Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Posunute ockovanie

    , Autor: Krasti

    Dobry den p. Doktorka!! O aku dlhu dobu sa da posunut ockovanie 3.davky hexy? My sme mali poslednu (2.davku)pred 8.mesiacmi..kvoli chorobam sa to posunulo.. Len neviem ci sa to este da.. Vraj sa potom ockuje nanovo vsetko??

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V žiadnom prípade sa neočkuje nanovo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pokračuje sa treťou dávkou ako najskôr sa dá. Len netreba robiť falošné kontraindikácie ako napríklad soplík.

Podobné otázky

  • Kontrola dietata pred ockovanim

    , Autor: Lumaba

    Dobry den, mna by zaujimalo, ci je lekar povinny prezriet dieta pred ockovanim. Lekarka mojho rocneho syna ho uz dvakrat nepozrela pred ockovanim, ani sme ju nevideli, len sestricka sa ma opytala, ci je maly zdravy. Ked som povedala, ze snad ano, tak ho zaockovala. Mala som trvat na pozreti dietata? Aspon pozriet do hrdla, atd. Pritom syn mal aj posunute ockovanie, nakolko prekonal zapal priedusiek a bral od narodenia uz 4x ATB.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všeobecne platí, že lekár má pred očkovaním dieťa vyšetriť, spraviť aj anamnézu - teda opýtať sa, či dieťa neprejavuje známky ochorenia, či niekto doma nie je chorý a podobne. Na základe zhodnotenia zdravotného stavu rozhodne, či dieťa bude alebo nebude zaočkované.
    Samozrejme, že vo svete, kedy sa často očkuje v krízových situáciách, po katastrofách sa takéto podrobné vyšetrenie nerobí, očkuje sa hromadne. My žijeme v mieri a chceme naše deti očkovať v dobrej kondícii, zdravé, aby sme sa vyhli nežiadúcim účinkom očkovania a neboli zamieňané s nepoznanou začínajúcou chorobou. Každý lekár má však svoj spôsob práce, ak plne dôveruje sestričke, je to jeho rozhodnutie, v každom prípade nesie za očkovanie zodpovednosť.

  • Opar

    , Autor: Lenik

    Dobrý deň, 8 mesačná dcéra má opar na puse, ktorý chytila od svokry keď ju bozkávala. Našťastie je opar malý a nie je veľkého rozsahu, no mame ísť na 2-he očkovanie.Prve sme absolvovali, keď mala dcéra 5 mesiacov. Nás pediater povedal, že pokiaľ to bude len také malé a nebude sa to zhoršovať očkovať môžme. Napriek tomu si myslím, že to vhodné nie je, aký máte na to názor Vy, kedy by sme mohli ísť na očkovanie a keď nie, koľko mame čakať. Dcéra má posunute ockovanie z dôvodu, že keď mala 2-3 mesiace 3x mala stav krátkeho bezvedomia, ale doteraz sa nezistila príčina, neurológia v poriadku a na gastre, že možno ma intolerancíu na mliečnu bielkovinu, testy jej nerobili a pije špeciálne mlieko puramino, odvtedy sa jej to už nestalo, chvalabohu
    Dakujem za skorú odpoveď, keďže na očkovanie by sme mali ísť už tento tyzden

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa, ale nestihla som odpovedať.
    Lekár vždy dieťa pred očkovaním vyšetrí a podľa nálezu rozhodne či bude alebo nebude očkovať. Som presvedčená, že tak urobil aj váš lekár a určite sa správne rozhodol

  • Očkovanie + podotázky

    , Autor: lcka

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať : Dcérka mala o mesiac posunuté očkovanie .Mala zápal pľúc a brala antibiotika. Takze bola očkovaná v 4.mesiacoch Infanrixhexou a synflorixom. Mala síce pár dni predtým hlieny a aj ich dosť vykašliavala, ale keď sme už išli na očkovanie bolo to lepšie tak nás zaočkovali. Na ďalšie očkovanie máme ísť o 6týždňov. Chcem sa spýtať či to nie je skoro? Pretože v jednej Vašej odpovedi som nedávno čítala že by sa malo ísť až o dva mesiace, tak ako uvádza očkovací kalendár, aj keď očkovanie bolo začaté neskôr, teda v tomto prípade v štyroch mesiacoch.
    Keď už Vám píšem chcela by som sa spýtať aj na jednu vec čo má vnútorne trápi a ťaží a potrebovala by som názor odborníka. V pondelok bola malá očkovaná, v piatok sme išli po meste .Mala som ju v kočíku, šla som objehať bezdomovca, ktorý si presne pri nás -pri kočari z celej sily tak nepríjemne kýchol až mi prišlo zle...Samozrejme si pri kýchnutí ruky pred ústa nedal. Hrozí malej niečo? Niečo čo by mohlo byť vážne a nebezpečne ? (Čítala som, že kvapôčky majú veľký dosah a že sa nimi prenášajú aj chlamýdie , ružienka, tetanus a neviem čo všetko strašidelne tam bolo popísané...) A ešte k tomu to bol bezdomovec... celý vecer som potom nad ničím iným nerozmýšlala a hľadala na internete ... lenže na internete človek najde teórie a články, ktoré ho skôr vydesia ...preto sa chcem spýtať Vás ako odborníka...ja totiž nie som odborník, neviem čo hrozí kvapočkami, neviem či sa to dostalo do kočíka, neviem kedy by sa to prejavilo , ako by to mohlo ublížiť 4.mesačnemu bábätku ... bolo už teplejšie, bola pod dečkou, už nie vo fusaku, samozrejme strechu sme mali zdvihnutú ale do kočíka bolo vidno. Chodíme v klasickom kočíku,ešte nepoužívame športový keďže ešte je malička.
    Ja som ten typ mamičky ktorá si dosť potrpí na hygiene a niekedy som aj dosť uzkostlivá a príliš si veci pripúšťam. Ale príde mi normálne aby človek dodržiaval určite pravidlá, umyval si ruky a podobne . No niektorí ľudia to za normálne nepovažujú. Mám svokrovcov ktorí skoro absolútne nerešpektujú hygienu. Boli sme tam tento vikend. Priateľova mama mala maličkú na rukách , kašlala pri nej... ruky si neumyla... potom prišiel jej muž z veľkého nákupného centra , ani ruky si neumyl ,zobral klasický, slaný korbačik(bol mierne zažltnutý a trocha zoschnutý), ešte mu aj spadol na zem a dal ho malej do úst , že čo bude robiť ... pri tom malá ešte nič neje ... a obaja boli z toho nesmierne pobavení... nič som im nepovedala lebo už na to nemám ani slov... len dúfam že sa jej z toho nemôže nič stať a že na syre nemôže byť niečo čo by jej mohlo niečo spôsobiť keď jej to dal len do úst ešte so špinavými rukami...Budem rada za Váš názor aj na toto... Pretože minuly pondelok sme mali to očkovanie, v piatok ten bezdomovec a v nedeľu návšteva u nich a od pondelka malá kašle....
    Včera mala aj mierne zvýšenú teplotu 37,2.Dnes je už bez teploty. Z nosa jej idú soplíky a je velmi zahlienená niekedy sa mi zdá že troška aj zachripnutá ale inak je veselá.Dnes je to už lepšie, u lekárky sme neboli.Inhalujeme, dávame sinupret , kvapky do nosteka a aj fenistil kvôli ekzemom ktoré ju svrbeli.Neviem však či sa nám už neprerezavajú aj zúbky pretože všetko by kúsala, idú jej slinky a keď som jej chytila ďasienko zaplakala. Včera bola aj dosť nervózna ale dnes je už veselšia ako som písala vyššie. Včera cely deň ani nespala, možno hodinu z celého dňa. A dnes je zasa spavá, asi dospáva včerajšok a noc -pretože aj tu mame tieto dni nekludnú.Vopred sa ospravedlňujem za zdĺhavú správu , budem veľmi vďačná za Vašu odpoveď. Prajem Vám všetko dobré a pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teda naozaj vám nezávidím. Kvôli tomu bezdomovcovi by som si starosti nerobila, neverím, že ak len okolo zakašľal alebo kýchol, mohlo sa niečo závažné dieťatku stať. Oveľa horšia je skúsenosť z návštevy u svokrovcov. Nerada robím rozbroj v rodine ale: umývať si ruky po príchode domov je najpodstatnejšia vec nie len ak je v dome dieťa ale aj pre zdravie samotného jedinca.
    ydávať malému dieťaťu do úst / ešte k tomu neumytými rukami!/ korbáčiky, ktoré je odporúčam nedávať deťom do troch rokov je hazardovanie so zdravím dieťaťa. Mala som dvojročné dieťa so salmonelózou z korbáčikov!!!
    Druhé očovanie po prvom má byť najskôr o dva mesiace!§§ V žiadnom prípade nedovoľte podať očkovaciu látku skôr! Očkovanie môže byť neúčinné. To by som fakt rada vedela, ktorá pani dokorka to tak priofesionálne robí!! Nech si prečíta príbaový leták očkovacej látky!!! Ja sama som oa tom prednášala niekoľkokrát po celom Slovensku!
    Mrzí ma, že práve v poradni mamičkám musím toto npísať, le opýtali ste sa, tak vám pravdivo odpovedám

  • očkovanie a ATB

    , Autor: edusko

    Dobrý deň pani doktorka.
    Veľmi pekne Vás prosím o Váš názor, nakoľko mi nik nevie dať na moju otázku odpoveď. Mám syna 2,5 ročného, ktorý mal posunuté očkovanie MMR. 1.7.2013 nám dal pán doktor z imunológie odporúčanie, že môžme dať syna zaočkovať. Včera, t.j. 8.7. sme ho dali zaočkovať. Syna ešte stále kojím a pomerne často 6x denne. Mne predpísal môj gynekológ lieky ATB Amoksiklav a Entizol. Chcem sa Vás opýtať, či môžem lieky užívať a neohrozím tým účinok očkovania?(ak sa lieky dostanú aj do materského mlieka). Alebo aký časový odstup by som mala dodržať od začiatku užívania ATB a očkovania?
    Pediater nám navrhol odstaviť od kojenia, no lekárka z gastra to zavrhla, nakoľko je syn celiatik s intoleranciou laktózy. Ďakujem Vám za Váš názor. S pozdravom Erika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Užívanie antibiotík vami a očkovanie MMR nemá žiadnu príčinnú ani inú súvislosť, čo sa týka účinnosti očkovania a tvorby pritlátok. Takže užívajte ich podľa odporučenia gynekologa, ak ešte chcete pokračujte v kojení.
    Ak je syn celiatik, musídržať diétu, môže mať mlieko materské alebo aj umelé. Al by mal naozaj vrodenú, ťažkú laktózovú intoleranciu, nemohol by ani materské mlieko aj tam je laktóza. Ak prejde na umelé mlieko, môžete podávať bezlaktózové. Takže situácia sa dá vždy dobre riešiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: