Alkohol v tehotenstve ovplyvňuje vývoj mozgu dieťaťa

Redakcia | 16. august 2022
Alkohol v tehotenstve

U detí sa objavili negatívne účinky, aj keď boli vystavené iba veľmi nízkym množstvám alkoholu.

Nový výskum University of Sydney ( ext. zdroj výskum) zistil, že aj malé množstvo alkoholu počas tehotenstva môže mať vplyv na vývoj mozgu dieťaťa a je spojené s väčšími psychickými problémami u detí. Štúdiu zverejnili v prestížnom časopise American Journal of Psychiatry (ext. zdroj American Journal of Psychiatry).

Alkohol a tehotenstvo

Vedci skúmali, či konzumácia alkoholu v tehotenstve súvisí s psychologickými, behaviorálnymi, nervovými a kognitívnymi rozdielmi u detí vo veku od 9 do 10 rokov. So vzorkou 9 719 mladých ľudí ide o najväčšiu štúdiu zameranú na skúmanie dopadov pitia alkoholu počas tehotenstva. Za nízku úroveň pitia sa považovali 1 až 2 nápoje vypité príležitostne, za vysokú max. 6 nápojov za týždeň.

Z pozorovaných detí bolo počas tehotenstva 25 % vystavených alkoholu. 60 % bolo vystavených nízkej hladine alkoholu  a 40 % vyššej. 
  • U detí, ktoré boli vystavené nízkym hladinám alkoholu, sa vyskytli väčšie emočné problémy, úzkosť, depresie a problémy so správaním (vrátane zlej pozornosti a impulzívnosti) ako u detí, ktoré neboli vystavené alkoholu. 
  • U detí, ktoré boli vystavené vyššej hladine alkoholu (približne 36 nápojov) v prvých 6 – 7 týždňoch tehotenstva, bola o 25 % častejšie diagnostikovaná porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD).

„Náš výskum zistil, že aj malé množstvo alkoholu konzumovaného matkou počas tehotenstva môže mať výrazný vplyv na vývoj mozgu dieťaťa,“ uviedla hlavná autorka štúdie Briana Lees z Matilda Center. „U detí sa objavili negatívne účinky, aj keď boli vystavené iba veľmi nízkym množstvám alkoholu vo veľmi skorom tehotenstve (približne 16 nápojov počas prvých 6 až 7 týždňov), a potom matka prestala piť. Problém je v tom, že veľa žien nevie, že sú už tehotné a popritom pijú alkohol. “

Zdroj: psychiatrionline.org

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: