Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hepatopatia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    rada by som sa informovala niečo viac o ochorení pečene, tzv. Hepatoapthie. Môj syn sa narodil 20.2.2009 a po mesiaci sme boli hospitalizovaní v nemocnici, kde mu robili krvné testy, z ktorích výsledok bol, že trpí na Hepatopathiu. Následne sme boli prepustení z nemocnice s tým, že o pol roka sa urobia kontrolné vyšetrenia krvi. Avšaj aj teraz, ked malý má 6 mesiacov, krvné výsledky neboli dobré - výsledok : máme sa objednať na Gastroenterologickej ambulancii. Nakoľko tam lekárka má momentálne dovolenku, rada by som sa informovala Vás, čo je možnou príčinou tejto poruchy pečene u tak malého bábätka, ked pri narodení nemal žltačku a všetko bolo v poriadku. Je to ochorenie vyliečitelné alebo tým bude malý trpieť celý život ? Keďže je doteraz plne kojený, a od tohto mesiaca začíname s príkrmami, je potrebná nejaká špeciálna diéta pre neho alebo môžem začať klasicky prikrmovať zeleninou ? Mohla moja strava ovplyvniť toto ochorenie alebo je vrodené. Za zodpovedané otázky vopred ďakujem.
    Vaša čitateľka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hepatopathia je široký pojem a znamená ochorenie pečene. príčin ochorenia je veľmi veľa, nedajú sa ani vymenovať, môžu byť vrodené, infekčné / prenesené infekcie aj od matky počas tehotenstva/vrodené ochorenia s poruchou premeny látok. Zvýšené pečeňové testy môžu signalizovať aj iné ochorenie, napríklad svalov. Všetko ukážu ďalšie vyšetrenia a sledovanie.
    V tejto chvíli nepotrebujete žiadnu diétu pre dieťatko. Všetko čo bude najmenej do roka papať by malo byť v každom prípade diítne, teda varené, nesolené, nemastené, bez príchutí.
    Ako dlho bude trvať ochorenie a aké sú vyhliadky do budúcnosti v žiadnom prípade nie je možné povedať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: