Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kontrola dietata pred ockovanim

    , Autor: Lumaba

    Dobry den, mna by zaujimalo, ci je lekar povinny prezriet dieta pred ockovanim. Lekarka mojho rocneho syna ho uz dvakrat nepozrela pred ockovanim, ani sme ju nevideli, len sestricka sa ma opytala, ci je maly zdravy. Ked som povedala, ze snad ano, tak ho zaockovala. Mala som trvat na pozreti dietata? Aspon pozriet do hrdla, atd. Pritom syn mal aj posunute ockovanie, nakolko prekonal zapal priedusiek a bral od narodenia uz 4x ATB.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všeobecne platí, že lekár má pred očkovaním dieťa vyšetriť, spraviť aj anamnézu - teda opýtať sa, či dieťa neprejavuje známky ochorenia, či niekto doma nie je chorý a podobne. Na základe zhodnotenia zdravotného stavu rozhodne, či dieťa bude alebo nebude zaočkované.
    Samozrejme, že vo svete, kedy sa často očkuje v krízových situáciách, po katastrofách sa takéto podrobné vyšetrenie nerobí, očkuje sa hromadne. My žijeme v mieri a chceme naše deti očkovať v dobrej kondícii, zdravé, aby sme sa vyhli nežiadúcim účinkom očkovania a neboli zamieňané s nepoznanou začínajúcou chorobou. Každý lekár má však svoj spôsob práce, ak plne dôveruje sestričke, je to jeho rozhodnutie, v každom prípade nesie za očkovanie zodpovednosť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: