Poradňa pediatra

odbornik2

Poradňa pediatra

10,312 otázok, odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Z dovodu cerpania DOVOLENKY
je poradna UZANKNUTA

  • Meningitida, kliestova encefalitida

    , Autor: Stanica

    Dobry den p. doktorka,

    prosim Vas o radu.
    Moj syn ma 1 roka 5 mesiacov, vo februari mal 3. povinne ockovanie. Na pondelok 9. aprila je objednany na ockovanie proti kliestovej encefalitide 1.davka(zijeme v oblasti s najvacsim vyskytom) a o mesiac jedna davka ockovania proti meningitide a potom nejak nasledne druha davka proti kliestovej encefalitide.
    Moja otazka ale znie, ci vobec mame ist do toho, ci mame dat syna ockovat? Ci to nie je prilis velka zataz na tak malicky organizmus tolko ockovani za sebou?!? Ci by nebolo lepsie dat vacsie rozostupy, alebo pockat do vyssieho veku? A ci vobec odporucate tieto ockovania u deti takehoto veku. Aky je Vas nazor prosim??? Pri meningitide som viacmenej rozhodnuta ze ano, len vaham, ci teraz alebo pockat? A s tou kliestovou encef. som si nie celkom ista, ale byvame hned pri lese, vsade trava, les.... Poradte mi prosim.
    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: odbornik2

    Meningitidu určite odporčam, ak žijete v oblsti so zvýšeným výskytom klieťovej encephalitidy tak očkovanie určite tiež odporčam.
    Obe vakcíny sú neživé, teda je možné očkovanie aj oboma vakcínami naraz, meningitida meningokoková po roku sa očkuje len jednou dávkou. Pokojne to môžete sprviť tak, že sa podá prvá dávka meningokokovej meningitidy, o 1č dní môžete pokračovať prvou dávkou proti kliešťovej encefalitíde a o mesiac druhou dávkou proti kliťovej encefalitíde. O pol až trištvrte roka je tretia dávaka proti kliešťovej encefalitíde. V tomto veku by mal dostať aj očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke. To je živá vakcína, po jej podaní je možné podanie ďalej vakcíny najskaôr o mesiac.

  • Neustále plačúceho dieťa po očkovaní

    , Autor: veroncatko1

    Dobrý deň,
    Minulú stredu sme absolvovali očkovanie proti rotavírusom (rotarix). Na druhý deň bol synček viac spavý ale od soboty celý deň preplače. Utíši sa len na prsníku alebo keď ho nosíme. Pred tým nebol takto uplakaný. Lekárka vravela, že nežiadúce účinky môžu trvať aj niekoľko dní. Medzitým som však aj ja ochorela a beriem ATB (rovamycine). Syn je zdravý, teploty nemá. Akurát má teraz častejšie stolicu (max. 4xdenne) pred očkovaním mal iba raz denne. Včera a dnes ju mal aj zelenej farby, ale jedla som špenát a pijem veľa bylinkových čajov a čítala som, že to môže byt aj z toho. Myslíte si, že ten plač spôsobuje očkovanie, prípadne lieky, ktoré beriem?

    Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Pravdepodobne to budú vetky príčiny, ktoré určite na dieťatko pôsobia. Po očkovaní proti rotavírusom môže byť prechodne riedšai stolica, dokonca aj ojedinele vracanie a tiež bolesti bruška. Prichádza to zväčša do 2č hodín po očkovaní atrva cca 72 hodín. AK užívate antibiotiká, pravepodobne ste mali aj teplotu, k tomu bylinkové čaje, ktoré majú svoje účinky aj na dieťatko tak všetko toto môže byť príčinou bolestí bruška dieťatka aj riedkej stolice. Odporúčam podávať dieťatko vhodné probiotika aspom 3 týždne, príadne aj espumisan na zastavenie nafukovania.

  • Kiahne

    , Autor: kanti

    Dobrý deň,
    ak zaočkujem svoje deti proti kiahňam, ochránim ich tak v budúcnosti napr. pred pásovým oparom? Spôsobuje ho vírus, ktorý v tele po prekonaní ochorenia ostáva celý život, no pri očkovaní ho predsa, hoci aj v slabšej miere, dávame do tela tiež. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Zatiaľ nie sú dôkazy, že by očkovnie proti kiahňam chránilo aj proti pásovému oparu. AK však dieťa kiahne nedostane, nemal by vírus pretrvávať v jeho organizme a teda sa ani prejaviť v neskorom veku ako pásový opar.

  • Očkovanie MMR

    , Autor: Simka

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa môže očkovať MMR vakcínou skôr ako bude presne dovŕšený 15. mesiac veku dieťaťa? Syn bude mať 21.1. 2018 vek 15 mesiacov a termín na očkovanie máme 6 dní predtým. Ďakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Očkovanie sa prevádza v pätnástom veku dieťaťa, čo je podľa niektorých výkladov vlastne už medzi štrnástym a pätnástym mesiacom. V zásade je toto očkovanie možné po dovŕení 12 mesiacov / len určitou vakcínou/ąle podľa nášho očkovacieho kalendára sa aplikuje v 15 mesiaci veku.

  • Baktéria

    , Autor: miska0007

    Dobrý deň dcérka dnes 4mesiace mala mat 14.12.2017 prvé očkovanie ale funela trochu nostekom q zistil sa z výteru stafykokok. Po užívaní pamycon kvapiek 10dni posledné v stredu bol piatok robený ďalší výter zistil sa streptokok. Tak znova výter v piatok dnes výsledky a moraxela. Moja otázka znie ci môže byt očkovaná alebo čakať. Dr tvrdí že ak jej nič nieje môže byť. Máva raz dvakrát za deň akoby soplikovy tahavy susnik zelený alebo biely alebo bledo zelený dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Uvedené výsledky nie sú dôvodm neočkovať dieťa. Lekár dieťa pred očkovaním vyšetrí a ak nejaví známky ochorenia je mo žné očkovať bez ohľadu na to, aké baktérie má v nošteku. Bude ich tam mať pravdepodobne stále, hlavne ak má staršieho súrodenca v škole alebo školke. Baktérie neznamenajú ochorenie.

  • Očkovanie INFANRIX HEXA a PREVENAR 13

    , Autor: Dana

    Dobrý deň, prvé očkovanie Infanrix hexa a Prevenar 13 mal môj syn v troch mesiacoch, 30.8.2017, druhé očkovanie sme dodnes ešte neabsolvovali, kvôli zdravotnému stavu, pred troma týždňami bol preliečený ATB, chcem sa opýtať, aký je maximálny rozostup medzi jednotlivými očkovacími dávkami? Treba začať očkovanie od začiatku? Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Netreba začať očkovanie od začiatku v žiadnom prípade! Treba dieťa zaočkova čo najskôr ako sa dá. Dĺžka liečby antibiotikami ani odstup od antibiotík nie je podstatný. Lekár dieťa prezrie a ak rozhodne, že je zdravé a nie je kontraindikácia očkovania, je možné a aj potrebné, dieťatko zaočkovať.

  • Rotavirusy

    , Autor: Monique

    5.12 som mala otazku, este ste mi neodpovedali.

    Odpovedá: odbornik2

    Nestíhla som, pohľadám ju

  • Nežiaduca reakcia po preočkovaní proti žltačke typu A

    , Autor: Nikol4511

    Dobrý deň,
    moja sestra má 8 rokov. Na konci augusta 2017 bola preočkovaná vakcínou proti žltačke typu A. V mieste vpichu na stehienku sa jej asi v októbri objavil tmavý fliačik pripomínajúci krvnú zrazeninu, resp. modrinku (podobne ako keď odoberajú krv). Teraz sa to zmenilo už na zatvrdnuté miesto pripomiínajúce hrčku, ktoré sa zapálilo, a v jeho okolí bol začervenaný kruh. Je trošku bolestivá a svrbí. Tmavá zrazeninka tam však naďalej pretrváva. Báli sme sa či sa nejedná o boreliózu (hoci kliešťa sme nikdy nenašli), tak sme zašli k pani doktorke. Ona sa k borelióze vôbec nevyjadrila, vraj to môže byť z očkovania (ktoré však bolo absolvované už pred vyše 3mi mesiacmi). Predpísala jej cefuroxim vnútorne a framykoin lokálne. Zápal už pomaličky ustupuje, no hrčka sa nezmenšila, postupne z toho vyteká hnis. Mám dojem že sa to trošku lepší, no napriek tomu máme v hlave otázky:
    - Može preočkovanie spôsobiť takúto reakciu aj po 3 mesiacoch?
    - Aký máte názor na môžnosť spomínanej boreliózy?
    - Nemali by sme sa obrátiť aj na dermatologickú ambulanciu?
    Dodatok: U sestry sa nevyskytli žiadne iné príznaky (ani teplota, nič) okrem spomínaného.
    Vopred veľmi ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    Teoreticky to môže byť reakcia na očkovanie ale nie na očkovaciu látku ako takú ale na vpich / reakcia na preniknutie cudzieho telesa do organizmu, ktorým samozrejme ihla je/. To, že miesto aj zhnisalo je dôkaz kontaminácie baktériami. Pravdepodobne by som konzultovala detského chirurga.

  • Užívanie liekov a očkovanie

    , Autor: Nina

    Dobrý deň prajem, gynekológom mi bol dnes (15.12.17) predpísaný liek macmiror tablety 200mg, 20 tabliet a krém macmiror. Tablety mám užívať každé 3 hodiny po dobu 5 dní a krém taktiež po 2,5mg večer do pošvy. Po 5 dňoch (streda) idem s dieťaťom na prvé očkovanie a je plne dojčené. Prosím Vás, má tento liek vplyv na dieťa? Môže negatívne ovplyvniť priebeh očkovania? Pomocná latka toho lieku je nifuratelum. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: odbornik2

    Vaša liečba nemá žiaden vplyv na očkovanie dieťaťa ani na rekaciu jeho imunitného systému na podanie očkovacej látky.

  • Rotavirusy

    , Autor: Monique

    Dobrý deň,
    Aky je povinny casovy odstup medzi dvoma ockovaniami proti rotavirusom. Ideme na prve 7.12 a dcera bude mať 27.12 uz 6 mesiacov.
    Je to v poriadku?
    Ďakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Mali ste to začať očkovať skôr! Ja začínam, ak sa rodičia pre toto očkovanie rozhodnú, už po dovŕšení dvoch mesiacov.
    Odstup je najmenej jeden mesiac medzi dvoma dávkami, takže ak zaočkujete 7.1. je to dostatočný odstup a nie je ani stran veku neskoro / hranica je 26 týždňov, ak to presiahne pár dní, dá sa to akceptovať.

  • Odstup medzi Hexou a Prevenarom

    , Autor: Zuzana

    Dobry den pani doktorka. S mojim detskym lekarom sme sa dohodli, ze budeme ockovat zvlast a nie naraz do obidvoch noziciek (na moju ziadost).. Mame za sebou Hexu (17.10.2017), Prevenar budeme ockovat tento tyzden cize zhruba 6-7 tyzdnov po prvom ocko (kvoli mojej chorobe-mala som zapal priedusiek).. Chcem sa spytat, kedy by som teraz teda mala dat zackovat znovu dalsiu davku Hexy a kedy potom Prevenar? Bude to v poriadku, ak nam tento tyzden daju prvy prevenar a o mesiac na to dalsiu Hexu? ... Dalsia otazka je, ze ak ma dieta v sebe nejaku infekciu, bacila, napriklad chripku atd a ockuje sa v inkubacnej dobe teda este nie je rozpoznatelna choroba, moze sa nieco zle stat? Dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Ak nevieme o tom, že dieťa bolo v kon taktes infek čným ochorením, tak ani nevieme, že je vinkubačnej dobe / napr. kiahne/ a riadime sa aktuálnym zdraotným stavom dieťaťa / lekár dieťa pred očkovaním vyšetrí a rozhodne o tom, či je možné očkovať/.
    Po očkovaní pevenarom bude ďalšie očkovanie prevenarom o dva mesiace. Odstup od očkovania prevenarom k očkovaniu hexavakcínou nie je podstatný, dá sa to očkovať aj o týždeň, zväčša volím odstup 14 dní. Takže odporúčam hexavakcínu , druhú dávku zaočkovať najneskôr 1č dní po prevenare. Nie je žiaden dôvod na odstup od očkovania prevenarom predlžovať na jeden mesiac, nehovoriac o tom, že hexa mala byť druhou dávkou očkovaná už 17.12,

  • ockovanie voci meningokokom

    , Autor: Iva

    dobry den p.doktorka.
    Dnes sme absolvovali posledne 3 kolo ockovania a uz nas caka len v 15 mes. MMR.
    Po absolvovani s urcitostou chcem dceru zaockovat voci meningitide.
    Vedeli by ste mi odporucit sirokospektralne serum, ak je k dispozicii na trhu?
    Resp.voci akej skupine ?
    Myslite si, podla Vasich skusenosti , ze je opodstatnene tento typ ockovania?
    Nenarusi to imunitu vo forme spustaca?
    dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Očkovanie voči zápalu mozgových blán spôsobených meningokokom je veľmi dobré rozhodnutie rodičov. Je to síce ochorenie, ktoré nie je časté, ale ak sa vyskytne je to vždy boj o život dieťaťa a aj po vyliečení bývajú trvalé následky.
    U nás je na trhu jedna vakcína, kvalitná, ktorá je proti meningokokom typu A C W Y. Je to tzv konjugovaná vakcína, dnes je už indikácia od druhého mesiaca veku dieťatka. Pokojne je možné zaočkovať touto vakcínou ešte pred očkovaním MMR. Ak by ste najskôr očkovali MMR ďalšie očkovanie je možné najskôr o 4 týždne, ja zväčša dodržím interval 6 týždňov. Po očkovaní proti meningokom je možné očkovať akúkoľvek vakcínu skôr. zväčša očkujem po dvoch týždňoch. Očkovacia látka sa volá NIMENRIX, nie je to sérum, je to očkovacia látka. / sérum by muselo byť biologického pôvodu a malo by možnosť nežiadúcej alergickej reakcie, takto sa nikdy proti meningokokom neočkovalo, sérum sa používa po styku s ochorením ale len u niektorých ochorení/.
    Imunitný systém to nenaruší, práve naopak, zabezpečí ochranu proti uvedeným, očkovaným ochoreniam.

  • Ockovanie a herpes

    , Autor: Stanica

    Dory den p.doktorka,

    moj syn ma byt ockovany v 11.mesiaci resp.uz v dvanastom, kedze sme ockovanie odlozili kvoli soplikom. Cez vikend sme sa na navsteve stretli so sesternicou, ktora mala herpes na ustach. Uvedomila som si to az neskor, medzitym vsak uz stihla maleho dlhsie popestovat.Neviem odhadnut, ci to boli prve prejavy/dni alebo uz neskorsie stadium, kedze ja toto nemavam.
    Dalsia dilemu mam z toho, ze v piatok mame ist na velku oslavu - 55 osob, ci by nebolo lepsie odlozit ockovanie az po, kedze som citala, ze po ockovani je dieta oslabene a moze skor ochoriet.

    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    Dieťa nie je po očkovaní oslabené a neochorie skôr. V každom prípade na oslave, kde je 55 osôb môže ochorieť, či bol alebo nebol predtým očkovaný. Preto by som očkovanie určite odložila, lebo ak by ochorel, nebude sa vedieť, či je to reakcia na očkovanie alebo dostal od niekoho ochorenie.
    Herpes nedostane každý, len niektorí jedinci, myslím, že to by očkovaniu nemal brániť.

  • Odporúčané očkovanie

    , Autor: katka

    Dobrý deň p. doktorka, nášho synčeka (16 mesiacov), na odporúčanie našej doktorky, dáme ešte zaočkovať proti meningokokom a aj hepatitíde a..len by som chcela vediet, či sa očkuje naraz v jeden deň alebo aký je odstup? Tiež sme sa s manželom rozhodli pre očkovanie proti hepatitíde a. Máme počkať, kým bude zaočkovaný najprv náš synček? A tiež Vás prosím o názor na očkovanie proti ovčím kiahňam. Je lepšie dať syna zaočkovať alebo aby ich dostal "klasicky". Ďakujem veľmi pekne a želám všetko dobré..

    Odpovedá: odbornik2

    Rozhodnutie o očkovaní proti meningitide aj hepatitide A je veľmi správne rozhodnutie, práve v Bratislave prebieha epidémia žltačky A v materských školách, tak je dokonca chvíľami problém so zabezpečením očkovacej látky.
    Teoreticky sa dajú obe vakcíny podať v jeden deň ale nerobila by som to. Po hepatitide A reakcia nebýva ale po očkovaní proti meningitde sa zvykne objaviť / teplota, plačlivosť, bolesti hlavičky/. Najprv by som podala meningitidu a o 10-14 dní hepatitidu.
    Ovčia kiahne sú ochorenie, ktoré malé deti zväčša prekonajú bez komplikácií. Avšak aj komplikácie sa môžu vyskytnúť. V každom prípade je to ochorenie, ktoré trva 14 dní, dieťa musí byť doma, hlavne prvé dni teplotuje, je nepokojné, zle spí, koža ho svrbí. . Často sa stáva, že dieťa príde do kontaktu s týmto ochorením alebo začne mu ochorenie práve keď sa chystáte na plánovanú dovolenku......rozhodnutie je len na vás.

  • Cierny kasel

    , Autor: Lucia

    Dobry den mam otazocky prosim velmi o radu v pondelok idem s mojim 8 mesacnim synom do lekara.... Mal by mat prve ockovanie DTaP, ale pred dvoma tyzdnami sme boli v kontakte s deti ktorym potvrdili dnes cierny kasel hoci nejavy ziadne znamky neviem ci nemam pockat lebo vraj inkubacna doba je 4 az 21 dni.... Aby som tym ockovanim este nieco "nepototo"... mam poziadat lekara o vyter vysledky bude mat do 24 hodin a ked bude test negativny dat ho zaockovat alebo este pockat...

    Dakujem za radu Lucia

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem, prečo sa začínate okčovať až v tomto veku! To už ten čierny kašeľ bohužiaľ naozaj mohol dostať.
    Výter sa robí špeciálny a len vtedy ak už má príznaky kašľa. AK ich nemá, výter pravdepodobne nič neukáže.
    Ak je dieťa zdravé, nejaví žiadne známky ochorenia, treba ho v každom prípade očkovať, bez ohľadu na to, že bolo v kontakte s čiernym kašľom.

Otázok: 582

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: