Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Krvne výsledky

    , Autor: Nikaa1998

    Dobrý deň prajem môjmu 5 mesačnemu synčekovi brali krv . Chcem sa opýtať či tie výsledky sú v poriadku lebo mne sa nezdajú hlavne ta anémia a kvasinky pani doktorka to vôbec ďalej neriešila a ani mi nevysvetlila čo to vlastne znamena a teraz som v strese či to je v poriadku .
    Le 8,47
    Er 4,32
    Hb 114
    HTK 33
    TRC 425
    S 12,3%
    Ly 80%
    Eo 2,8 %
    Ba 0,1 %
    H-alfahem. strept. , Neisseria sp , ojed. kvasinkovite mikroorganizmy , ost. Kultiv. budu ( H , N )
    Záver : susp. dyspioza pri pomn. kvasinkek , rel. monocytoza ,rel. lymfocytoza , susp. sideropen . anemia

    Ďakujem krasne za odpoveď
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výsledky sú v poriadku, chudokrvnosť nemá, kvasinky nie sú podľa tohto pomnožené.
    Z výsledkov sa nedajú robiť závery, keďže som dieťatko nevidela, viac z výsledkov neviem napísať.

Podobné otázky

  • Zapcha, reflux, grganie

    , Autor: cucuriedka

    Dobry den pani doktorka.
    Mam 9-mesacnu dcerku, ktora od narodenia trpi zapchou, aj ked bola plne dojcena do 6tich mesiacov, a uz je pekne prikrmovana. Mala i reflux, ktory sa ciastocne prikrmami upravil, no v poslednych 2-3 tyzdnoch sa jej rapidne zhorsilo odgrgavanie. Naje sa, a aj napriek tomu ze si odgrgne niekolko krat (ako chlap po pive), tak pred spanim spusti velmi velky plac, aj hodinovy kym si opat neodgrgne (po natriasani, potlapkavani...). Kazde uspavanie je pre nas velmi frustrujuce. So zapchou ma stale problem, no duphalac vraj neni dobre nasadit bez konzultacie s gastrologom. Mozu mat tieto symptomy nejaku suvislost? Ja sama uz neviem co riesit skor, respektive na co sa hlavne zamerat a ako k tomu pristupovat. Krvne vysledky ma vsetky v norme, pribera, no aj tak je tam problem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som ju na odgrgnutie nenatriasala! Stačí juzodvihnúť. Duphalac na riešenie zápchy môže bez problémov ordinovať ajdetský lekár, je to bežný a zväčša veľmi účinný liek. Na riešenie problémov, ktoré udávate je potrebné podrobne rozobrať jedálny lístok dieťatka, frekvenciu a množstvo papania, či sa nepodávajú zbytočne čaje a iné tekutiny, Treba hlavne stanoviť, či sa naozaj jedná o zápchu, kojené deti / ale aj deti na umelom mlieku/ mávajú stolicu len raz za niekoľko dní a o zápchu sa nejedná a ani nie je potrebné nič riešiť. Neviem, či ste už problémy riešili napríklad podávaním probiotika, dlhodobo. Po zhodnotení všetkých týchto faktorov s vašim lekárom, je potrebné prijať riešenie a rozhodnúť, činie je potrebná konzultácia u detského chirurga / najlepšie takého, ktorý sa zaoberá problematikou konečníka a hrubého čreva/ alebo gastroenterológa.

  • Hepatopatia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    rada by som sa informovala niečo viac o ochorení pečene, tzv. Hepatoapthie. Môj syn sa narodil 20.2.2009 a po mesiaci sme boli hospitalizovaní v nemocnici, kde mu robili krvné testy, z ktorích výsledok bol, že trpí na Hepatopathiu. Následne sme boli prepustení z nemocnice s tým, že o pol roka sa urobia kontrolné vyšetrenia krvi. Avšaj aj teraz, ked malý má 6 mesiacov, krvné výsledky neboli dobré - výsledok : máme sa objednať na Gastroenterologickej ambulancii. Nakoľko tam lekárka má momentálne dovolenku, rada by som sa informovala Vás, čo je možnou príčinou tejto poruchy pečene u tak malého bábätka, ked pri narodení nemal žltačku a všetko bolo v poriadku. Je to ochorenie vyliečitelné alebo tým bude malý trpieť celý život ? Keďže je doteraz plne kojený, a od tohto mesiaca začíname s príkrmami, je potrebná nejaká špeciálna diéta pre neho alebo môžem začať klasicky prikrmovať zeleninou ? Mohla moja strava ovplyvniť toto ochorenie alebo je vrodené. Za zodpovedané otázky vopred ďakujem.
    Vaša čitateľka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hepatopathia je široký pojem a znamená ochorenie pečene. príčin ochorenia je veľmi veľa, nedajú sa ani vymenovať, môžu byť vrodené, infekčné / prenesené infekcie aj od matky počas tehotenstva/vrodené ochorenia s poruchou premeny látok. Zvýšené pečeňové testy môžu signalizovať aj iné ochorenie, napríklad svalov. Všetko ukážu ďalšie vyšetrenia a sledovanie.
    V tejto chvíli nepotrebujete žiadnu diétu pre dieťatko. Všetko čo bude najmenej do roka papať by malo byť v každom prípade diítne, teda varené, nesolené, nemastené, bez príchutí.
    Ako dlho bude trvať ochorenie a aké sú vyhliadky do budúcnosti v žiadnom prípade nie je možné povedať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: