Poradňa pediatra

Pridať otázku
odbornik2

Poradňa pediatra

10,328 otázok, odbornik2

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kortikoidy v tehotenstve

    , Autor: Nisa

    Dobry den,
    Kedze som tehotna a boli mi podane kortikoidy na vyvoj pluc babatka v pripade predcasneho porodu. Chcela by som sa informovat o vplyve kortikoidov na vyvoj babatka. Velmi sa bojim ze ho to moze nejako ovplyvnit? Dostala som 4 davky Dexamed kazdych 12 hod. Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: odbornik2

    V tomto príípade majú kortikoidy zásadne pozitívny účinok pre zdravie dieťatka po narodení. Takmer sa dá povedať, že často zachránia život Buďte celkom pokojná.

  • solux u 3mesacneho babatka

    , Autor: minka113

    Dobry den.Je vhodne u trojmesacneho babatka pri bielych soplikoch a kasli pouzivat doplnkovu liecbu soluxom? Ak ano,kolko minut staci? Neuskodi mu to?

    Odpovedá: odbornik2

    NIE Je to potrebné ani vhodné. Treba mu zvlhčiť noštek libenarom alebo sterimarom a zvlhčiť okolité prostredie, stačí nad postieľku vlhká plachta alebo osuška.

  • Problem babatka s vyprazdnovanim

    , Autor: Jakub

    Dobry den p. doktorka, prosim vas, mame 5 mes. babatko, ktore ma dlhodobo problem s bruskom, takze berie Espumisan aj probiotika. Pokial bol len cisto kojeny, nebol podla vsetkeho problem, ze kakal asi len raz za dva tyzdne. Teraz mu uz asi treti tyzden ale podavame prve prikrmy (spapa cca 3-4 cajove lyzicky / den), kaka ale rovnako sporadicky. Je to uz problem, alebo pokial ide o tak male mnozstva tych prikrmov, je este ok, ak ma tak dlhe intervaly medzi vyprazdnenim? Nie sme si isti, ci mu to nesposobuje bolesti, lebo ma velke problemy s plynatostou a v noci velmi zle spava (na rozdiel od denneho spanku).

    Odpovedá: odbornik2

    KEďže papá ríkrmov minimum, vyprázdńovanaie tým nie je zásadne ovplyvnené. Pokiaľ má vetry nevracia prúdom, papá,a ciká nemá krv v plienke alebo na stolici, je to v poriadku, Keď už bude papať viac príkrmov, je vhodné mu aj ponúkať prevarenú ochladenú vodu na doplnenie tekutín ale určite ho do pitia nenútiť.
    Bolesti bruška a plynatosť u detí bývajú, skúste zmeniť espumisanm za coliprev. Ak by ťažkosti pretrvávali, či už s vyprázdňovaním alebo bolesťami bruška, treba konzultovať lekára

  • Dojcenie a otuzovanie

    , Autor: Ninci

    Dobry den,
    Chcem sa spytam ohladom dojcenia a otuzovania.
    Zaciatkom leta mam termin porodu a koncom leta by som sa chcela zacat otuzovat az do zimy.otuzovanim myslim nie len studenu sprchu, ale jazero.
    Ak na to pojdem postupne, ake je riziko ze by som stratila mlieko,pripadne su tam ine rizika?
    Samozrejme otuzovat sa budem sama,drobca do chladnej vody urcite brat nebudem.
    Dakujem velmi pekne za odpoved.
    Nina

    Odpovedá: odbornik2

    Ak ste zvyknutá a praktikujete otžovanie/ Ľadové medvede/ dlhšiu dobu, teda aj pred tehoenstvo, pri postupnom zaťažovaní a nie extrémnom chlade by ste mhli pokračovať. Nemám s tým skúsenosti a samozrejme ak chcete koiť, budete posupovať podľatoho aký vplyv budemať otužovanie na produkciu mlieka a kojenie ako také.

  • priberanie / nepriberanie

    , Autor: madelein

    dobry den, chcem sa opytat na priberanie babatka. pytala som sa mojho pediatra ale ten povedal ze kazde babo pribera inak a nemam to riesit. moj syn ma 5mesiacov, vazim ho kazdy mesiac lebo si zapisujem do keho knihky vysku/vahu. ako 2 mesacny mal 4800 a teraz ako 5 mesacny 5800. za 3 mesiace pribral len kilo, za 2 mesiace 400 g len. za posledny mesiac len 150g. papa dobre, kazde 2 hodky. ma aj faldiky trochu, je spokojny, neplace, nema ine problemy. vkuse sa vsak hybe, nezastavi sa, kopka rukami nohami. je to ok ked takto chabo pribera? dakujem

    Odpovedá: odbornik2

    Podsttné je, by dieťatko priberalo, bolo spokojné, malo dosť mokrých pienok a správne sa vyvíjalo. Priberanie/ hlavne u kojených detí/ je prísne individuálne, pravdepodobne podľa toho, ao je dieťa geneticky nastavené / u umelej výživy je to viac dané mliekom, príjmom potravy a preto pri tom niektoré deti priberaú viac/. Vá lekár má prvdu a určite sa kvôli priberniu netrápte, je také, ao má byť

  • Odpoved k otazke bolesti a plac

    , Autor: Sabinka

    Pani MUDr Marta Špániková. Ďakujem za odpoveď. Chcem len dodať že nekojím pretože užívam citalex 20mg a to už 3tí rok,a bolo mi povedané že sa kojenie neodporúča..Tak preto nekojím..Ten espumisan dávam ale mám pocit že žiadna zmena. Čo sa týka toho hupania a tej koliky..no ono každý si myslí že preháňam alebo čo nikto ma nebere vážne.Ten plač atd netrvá 20 min ona plakáva celé dni od narodenia už a to prešlo 7týždňov odvtedy,keby ju nehúpem ona by sa neutíšila,skúšala som ale ona plakala až chrčala..a to robi stale..raz za den zaspi na 3hodky a to je celé,zvyšných 21hodín ju musím húpať a aj papať ked jej idem robiť musí ju medzitým nekto húpať lebo by sa snáď zadusila plačom..a ani na rukách sa nevie ukludniť..a toto keď hovorim lekarovi tak on jak keby ma ani nepočúval..ja som už zúfalá...a napriklad aj keď už zaspi za 15-20min sa z plačom zobudí...poradte prosím čo mám robiť... :(

    Odpovedá: odbornik2

    Ak je to naozaj tak, pravdepodobne by som dieťa odoslala na neurologické vyšetrenie ako nepokojné dieťa. Na takýto problém je naozaj ťažké odpovedať na diaľku.

  • Bolesti a plac

    , Autor: Sabinka

    Dobry den.No ako zacat.Mala ma 7tyzdnov a stale ma nejake problemy ci su to bolesti neviem ale place vela a spava po trochach ze 20min spi hodinu je hore place ak ju nehojdam a tak stale dokola..stazujem sa aj lekarovi on riesi len ze mala vela pribera..ale pritom papa kazde 3hod..minuly tyzden zacala mavat akesi krce ze ju prehne az v chrbate a cela je tvrda a az bordova v tvari a nemoze sa ani nadychnut jak place..predpisal nam ha mlecko ale je to stale to iste..a dnes povedal ze to treba pretrpiet a vnoci ze 6-7hod ma vydrzat bez jedla..ja nechapem co mam akoze robit....

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem prečo nekojíte. Podľa vašej otázky je dieťa na umelom mliečku. Nem&slím si, že HA mlieko rieši problém.
    Dieťaťu treba možno dávať piť častejšie a menšie množstvo, tak ako to býva, keď je dieťa kojené.
    V noci v tomto veku bez jedla nemusí vydržať vôbec. Keby bola kojená, pila by niekoľkokrát v noci. Keď sa zobudí a je hladná, treba ju nakŕmiť.
    Skúste jej dať aj niekoľkokrát za deň pri kŕmení espumisan sirup, cca 1 ml alebo dvadsať kvapiek.
    Pravdepodobne má koliku.
    Nehojdajte ju stále, držte ju v náručí, to áno ale nehojdajte ani v náručí ani v kočiariku. Ona zaspí a po 20 minútach zistí, že už nie je hojdaná a preto sa zobudí.
    Faktom je, čo hovorí váš lekár, tieto ťažkosti s malým bábätkom treba vydržať a mať veľa trpezlivosti.

  • Vyrážky

    , Autor: Kiku_lienka

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je pravdepodobné, že sa kojenému 3-mes. dieťaťu objaví vyrážka na chrbáte, keď ja som bola chorá(hrdlo hlavne) a užívala som nejaké lieky (septilen, sinupret, bronchipret, florsalmin, kalciový sirup) neviem si inak vysvetliť pôvod vyrážky. Z počiatku to vyzeralo ako odrenina(myslela som si že z plienky, pediatrička mi dala hypermangán a framykoin), no neskôr sa to lokálne zčervenalo a začalo vyzerať ako zošuchané do živého, dosť nepekné, ako nejaký opar/infekt. Na druhý deň pribudla vedľa ďalšia rovnaká vyrážka a neskôr 2malé ďobky v okolí. Po natieranie framykoinom sa to sťahuje a vysušuje, no znepokojuje ma, že sem tam nejaká vyrážka stále pribudne... Ja tiež ešte nie som zdravotne fit, ale z liekov beriem už iba stodal na kašeľ, ale len sem-tam. Ostané som už vysadila. Vyrážka sa prvýkrát objavila deň po užití kalcioveho sirupu. Je to lepšie, no stále ma znepokojuje pôvod vyrážky. Môže teda koža dieťaťa zareagovať cez mlieko na moju chorobu?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: odbornik2

    KOža môže zareagovať ale nepredpokladám, že tak ako popisujte. Mohla by zareagovať samozrejme viac na lieky, ktoré ste užívali než na chorobu ako takú.
    Na diaľku je ťažké vyrážky riešiť, ale ak to lekárka videla a podala uvedenú liečbu, jednalo sa pravdepodobne o infekciu a tá sa uvedeným spôsobom lieči. nemôže sa však vyliečiť skôr ako o 7-10 dní a aj potom ostávajú také škvrny na koži aj niekoľko týždňov ba aj mesiacov. Podstatné je, či je dieťatko v poriadku, dobre pije a nemá teplotu.

  • Problemy s papanim

    , Autor: Marcela

    Dobry den chcela by som sa spytat kolko by malo 6tyzdnove babetko spapat mliecka lebo odsavam jej 30 viac sa mi neda mozrmozrkolkom mamt slabe mlieko? kolko by som mala prikrmovat

    Odpovedá: odbornik2

    Ak je dieťatko kojené, netreba riešiť koľko má spapať, priložíte ho, kedy si zapýta a nech papá koľko chce. Keď sa odpojí, je napapné, je jedno, koľko vypilo.
    Ak však odstriekavate, čo neviem prečo robíte, matka ktorá má mlieko, má dieťatko prikladať, tak 30 ml je naozaj málo. Ak má 6 týždňov, predpokladám, že má okolo 5 kg, takže by malo dieťatko vypiť 600 až 750 ml mlieka na 24 hodín.

  • Zapach z ust

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o radu. Vsimla som si, ze 21-mesacnej dcerke zapacha z ust, trva to asi 2 tyzdne. Je to najhorsie rano, ale v podstate kedykolvek na mna dychne citim to. Je to zapach ako mavaju aj dospeli rano, taky kyselinovy, resp. akoby az hnilobny. Je pravda, ze zapasime s umyvanim zubkov, je dost tvrdohlava a nechce si dat umyt ani za svet. Dbam na to kazdy vecer, niekedy sa podari vycistit lepsie, niekedy horsie. Moze byt toto pricinou? Inak papa, kaka, prdka normalne, brusko neboli, ziadny iny problem nepozorujem. Ako babatko dost ugrckavala po kojeni, ako zacala papat tak to do roka postupne ustalo. Pekne priberala, tak to lekarka neriesila. Teraz ma 12,5 kg. Treba navstivit pediatricku? Dakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Zápach z úst môže mať rôznu príčinu, v tomto veku to ešte s umývaním zúbkov a zúbkami nesúvisí. Mohol by to byť gastroesofageályn reflus, ale to by asi aj viac grckala. Môže to byť aj infekcia v dutine ústnej. Ak je zápach akoby odlakovač, mohla by to byť porucha metabolizmu cukru. Môže sa jednať aj o dysmikrobiu, hlavne ak predtým užívala antibiotiká. Pri tejto poslednej príčine by mohlo stačiť užívanie probiotík. Ak sa stav neupraví, odporúčam vyšetrenie u lekára.

  • Tečúce očko

    , Autor: Roman

    Dobrý deň,

    prosím Vás máme doma týždňove bábätko, v nemocnici nám dali očný roztok, nakoľko dcérke trocha hnisali oči. Povedali nám, že máme pokračovať 7 dní a malo by to zmiznúť. Na jednom očku to zabralo, zmizlo to, ale na druhom sa to nezlepšuje. Máme ďalej pokračovať v čistení očka roztokom?

    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: odbornik2

    Neviem aký roztok to bol. Bežne je dobré vyplachovať obe očká / vždy/ okuflash kvapkami, aj niekoľkokrát denne. lekár by mal zhodnotiť, či je výtok z očka hnisavý, teda bakteriálny a potom nasadí príslušné antibiotiká, tiež kapať do oboch očiek.

  • Umele mlieko

    , Autor: Evelynne

    Dobry den, syncek ma 14 mesiacov, doteraz bol dojceny, ale uz citim, ze nemam moc mliecka, vobec sa mi uz nenalievaju prsia odkedy som prestala kojit cez den (na radu lekarky, lebo maly nepriberal, tak aby papal normalnu tuhu stravu). Kojim ho rano, pred spanim a v noci (max. 2x), ale on uz len tak parkrat rano a vecer potiahne a koniec, jedine v noci sa mi zda, ze vypije viac. Chcem sa spytat, je potrebne ak uz v blizkej buducnosti prestanem kojit nahradit to umelym mliekom? Lebo vsade citam, ze ak dieta prijima mliecne vyrobky, ze to staci a ziadne UM nepotrebuje. Nas maly zje kazdy den chlebik s maslom, cely biely jogurt a vecer ma mliecnu kasu. Staci to alebo mam davat aj UM? Nie je lepsie prijimat tie vitaminy v strave ako ich umelo davat v umelom mlieku? Dakujem.

    Odpovedá: odbornik2

    Umelé mlieko nie je žiadna "umelotina", je to kravské mlieko uprvené pre konzumáciu detí v určitom veku. Takže nie je potrebné mať z neho obavy. ja odporúčam ako mliečnu porciu do troch rokov podávať toto umelé mlieko, hovoríme mu formula. Do varenia je možné samozrejme použiť bežné mlieko a smotanu.
    Ak má dieťa hodnotnú stravu, teda cca 200 až 250 gramov mäsa na týždeň, vajce, mliečne výrobky, mliečnu kašu, strukovinu, ovocie, zeleninu, nemusí mlieko ako samostatnú porciu konzumovať.

  • Stahovanie predkozky

    , Autor: Jakub

    Pani doktorka, prosim vas aky by mal byt postup v pripade, ze v tom 15. mesiaci, ked by sa malo postupne zacat so stahovanim predkozky, to vobec nejde? Ked ju skusime stiahnut, sa tam vytvori len velmi mala strbinka, ale vobec "nehrozi", ze by sa to podarilo pretiahnut cez zalud.

    Odpovedá: odbornik2

    Odporúča sa použiť krém s kortikoidom, nebojte sa toho, neplalikuje sa to priamo na genitál ale mamiča si to aplikuje na prsty, korými potom masíuje predkožku, chvíľu, cca dvakrát denne, robí sa to aj dv tri mesiace a postupne sa stiahne predkožka koľko sa dá, ide to pomaly ale vždy viac a viac. Nieked to týmto spôsobom predkožku neuvolní, potom sa konzultuje urológ.

  • Herpes

    , Autor: Katerina

    Dobry den chcem sa opytat. Manzel mal herpes, ale ja nie. Pred par dnami som navstivila mamicku so 4 tyzdnovym babatkom. Az neskor som sa dozvedela, aky je herpes pre babatko nebezpecny. Mohla som ju nakazit aj ked herpes nemam?? Dakujem za odpoved

  • Umelé mlieko a grcanie

    , Autor: Veronika

    Dobrý deň. Malý ma skoro 5 mesiacov. Dávala som mu umelé mlieko Babylove no dosť mi grckal z neho aj 4 krát po papani no vyskúšala som Babylove bio a už grcne len raz po odgrgnuti. V minulosti som vyskúšala aj Nutrilon no mal z neho iné problémy. Nesadol mu ani ten prášok na zahustenie . Chcela by som vyskúšať HiPP alebo francúzske mlieko z lekárne.
    A ešte mám pocit niekedy že keď mu dávam Babylove bio teraz že akoby ho nechcel aj keď ho vypije . Musí byť moc hladný. Mám pocit že obyčajné Babylove je sladké oproti Babylove bio.
    Ďakujem moc za odpoveď. Už som vám písala a bohužiaľ ste mi neodpovedala

    Odpovedá: odbornik2

    Snažím sa aj keď neskôr odpovedať na vetky otázky. Keď mi to práca dovoľuje odpovedám čo najskôr.
    Nie je dobré čsto meniť mliečko pre dieťatko. Na druhej strane keď vidíte, že mliečko dieťtku nevyhovuje, nedá sa robiť nič iné. Ja nezvykne odporúčať konkétne mlieko. Ale predsa: keď vidíe, že dieťatko niektoré mlieko nevyhovuje, musíte nájsť to, ktoré znáša lepšie. Možno práve preto by ste sa mohli skúsiť vrátiť k pôvodnému babylove skôr ako meniť znova značku. Treba počítať aj s tým, že deti v tomto veku bežne vracajú. Ak to nie je vracanie prúdom , často a vracanie nevedie k znižovaniu hmotnosti alebo nedostatočnému priberaniu, ak pokojne podávajte aj mliečko, po ktorom dieťa síce trochu viac vracia ale chutí mu a nevedie k žiadnym vyšie uvedeným ťažkostiam.

Otázok: 1164

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: