivosť organizmu ženy na mužove spermie a zvýši sa tak šanca na donosenie bábätka.

Kedy skúsiť otehotnieť po potrate?

Niekedy je potrat skutočne iba vecou náhody. Štatistiky udávajú, že opakovane potratí iba asi 5 % žien. Preto, ak sa príčina potratu nezistila a nič nenasvedčuje ani tomu, že by žena trpela nejakým ochorením, lekári odporúčajú počkať s ďalším tehotenstvom aspoň 3 mesiace. Ďalšie tehotenstvo môže prebiehať úplne bez problémov, no aj tak je viac sledované.

Okrem svojho fyzického zdravia by však ženy po spontánnom potrate nemali zabúdať ani na svoju psychiku. Prijať stratu, zmieriť sa s ňou a v nádeji vykročiť ďalej – to všetko chce čas. Nebojte sa požiadať – sama alebo s partnerom – o pomoc aj psychológa a/alebo sa zverte o tom ženám, ktoré si prešli podobnou cestou. Premeňte svoje zranenie na skúsenosť. 

Pred plánovaným tehotenstvom:

  • ak ste dostali nejaké odporúčania od lekárov, rešpektujte ich
  • výrazne redukujte stres
  • prestaňte fajčiť, piť alkohol
  • užívajte kyselinu listovú
  • zdravo sa stravujte
  • športujte
  • dostatočne spite
  • kladne sa nalaďte
  • verte, že ak sa to podarilo raz, podarí sa to znovu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: