Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očkovanie a ATB

    , Autor: edusko

    Dobrý deň pani doktorka.
    Veľmi pekne Vás prosím o Váš názor, nakoľko mi nik nevie dať na moju otázku odpoveď. Mám syna 2,5 ročného, ktorý mal posunuté očkovanie MMR. 1.7.2013 nám dal pán doktor z imunológie odporúčanie, že môžme dať syna zaočkovať. Včera, t.j. 8.7. sme ho dali zaočkovať. Syna ešte stále kojím a pomerne často 6x denne. Mne predpísal môj gynekológ lieky ATB Amoksiklav a Entizol. Chcem sa Vás opýtať, či môžem lieky užívať a neohrozím tým účinok očkovania?(ak sa lieky dostanú aj do materského mlieka). Alebo aký časový odstup by som mala dodržať od začiatku užívania ATB a očkovania?
    Pediater nám navrhol odstaviť od kojenia, no lekárka z gastra to zavrhla, nakoľko je syn celiatik s intoleranciou laktózy. Ďakujem Vám za Váš názor. S pozdravom Erika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Užívanie antibiotík vami a očkovanie MMR nemá žiadnu príčinnú ani inú súvislosť, čo sa týka účinnosti očkovania a tvorby pritlátok. Takže užívajte ich podľa odporučenia gynekologa, ak ešte chcete pokračujte v kojení.
    Ak je syn celiatik, musídržať diétu, môže mať mlieko materské alebo aj umelé. Al by mal naozaj vrodenú, ťažkú laktózovú intoleranciu, nemohol by ani materské mlieko aj tam je laktóza. Ak prejde na umelé mlieko, môžete podávať bezlaktózové. Takže situácia sa dá vždy dobre riešiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: